Články

 

21.03.2012 - Iva Veselá

5 tibeťanů

 

 

 

Pět Tibeťanů je jogistický systém několika póz, které jsou velmi energizující. Toto cvičení nám ukazuje, jak se můžeme dále zdokonalovat a rozvíjet. Týká se nejrůznějších oblastí našeho zdraví. Je to cesta člověka k jeho vlastní podstatě, moudrosti a duchovní síle.

 

Vliv na zdraví

-          správný tělesný pohyb

-          zdravé dýchání

-          odbourání stresu

-          pozitivní přístup k životu

 

Není to zázrak, je to jen práce s energetickými proudy a centry v našem těle. Tato jednoduchá cvičení však nejsou pro všechny. Ti, kteří nevěří tomu, že tímto cvičením mohou zpomalit koloběh stárnutí, vůbec s ním ani nemusí začínat.

Toto cvičení dává velký smysl a není vůbec časově náročné. Musím pouze poznamenat jednu věc - neočekávejte velké zázraky hned ze začátku, protože zažijete velké zklamání. Trvá zhruba tři měsíce, než se dostaví očekávané účinky.

 

2595MjA.jpg

 

Jakto, že to funguje?

Podle východní medicíny se nachází v těle energetická centra tzv. čakry a energetické dráhy tzv. meridiány. Aby váš organizmus dobře fungoval a netrápily ho neduhy, je nutné, aby čakrami i meridiány mohla volně proudit energie. Většina lidí má však dnes spousty blokád na těchto energetických drahách. Jednou z možností, jak tento stav zlepšit je cvičení Pěti Tibeťanů. Jde o jednoduché cviky, které vám pomohou dodat a rozproudit ve vašem organizmu energii. Budete se cítit lépe, únava bude pryč a v mnohých případech se výrazně zlepší i váš zdravotní stav.

 

Jak cvičení pomáhá?

-          pomáhá balancovat správnou hladinu hormonů

-          dodává tělu energii, vitalitu, pohodlí

-          zlepšuje pevnost kostí

-          zbavíte se dvojité brady

-          zpevní břišní svaly

-          zbavíte se v pase nehezkých pneumatik

-          okysličuje tělo

-          spaluje kalorie

-          zrychluje metabolismus a hubnete

-          tónování svalů (nebudete kulturisté, ale změny pevné postavy budou vidět)

-          čistíte svůj lymfatický systém, vylučování toxinů

-          pomáhá detoxikaci těla

 

Při probíhající detoxikaci vám nemusí být dobře. Můžete pocítit nevolnost, ale to pouze v začátcích cvičení. Tělo pracuje rychleji, což způsobuje tyto nepříjemné stavy. Jednoduše zvolněte a bude vám lépe.

 

-          zlepšuje držení těla, vzpřímená postava

-          budete se cítit jak po šálku kávy

-          aktivuje činnost mozku

-          kreativnější myšlení, logické myšlení

 

Kde cvičit?

Nejlepší místo ke cvičení je takové, není příliš horko ani příliš chladno, a kde je zajištěno kvalitní větrání. Oblékněte se volně, oděv by vás neměl omezovat v pohybu, ideálním materiálem je bavlna. Čím méně budete oblečení, tím více si vychutnáte volnost vašich pohybů. Můžete-li, vyhraďte si prostor pouze pro jógová cvičení. Není-li to možné, udržujte na místě, kde cvičíte, pořádek a čistotu. Žíněnka nebo tvrdá matrace je vhodnější než tvrdá podlaha.

Kdy cvičit?

Pět tibeťanů lze cvičit kdekoliv a kdykoliv, ale nejlepší výsledky přináší cvičení ráno před snídaní nebo večer před spaním. Cvičení ráno těsně po ranní sprše dodává energii po celý zbytek dne a cvičení Pěti tibeťanů pozdě večer obvykle vede k hlubšímu spánku, a tak zkracuje dobu nutnou pro dostatečný odpočinek a načerpání sil. Můžete cvičit však ráno i večer. Můžete cvičit i během dne, když vám to okolnosti dovolují. Ale vždy jindy během dne kdy vám to vaše pracovní náplň dovoluje můžete s tímto cvičením začít.

Pět tibeťanů je výhodné cvičit ne méně než tři hodiny po jídle. Cvičení s plným žaludkem může způsobit nevolnost. Máte-li břicho plné jídla, je v trávicích orgánech soustředěno příliš mnoho krve a oběhové energie. Cílem vašeho cvičení je uvolnění oběhové soustavy, volný pohyb krve v celém těle.


Kolikrát každou sérii opakovat?

Ideální praxí je opakovat každý z Pěti tibeťanů 21 krát. Kupodivu není nutné překračovat tento počet, protože nejlepší energetický dopad cvičení se objevuje právě při tomto počtu opakování. Není známo, že by vyšší počet opakování někomu uškodil, rozhodně však nijak neprospívá. Většina lidí zpočátku nezvládne tolik opakování, nebuďte tedy nešťastní, pokud napoprvé nedokážete zacvičit celou sérii. Téměř každému začátečníkovi trvá asi měsíc, než dokáže zacvičit jedenadvacet opakování vcelku. Začněte se sérií deseti až dvanácti opakování každého cviku. Dávky zvyšujte v souladu s vlastním tempem. Při jakémkoli počtu pro sebe uděláte hodně dobrého. Už postupný trénink k jednadvaceti opakováním vám přinese mnoho uspokojení. Najděte si čas pro každodenní cvičení, cviky provádějte co nejpečlivěji. Již během tréninku směrem k jedenadvaceti opakováním každého cviku se začnete cítit lépe.

 

První Tibeťan:

 


Postavte se zpříma a rozpažte ruce, rovnoběžně se zemí. Dlaně by měli směřovat směrem dolů, a nohy natažené. Otáčejte se kolem své osy ve směru hodinových ručiček 21 - krát, ale zpočátku jen tolikrát, aby se vám netočila hlava a neudělalo se nevolno.

Dýchání: dech by měl vycházet až z břicha. Operní zpěváci, divadelní herci a herečky velmi benefitují z dýchání z této části těla, také zkušení jogisti. Když se přestanete otáčet, dýchejte ještě více zhluboka až do té doby než se vám přestane točit hlava a vaše balance se vrátí do normálu.

Tipy a doporučení: cvičte vlastním tempem a cvičení by mělo být pomalé. Zkuste se propracovat až k 21 cvikům, nemusí to být rychle, toto je nejdůležitější cvik, zlepší celkovou energii organismu.

 

Druhý Tibeťan:


Lehněte si na zem, ruce podél těla dlaněmi dolů, nohy natažené. Pomalu vydechujte a zvedejte nohy nahoru do pravého úhlu. Záda a pánev musí být stále na zemi, hlavu skloňte a bradu přitlačte na hrudník. Kolena mohou být zpočátku mírně ohnutá. Začněte se nadechovat a zároveň se pomalu a klidně vraťte do prvotní polohy - vleže s nohama na zemi a dlaně směrem k zemi, ruce volně podél těla. Cvičení 21 krát opakujte.

Dýchání: při zvedání nohou a hlavy vydechujte a když je pak pokládáte, tak se pomalu nadechujte.
Účinky cviku
: posiluje svaly břicha a zad, upravuje látkovou výměnu.

 

Třetí Tibeťan:


Lehněte si na kolena, nohy těsně u sebe, dlaně po stranách vašich boků, nechte klesnou bradu na vaši hruď a nadechněte se. Dolní končetiny tvoří se zemí pravý úhel. Začněte s dýcháním a zvedněte při tom hlavu a krk při tom se zakloňte v pase tak, jak jen to bude bez námahy možné. Přitom se opíráte o zadní stranu stehen. Při výdechu se vracíte zpět do výchozí polohy. Pokuste se vše opakovat alespoň 21 krát.

Dýchání: při nadechování se nakláníte dozadu a při vydechování se vracíte do počáteční polohy vzpřímené.

Účinky cviku: zlepšení funkce srdce a imunitního systému, posílení krčního svalstva, při cvičení se snažte se udržovat stálou rychlost při přechodu zezadu dopředu a naopak ke zvýšení účinnosti cvičení. Udržujte také otevřené oči aby jste si udrželi rovnováhu.

 

Čtvrtý Tibeťan:

 

 


Sedněte si na zem na pohodlnou podložku a natáhněte nohy dopředu. Vzdálenost mezi chodidly by měla být tak 30 cm. Dlaně by měly směřovat směrem k podložce. Bradu položte na svou hruď. Pomalu ji zaklánějte a současně zvedejte trup tak, že ohnete kolena a ruce zůstávají na místě. Vytvoříte takový most. Současně zakloňte hlavu pomalu dozadu. V této pozici se na chvíli napínají všechny svaly vašeho těla. Zhluboka dýchejte, a dech nezadržujte. Při návratu do původní pozice pomalu vydechujte. Návrat do původní pozice provádějte co nejpomaleji. Poté zhluboka vydechněte. Opakujte alespoň dvakrát.
Dýchání
: při zvedání z podložky vdechujte a vydechujte při návratu do původní pozice.

Účinky cviku: stimulace žláz s vnitřní sekrecí. Když zopakujete 21 repeticí zkuste provádět cvičení bez přerušování.

Pátý Tibeťan:



Najděte si pohodlnou pozici vleže, obličej směrující k zemi, zapřete se o ruce a prsty na nohou. Váha těla přitom spočívá na rukou a dlaních, které leží na zemi, a na prstech u nohou. Střídavě se při něm prohýbáte buď dozadu s hlavou zakloněnou, nebo dopředu, s bradou přitisknutou k hrudi. Rytmus dýchání se pak odvíjí podle toho. Jako v předešlém cvičení, každé rozevření, tedy i prohnutí vede k nádechu, zatímco každé ohnutí dovnitř, (obraznému zavinutí do sebe sama) k výdechu. Vaše tělo by mělo vytvořit tvar písmena V. Brada by měla směrovat směrem k hrudi. Opakujte 21-krát.

Dýchání: vydechujte při zvedání vašeho těla do tvaru V a nadechujte při pohybu zpět (uvolnění).

Účinky cviku: stimulace žláz s vnitřní sekrecí.

 

Po ukončení všech cvičení si lehněte na břicho s pažemi roztaženými jakoby do kříže, brada se dotýká podložky a oči jsou zavřené. Vnímejte jak vám buší srdce a krev obíhá ve vašem těle. Ležte a relaxujte tak dlouho než se vaše tělo vrátí do normálu. Otočte hlavu na jednu stranu a párkrát se zhluboka nadechněte. Pokud cvičíte Pět Tibeťanů před spánkem ujistěte se, že je mezi cvičením a spánkem interval alespoň 30-45 minut.

2595MjA.jpg


Hodnocení článku

Hodnotilo 159 čtenářů průměrem 4.41 bodů z pěti


Čtěte také:

Formy jógy 
Jak zdravě přibírat na váze 
Power jóga 
Reiki - energie na dosah 
Zpevněte figuru do plavek 


Diskuze

zdeňka

původních pět Tibeťanů

Hledám úplně první vydání knihy Pěti Tibeťanů

22.02.2018 20:16
Marie

dýchání je u cviků důležité

Zde je popsané dýchání trochu jinak: http://www.rehabilitace.info/zdravotni/cviky-peti-tibetanu/ A omlouvám se (učitelka), u prvního ritu by dlaně měly... Ne dlaně by měli.

11.02.2018 16:54
Iveta Černá

Dotaz k počtu cviků

Mám dotaz. Má cvičení stejný účinek, cvičím-li každý ze cviků 11x ráno a 10x odpoledne (nebo naopak) nebo se musí cvičit najednou 21 x, aby to mělo správný účinek? Ani po třech měsících pravidelného cvičení nedokážu udělat více, než 11 cviků najednou a když už ano, není mi to pořád příjemné.

07.02.2018 16:24
jana

JÓGA

jóga-pět tibeťanů.

19.01.2018 18:57
Nina
Web: http://www.kosmetika-registrace.cz

Také ráda cvičím, a cvičení podpořím výrobky na celulitidu od oriflame. vždy najdu na www.kosmetika-registrace.cz nebo na www.oristyl.cz

03.09.2017 13:00
Eurona
Web: http://www.katalogdrogerie.cz

Eurona výrobky, které miluju.

Já moc ráda cvičím cviky na břicho. Vždycky si po tom dám koupel od Eurony - mají tam úžasný sprcháče a šampony. Taky péče o pleť mi vyhovuje. www.topkatalogy.cz a www.r-club.webnode.cz Fakt super věci.

06.12.2016 22:58
Aleš Němeček

Ještě jedna věc - podle mého je u 5 Tiběťana dýchání obráceně, než je zde uvedeno - i když to pravda je, jak tu někdo poznamenal, opačně, než je běžné v józe...

25.03.2016 16:16
Aleš Němeček

Ahoj všem. Dýchání u 2. Tibeťana je podle mého přesvědčení a mnoha konzultací s různými autory zvedání nohou s nádechem a následně výdech při pohybu nohou směrem dolů (někdo se neubrání drobnému zadržení dechu při začátku pohybu nohou směrem dolů, ale je lépe dýchat pravidelně po celou dobu bez zadržení). Souhlasím, že u tohoto cviku si různé zdroje protiřečí. Já to mám konzultováno i s DLOUHOLETOU učitelkou jógy a 5 Tibeťanů.

25.03.2016 16:14
Miroslav

2 cvik

Zdravím všechny příznivce. Udělal se mi v hlavě zmatek kolem dýchání u druhého cviku. Může to někdo zasvěceně ujasnit? Děkuji

05.04.2015 18:52
Monika

deti

zdravim,vie mi niekto povedat,ci moze cvicit ibetanov aj 9rocne dieta?trebars s menej opakovaniami ako 21....

12.03.2015 14:15
Monika

deti

zdravim,vie mi niekto povedat,ci moze cvicit ibetanov aj 9rocne dieta?trebars s menej opakovaniami ako 21....

12.03.2015 14:14
Iva

Určitě doporučuji cvičit všechny cviky najednou a nevynechávat.

20.10.2012 14:59
zdena

měla bych dotaz,zda se musí cvičit všechny cviky nebo se může některý vynechat a nebo neprovést dokonale,mám úraz nohy a nemohu ji tak ohýbat,děkuji za odpověď či názor

15.07.2012 08:02
Mirka

5 tibeťanů

Po letech jsem se k nim vrátila, je to bezva. Poradí někdo, jak je to s tibeťany v těhotenství? Ano nebo ne? Díky

28.03.2012 07:33
Silva

Dýchání - druhý cvik

Tibeťany cvičím s přestávkami více než 10 let. Poslední tři roky celkem pravidelně asi obden. Christopher S. Kilham píše ve své knize u druhého cviku zvedat nohy s nádechem. Zvykla jsem si na to. Zrovna tak ale mohu dýchat obráceně. Co je tedy správně???

23.11.2011 22:39
Eva

Dobrý den, můžete mi někdo poradit, zda necvičím špatně, když mě bolí krční páteř? Mám s ní už delší dobu problémy, proto jsem s cvičením také začala. Cvičím třetí týden, dělám 6 opakování. Děkuji

18.11.2011 09:04
Mirek

zajímá mě

Zajímalo by mně,jestli některé cviky můžu cvičit ne sroztaženými dlaněmi,ale se sevřenými pěstmi,protože mi to činí bolesti po operaci karpálu před několika lety.jestli by to snížilo nějak účinek cvičení.

29.09.2011 18:22
Jitka

tibeťani

Cvičím dva měsíce a cítím se mnohem líp,byla jsem pořád unavená a skoro denně jedla prášky na záda,i postava se vylepšuje,nezabere to čas a výsledek viditelný.Doporučuju všem.

19.09.2011 20:55
Marian

Při druhém cviku při zvedání nadechujeme, nebo vydechujeme, co je tedy správně? Autorka to neopravila! Jinak je druhý cvik dobrý, na záda? Mám trochu problémy, záda mě bolí a některé cviky bych neměl dělat. Díky

16.08.2011 00:12
J.H

Dech!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zdravím Je spousta knížek o pěti tibeťanech a je v tom pěknej guláš. U druhého cviku se na začatku zvedání nadechujeme! Je to z ověřeného zdroje ( učitel Zolotnický žil 15 let v tibetských klášterech a učil tamní medicínu !)Při všech druhých polohách je kratkodobé zadržení dechu lepší ! Spousta lidí to cvičí špatně !

20.02.2011 17:32
Karina

Ivo, autor je Peter Kelder - \"Pět tibeťanů\" a je to původní kniha vydaná roku 1939! Četla jsem pozorně a takhle to tam je popsaný - zkus to...

26.01.2011 15:42
Iva

...

respektive kdo je autorem :)

19.01.2011 10:36
Iva

dýchání

Karčo, ve které knížce jsi to četla? To je podle mě nemožné s nádechem dávat nohy nahoru a s výdechcm dolů. Ten cvik by pak ani neměl podle mě efekt.

19.01.2011 10:35
Karina

nooo tak jsem si zase po dlouhé době přečetla původní knížečku "5 tibeťanů" a ono se u některých cviků dýchá obráceně než třeba při józe!!! ve 2. cviku je to nádech když jdou nohy nahoru a výdech když jdou nohy dolů a u 5. pozice je to, že do obráceného V se jde s nádechem a do výchozí pozice s výdechem... ale když cvičím normální jógu, tak je to obráceně...

13.11.2010 23:42
Lenka
Web: http://www.lenkaknag.com

Tibeťánci jsou bezvadní, doporučuji všem, kteří nemají čas, chuť nebo mají zdravotní omezení, které jim nedovoloví klasickou lekci jógy.

23.09.2010 02:53
Iva Veselá

Určitě neprodýchávejte! Musíte dýchat pomalu a klidně. Nahoru výdech (zkrátí se tak břišní svalstvo), dolů nádech (roztáhnutí a povolení břišních svalů).

30.03.2010 09:49
Iva Veselá

dýchání

Omlouvám se, moje chyba. U dýchání ve 2. cviku jsem se upsala, teď už je to správně. Výdech - nohy nahoru, nádech - nohy dolů :)

30.03.2010 09:47
Karina

ahoj jardo, no já dýchám u druhého cviku takto - lehnu si na podložku a s nádechem pomalu zvedám hlavu a napnuté nohy do polohy na obrázku a v této poloze buď chvíli prodýchávám, nebo hned s výdechem pokládám nohy a hlavu zpět na podložku.

16.02.2010 17:22
Jaroslav

Nepochopil som dýchanie u 2. cviku

Ahoj, mohol by mi niekto poradiť, ako je to s dýchaním u 2. cviku? Pretože návod si protirečí. Pri popise vykonávania cviku je dýchanie popísané opačným spôsobom ako pri položke \"Dýchaní\". Ďakujem.

14.02.2010 14:51
tibis

Ked sa mi dostala kniha do ruky tak som ju prečítal asi za hodinu.Samozrejme som sa neriadil pokynom začinať pomaly ale-čo to je pre mňa 21 opakovani.Asi po piatich dnoch už som v noci nespal ale som bol plný energie ale aj nervozny cez deň.Až som musel z cvičením prestat a po čase ked sa môj spanok upravil,začal som cvičiť presne podľa návodu.Toto cvičenie zvyšuje vašu energiu ale pomaly.Budete sa cítiť plny energie aj večer pred spanim.Zo zaspavanim určite problémy nebudú,ale pozor-už nebudete potrebovať napr.8 hod spánku ale iba 5-6.hod.A cez deň toho stihnete uršite viac ako dopolaľ.Toto sú moje osobné skusenosti.Cvičín už skoro štyri roky.Ak by mal niekto problém a potreboval poradiť - n.jan@hotmail.co.uk.

31.01.2010 17:14
fittka

cviky

Přesně tak, je to skvělé probuzení i pro ty největší ospaly :-)))

30.08.2009 20:36
Alena
Web: http://www.mojerauty-estranky.cz

Ahoj všem. Narodila jsem se v roce 1953. Tibeťánky cvičím už 8let. Cvičím ráno i když brzy vstávám a je to super start do nového dne. Ten kdo nerad vstává to cvičit nemůže.Mám kolem sebe samé líné kolegy a tam nějaké cvičení je nemožné,protože spí ještě v práci. Všem doporučuji. Všechny vitální lidičky zdraví Alena

29.08.2009 09:36
Ivča

tibeťani

Cviky jsou úžasné, ale pro někoho ze začátku náročné. Přítel je zkoušel cvičit a byla to pro něj nuda, ale já jsem celkově do jógy úplně zapálená. A jak Kari píšeš - má se dojít k 21 opakováním. Good luck, tibeťani :)

09.02.2009 10:10
Karina

Tibet\'any znam uz asi 8. let a stridam jejich cviceni s jogou. Mam doma puvodni knihu obevitele techto cviku a pise, ze je velmi dulezite, aby byl pocet opakovani VZDY LICHY!!!zacit 1. tyden 3 opakovanimi, 2. tyden 5 opak., 3. tyden 7 opak. atd az\' do tech 21 opakovani kazdeho cviku.

07.02.2009 02:11
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny