Články

 

06.02.2009 - Iva Veselá

Kuchyňské fígle - 3.díl

Je tu čtvrtý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak si připravit zauzené a přitom netučné kuře? Jak oživit vůni cukru? Jaký je správný postup při omývání ovoce? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo si nadělá více nepořádku a starostí?

 

Jak se zbavit lepkavé a rozvařené rýže?

Rozvařená rýže, která se začne lepit, nevypadá na oko hezky a o chuti raději nemluvit. Aby se rýže neměla tendenci rozvařit, přidejte do vody chladné mléko nebo trochu citrónové šťávy. Abyste odstranili lepkavost, můžete po vaření zamíchat do rýže trochu olivového oleje. Nejchutnější rýže, která se zároveň nejlépe vaří, je typ parboiled, basmati nebo jasmínová.

 

Jak na špikované, ale netučné kuře?

Jestliže kuřeti chcete dodat špekovou nebo uzenou chuť, prošpikujte ho kousky slaniny. Zajeďte do kuřete (kuřecích prs) nožem a do díry vložte špek nebo slaninu. Kuře při pečení načichne krásnou vůní a po vyndání z trouby špek vyndejte. Výsledkem bude skvělá chuť s minimem tuků.

 

Vůně cukru už nebude mdlá

Čerstvý nový cukr voní, ale jakmile ho nasypete do cukřenky, ztrácí svou vůni po několika dnech. Jestliže chcete vůni udržet, poslouží vám citrón nebo limetka. Používejte citrusy v bio kvalitě nebo je dokonale omyjte, abyste ho zbavili postřiků, které jsou všude na slupce. Na 3 dny seříznutou kůru umístěte do cukru. Při následovném používání navíc umocníte jeho chuť.

 

Houby bez aroma

Jestliže pečlivě neuskladníte sušené houby, po pár měsících ztratí krásné houbové aroma. Tuto vůni ovšem můžete vybudit vložením hub do vyhřáté trouby.

 

Jak na sražené vařené luštěniny?

Při vaření luštěnin se vám může stát, že se z měkké kůrky stane sražená kůrka. Nikdy proto k luštěninám nepřiléváme studenou vodu, která toto sražení způsobí. To samé platí i pro maso - nezalévat studenou vodou. Obojí se navíc dlouho vaří.

 

Správná volba hrnců

Je důležitá zejména pro elektrické sporáky. Průměr hrnce by měl být stejný nebo o trochu větší než je průměr plotýnky. Malé kastrůlky nikdy neumisťujeme na velké plotny. Část nezakryté plotny by byla plně rozpálená bez vytížení, čímž můžete zkracovat životnost sporáku. Mnoho kuchařů tato doporučení výrobců nerespektují.

 

Ovoce nenechávejte ve vodě

Častá chyba při přípravě ovoce nebo zeleniny je umístění na delší dobu do nádoby s vodou. Voda je v tomto případě pro ovoce špatným okolím, jelikož do ní potravina vyluhuje cenné vitamíny. Proto ovoce pouze omýváme, a to pod vlažnou vodou.

 

Jak si poradit s "navoskovanými" jablky?

Znáte to - koupíte si jablka a jsou celá zamaštěná a kluzká. Je to způsobeno ochrannými vosky, kterými jsou jablka potírána. Před konzumací ovoce je nutné tyto látky odstranit. Nejvhodnější je použití kartáčku na mytí, se kterým pod vodou opatrně ovoce zbavíte vosků a nečistot. Nesmíte ale na jablko příliš tlačit a drhnout ho, abyste ze slupky neodstranili drahocený pektin (vlákninu).


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Broskev + kozí sýr = skvělá kombinace 
Jak naklíčit mungo fazole? 
Kukuřično-špaldový koláč s hruškami 
Mucholapka snadno a rychle 
Příprava domácí majonézy z tofu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny