Články

 

09.04.2009 - Iva Veselá

Tipy jak pěstovat zdravé návyky u dětí

Stravovací návyky se obvykle upevňují v prvních letech života, kdy je nesmírně důležité, aby děti dostávali všechny potřebné živiny.


Malé dítě kopíruje své nejbližší okolí, rodiče, sourozence i známé, a tím se učí novým dovednostem, stravovací zvyklosti nevyjímaje. Proto, chtějí-li rodiče,aby jejich potomek jedl podle zásad zdravé výživy, musejí mu jít příkladem. Správné stravovací návyky si osvojí jen těžko, pokud bude celá rodina pravidelně navštěvovat restaurace rychlého občerstvení, doma jíst zejména smažené pokrmy a vyhýbat se ovoci a zelenině.

 

Co tedy můžete udělat proto, aby vaše dítě bylo silné a zdravé?

Jít příkladem je nejlepší způsob, jak dítěti vštípit zásady správné výživy. Bude vás napodobovat v pozitivnímu přístupu k výživným jídlům, a když ho seznámíte se širokou škálou dobrých a zdravých pokrmů, pomůžete mu vytvořit rozumné stravovací návyky, kterého pak budou provázet celý život.

 

 

Období růstu a změny chutí

Mezi prvním a dvacátým rokem probíhají v našem těle dramatické změny. Svaly sílí, kosti se prodlužují, výška se více než ztrojnásobuje a váha vzrůstá desetkrát. U dívek dochází k nejprudším změnám mezi 10. a 15. rokem, u chlapců o něco později, mezi 12. a 19. rokem. Mění se také potřeba kalorií - u ročního batolete je to 1200kcal/den, u pětiletého dítěte 1600kcal/den, šestnáctiletá dívka potřebuje 2100kcal/den a stejně starý chlapec 2700kcal/den.
Množství jídla, které dítě potřebuje k zajištění své potřeby energie a výživy, se liší podle výšky, váhy, pohlaví a stupně aktivity. Chuť k jídlu je obvykle měřítkem jeho potřeb; rozhodně ale nenuťte dítě jíst víc, než samo chce a nenuťte děti jídla dojídat. Akorát v nich vyvoláte nechutenství k jídlu, a tím jim můžete způsobit náběh na obezitu, nebo v opačném případě na anorexii!!! Je vhodnější podávat malé porce a nechat dítě, aby si jídlo nabralo samo.

 

Jídlo se má stát pro děti potěšením

Jídlo by mělo být jednou z radostí života. Veďte děti k tomu, aby se zúčastnili společného stolování a aby pomáhali v kuchyni - mohou vážit, míchat a připravovat jídlo na talíř.
Poklidné sezení s dobrým jídlem a konverzací má dobrý vliv na posílení společenských vazeb a na dobré zažívání, než když děti u stolu peskujeme za to, jak jedí.

 

Sladká lákadla

Sladkosti se staly synonymem dětství, ale všichni rodiče znají jejich špatné stránky. Pokud se jedí příliš často, děti ztrácejí chuť na ostatní jídlo a kazí se jim zuby. Pamlsky sice dodávají energii, ale neobsahují žádné živiny. Problém je v tom, že když sladkosti úplně zakážeme, může se dítě cítit ukřivděné - vždyť jeho kamarádi je dostávají - a může začít mlsat potají. Není na škodu. Když dítěti občas dáme po jídle něco sladkého, ale neměli bychom je sladkostmi odměňovat, protože pak by po nich toužili čím dál tím víc. Doporučujeme dávat dětem sladkosti jako jsou např. javorové sušenky, melasky, amarantové sušenky apod. Máte záruku, že podáte dítěti i živiny, ne jenom prázdné kalorie.

 

Rady a doporučení

1. Buďte svým dětem vzorem v tom, jak se správně stravovat. Jezte s nimi společně tatáž zdravá jídla.
2. Nedovolte jim mlsat prázdné kalorie. Mějte v zásobě dostatek zdravých zákusků, jako je ovoce, syrová zelenina, které jim mezi jídly dáte.
3. Dávejte jim odmalička různé druhy ovoce a zeleniny, aby si děti na ně zvykli. Snažte se dosáhnout pravidelných 5 porcí denně.
4. Dovolte dítěti, aby vám pomáhalo při vaření. Bude to pro ně zábava, společenská aktivita a hlavně se budou postupně učit vařit, což se jim v budoucnu bude hodit.
5. Nepodporujte u dětí návyk na sladké. Když nebude jídlo a nápoje zbytečně přislazovat, třeba jim to nikdy nebude scházet.
6. Neučte děti si přisolovat jídlo na stole.
7. Dětem do 5 let nedávejte polotučné nebo odstředěné mléko; potřebují veškerou energii, kterou jim může poskytnout plnotučné mléko.
8. Dětem do 4 let nedávejte celé ořechy, aby se neudusily.
9. Nenuťte děti jíst víc, když nechtějí!!!!


Tip na zdravou svačinku

Rozmanité druhy potravin - celozrnný obložený sendvič nebo rohlík, ovoce a jogurt - tvoří zdravou a lákavou zásobu jídla na dlouhý den ve škole. K tomu dostatek pramenité vody nebo neslazených čajů.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Kuchyňské fígle - 1.díl 
Podle čeho vybírat domácí pekárnu? 
Příprava domácího pickles 
Silvestrovské občerstvení - zdravě a rychle 
Vánoční cukroví zdravě a chutně 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny