Články

 

01.01.2010 - Iva Veselá

Jak na kocovinu

1782OGU.jpg

 

Pití nadměrného množství alkoholu má obvykle za následek kocovinu. Dojde-li k němu večer, může se kocovina projevit až následující ráno. Osoba, která má kocovinu, trpí dehydratací (ztrátoou tekutin). Mezi příznaky patří nevolnost a zvracení, žízeň, únava a bolesti hlavy.

 

Kocovinu často zhoršují látky zvané kongenery. Ty vznikají při fermentaci, zvláště u nápojů, jako jsou červené víno, brandy a ležák, a dráždí výstelku žaludku. Kocovinu navíc také obvykle zhoršuje kouření.

 

Svépomoc

Jedním z nejlepších způsobů prevence kocoviny je nepít na lačný žaludek a vypít předem dostatek vody (až 0,5 litru). Někteří lidé považují za účinnou alternativu sklenici mléka, zatímco jiní se zaručují za účinnost lžičky oleje.

 

 

Jak na kocovinu

Při kocovině je pravděpodobně nejlepším nápojem voda (ve velkém množství), která nahradí ztracené tekutiny. Lehké jídlo, třeba jeden nebo dva celozrnné tousty, pomůže nahradit krevní cukr, který alkohol zničil, a omezit tak slabost, závrať a třes. Také procházka na čerstvém vzduchu by měla pomoci vyčistit hlavu.

 

Je známo, že aktivní černé uhlí absorbuje kongereny. Lze jej koupit v podobě table ve většině lékáren. Po večerním pití se užívá před spaním několik tablet podle návodu.

Někteří lidé léčí kocovinu černou kávou. Je to chyba, káva je totiž stejně jako alkohol diuretiku (látka podporující tvorbu moči) a nepříjemný stav pouze prodlužuje.

 

Léčba podle terapeutů

Je doporučováno během následujícího dne pít mátový, kopřivový nebo heřmánkový čaj nebo čaj z řebíčku pro uklidnění žaludku a jater. Podle lidového lékařství je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších lidových léků „vyhnat čerta ďáblem“, tj. další alkohol. Třebaže se tak kocovina nevyléčí, ten, kdo jí trpí, se pak může cítit o něco lépe.

 

Pro drsňáky

Dalším lékem může být syrové vejce v tekutině, obvykle worcesterské omáčce nebo octu, které se polkne celé. Dalším tradičním prostředkem je med - 12 lžiček čistého nebo rozpuštěného v troše teplé vody. Med pomůže nahradit ztrátu krevního cukru a prospěšný je i draslík, který obsahuje.

 

Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli? 
Léčivé obklady a náplasti...skoro k snědku 
Podle čeho vybírat domácí pekárnu? 
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu) 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny