Články

 

02.05.2012 - Iva Veselá

Léčivé obklady a náplasti...skoro k snědku

1769MTU.jpg

 

Obklad je ošetření na povrchu těla. Používá se kus přírodní tkaniny, které se máčí do speciální tekutiny, vyždímá se a přiloží. Může být horká nebo studená, horký má blízko k zábalu. Náplast neboli „placka“ je ošetření na povrchu těla měkkou, vlhkou kašovitou směsí. Buď se aplikuje přímo na pokožku nebo se dává do gázy (tkaniny).

 

  • Zázvorový obklad – utěrku namáčíme v snesitelně horkém zázvorovém výluhu (výluh: povařit vodu, vypnout hořák, vylouhovat nastrouhaný čerstvý zázvor, scedit), vyždímejte a přiložte na určené místo a přikryjte ručníkem (ne igelitem!). nechte působit 3-10minut, pak vyměnit. Obklady se dávají tak dlouho až pokožka zrudne (obyčejně to trvá 20-30minut). Účinek obkladu: povzbuzení krevního oběhu, tekutin a energie ve stagnujících oblastech. Rozpouští hlen, tuk a usazeniny (nebo je alespoň změkčí), rozpouští krystaly usazených minerálů. Současně tkáň prokrví a ta je regenerována.

Použití: na odstranění mnoho druhů chronických a akutních bolestí – revmatické, artritické, bolesti zad, zubů, křeče střev, menstruační křeče, ledvinové koliky, strnulý krk, kameny, cysty, nezhoubné tumory, uvolnění natažených svalů, při astmatickém záchvatu, zlepšení některých zánětlivých stavů (nikdy slepé střevo!).

Kontraindikace: (horký zázvorový obklad je velmi jang, proto jej nepoužíváme na jangové oblasti těla nebo problémy způsobené jangem): nikdy ne na partie mozku, nikdy kojencům ani velmi starým lidem, nikdy břicho těhotné ženy, nikdy na zánět slepého střeva a zápal plic, nikdy při vysoké horečce, při rakovinném nádoru nikdy déle než 5 minut (při rakovině nutná spolupráce s odborníkem).

Náhrada zázvorového obkladu: Hořčičná náplast

 

 

  • Náplast taro nebo náplast z brambor - Taro (Colocasia esculenta) je kořen podobný bramboru. Dá se sehnat sušený prášek Albi. Nastrouhejte najemno brambory taro (nebo obyčejné brambory nebo obyčejné brambory a rozmělněné zelené listy v poměru 1:1 nebo o trošku víc brambor) a přidejte na zhuštění bílou mouku – musíte dosáhnout konzistence vlhkého bahna. Potřete ošetřované místo (cca 1,5-2 cm studenou vrstvou) a přikryjte obvazem/šátkem. Nechte působit 2-3 hodiny.

Účinek náplasti: Náplast vytahuje z těla mrtvé složky – hnis, toxické odpadní produkty, stagnující krev v abscesech, tumorech, zhmožděninách apod. To může být pomocí náplasti z těla vyloučeno (někdy je dobré před mí použít zázvorový obklad, je to pak efektivnější). Pomáhá odstranit otoky nebo předejde jejich vytvoření.

Použití: Na záněty způsobené poraněním – zhmožděniny, podvrtnutí, popálení, frakturami, na abscesy, furunkly, zanícené hemeroidy, zánět slepého střeva, artritida, revmatismus, zánět čelních dutin, zánět pohrudnice, zánět nervů, neuralgie, ekzémy dále při infekčních nemocí jako jsou příušnice, tuberkulóza, lepra a zánět plic. Dále na nádorová onemocnění – jak nezhoubných: bradavice, fibroidní nádory, cysty ve vaječnících, prsou, štítné žláze apod. tak zhoubných (při rakovině nutná spolupráce s odborníkem).

 

  • Náplast tofu – rozmělněte bílé tofu, přidejte asi 5% nastrouhaného zázvoru a trochu bílé mouky (10-15%) a vytvořte lepkavou pastu, tu přiložte ve vrstvě 1,5-2 cm přímo na kůži, přikryjte gázou (ne igelitem!), nechte působit 1-2 hodiny (náplast velmi rychle vysychá).

Účinek náplasi: absorbuje horečku (lépe než led či studené ručníky), zmírňuje zánětlivé procesy, předchází vzniku otoků nebo zmírňuje otoky stávající (v tomto je podobné jako taro).

Použití: vysoká horečka (možnost použití i na hlavě), zánětlivé procesy k nimž se přidružuje horečka – např. akutní zápal plic či bronchitida, každý zánět doprovázený horečkou, popáleniny (zvláště II. a III. stupně) – zmírní bolesti a zabrání vytváření hrubých jizev, náplast aplikovaná ihned po pohmoždění nebo vymknutí zabrání vnitřnímu krvácení i otokům, při vnitřním krvácení (vč. krvácení do mozku)- náplast tofu zabrání koagulaci krve a urychlí její vstřebání.

Náhrada náplasti z tofu: 1/2 náplast taro (nesnižuje tak rychle horečky), chlorofylová náplast, náplast ze syrových sójových bobů (12 hodin namočit sójové boby, rozemlít a přidat mouku).

 

  • Chlorofylová náplast – zelené listy (daikon (= bílá ředkev), zelí, čínské zelí, nať řepy, ředkve, špenátu, pampelišky apod.) nasekáme na jemno a v třecí misce je rozmělníme na pastu, můžeme zahustit bílou moukou (10-20%). Nanesemr na ošetřovanou oblast ve vrstvě 1,5 cm a necháme 2-3 hodiny působit.

Použití: absorbuje horečku (je možné jí použít na čelo, nad ušima a na zátylek) a uklidňuje zánětlivé procesy.

 

  • Obklad ze soli – na pánvi prohřejeme 1/2 - 3/4kg soli (bílé nebo šedé, hrubé nebo jemné) a velmi teplou jí dáme do sáčku, který přiložíme na ošetřované místo.

Použití: zmírnění bolesti v dolní části břicha – křeče střev, křeče žaludku, menstruační křeče, zmírnění průjmu, při bolestech obecné povahy (hemeroidy, neuralgie, strnutí svalů apod.)

 

  • Náplast z pohanky – smíchejte pohankovou mouku s teplou vodou tak, abyste získali tužší těsto. To aplikujte na ošetřovanou oblast ve vrstvě silné asi 2cm. Připevněte pomocí bavlněného šátku. Nechte působit 1-2hodiny nebo dokud těsto nezměkne a nezvodnatí. Efektivnější je udržovat náplast z pohanky teplou (je možné na ní proto dát sáček s zahřátou solí).

Účinky: náplast absorbuje vodu kůží přímo z tělesných tkání

Použití: hromadění tekutin v dolní části břicha či hrudním koši, extrémní otoky kloubů způsobené podvrtnutím, při zánětu močového měchýře nebo při retenci moči – aplikovat na oblast moč. Měchýře (nutno opakovaně).

 

  • Náplast z lotosového kořene – nastrouhejte čerstvý lotosový kořen, smíchejte ho s 5% nastrouhaného zázvoru a s 10-15% bílé mouky. Aplikujte přímo na kůži ve vrstvě cca 1,5cm a přikryjte gázou nebo ručníkem.

Použití: rozptýlení stagnujícího hlenu – např. v krku a průduškách (před tím aplikujte zázvorový obklad), dále na odstranění hlenových usazenin v čelních dutinách, při jejich ucpání nebo zhnisání. (7-10.denní kůra každý večer. Nejdřív zázvorový obklad na čelní dutiny, pak náplast přes noc (omotat gázou). Z očí nebo z nosu se začne vylučovat vodnatý neb hustý hlen.


  • Vrbové listy – náplast (jako chlorofylová) na zlomeniny, podvrtnuté klouby a namožené svaly. Zábal: vývar z listů použít na studené zábaly ran a zhmožděnin.

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na jaterní očistu 
Jak si doma připravit ghí 
Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Jak vyzrát na chutě na sladké 
Zázvorovo-citronové řezy z lístkového těsta 


Diskuze

Iva Veselá

Můžete připravit středně silný výluh, tzn. když se vody trošku napijete, abyste zázvor cítila, ale naopak aby to nebylo příliš ostré.

11.02.2011 09:58
Lída

Prosím kolik je třeba dát zázvoru na 2 litry vody při výrobě zázvorového výluhu ? Děkuji Lída

10.02.2011 13:56
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny