Články

 

31.03.2009 - Tereza Thielová

Vyhýbejte se PRÁZDNÝM kaloriím!

 

Sladidla kalorická, kam patří většina tradičních sladidel, jako je cukr (sacharóza), med, ovocný cukr (fruktóza), javorový sirup, hroznový cukr (glukóza), hnědý cukr (sacharóza), glukózový sirup a podobně. Tato sladidla mají jako sacharidy kalorickou hodnotu 4 kcal/g nebo v kilojoulech 16,74 kJ/g.


Prázdné kalorie pocházejí z jídla, které je sice zdrojem energie, ale neobsahuje žádné výživné látky jako minerální látky a vitamíny. Nejlepším příkladem je bílý cukr, který byl rafinován z cukrové třtiny nebo řepy. Výživná melasa, která zbude po odstranění cukru, může být používána jako sladidlo, nevadí-li vám její výrazná chuť.

 

Další zrada cukru

Nejen že cukr obsahuje prázdné kalorie, ale podporuje i vznik obezity, vznik cukrovky. Víte, že maximální doporučená dávka se pohybuje v desítkách gramů denně? Když si vezmeme příklad na slazené limonádě, tak 3 dcl by vám pokryly denní příjem. Cukr tělo nepotřebuje ve velkých dávkách, ale bohužel naše chuťové buňky si o něj zrádně říkají o mnoho více, než je třeba.

 

 

Zrádný alkohol?

Kalorie z alkoholu nejsou tak zcela prázdné. Kromě látky OPC, která se nachází v hroznovém vínu a šťávě, obsahují některá vína vitamín C a pivo obsahuje vitamíny B. Množství těchto látek je však nepatrné v porovnání s počtem kalorií, které alkohol obsahuje. Alkohol totiž obsahuje téměř dvojnásobek kalorií než například bílkoviny.
A co je horší -  kalorie, které se uvolňují z alkoholu, se často přeměňují na tuk. V případě, že celkový příjem kalorií není nízký, je uskladněn v tukových tkáních a v játrech.

 

Je to i váš případ?
Ppravděpodobně máte chudou stravu na ostatní výživné látky; zaměřte se na ovoce a zeleninu, pijte dostatek bylinných čajů a vody, jezde denně vyvážené množství mléčných výrobku a obilovin. Víno si nařeďte vodou, zkuste omezit konzumaci piva na minimum a tvrdý alkohol pokud možno vyřaďte. Pokrmy z fastfoodu si dopřávejte opravdu jen zřídka, raději si zajděte do italské restaurace na dobré těstoviny s olivovým olejem, nebo si dopřejte salát s kuřecím masem :)


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 4.57 bodů z pěti


Čtěte také:

Časté dotazy kolem mléčných výrobků 
Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity 
Pufované chleby neboli 'polystyrény' 
Strava: 50 a více let 
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny