Články

 

16.02.2009 - Iva Veselá

Pohanka v kuchyni

 

Pohanka má jako každá rostlina má svoji energii, která nemizí při sklizni a dále dokáže působit v lidském organismu. Tuto energii lze prý tělesně i duševně cítit. Především tuto sílu pociťují makrobiotici, protože mají čistý organismus a jsou citliví na veškerou potravu.

Pohanka dodává silnou až prohřívající energii. Je proto vhodná především pro stravování v zimním období a pro tělesně a těžce pracující lidi.


 

Její účinky

Podle výzkumů je prokázané, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami a před zvyšování krevního tlaku a srdečními onemocněními. Obsahuje velice důležitý rutin (vitamín P). Obecně je pohanka důležitou obilovinou, na které se bohužel v dnešní době zapomíná. Přitom je to tak cenná potravina! Pomáhá řešit řadu nemocí, hlavně tzv. civilizačních.

 

Pohanka díky obsahu vhodných minerálů, vitaminů a vlákniny přispívá například výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je cenným zdrojem, pro nás tak důležité, vlákniny. Obsahuje rovněž velké množství zinku, jehož dostatek je pro náš organizmus důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic. To je skvělá prevence při onemocnění chřipky a nachlazení. Pohanka má rovněž hodně mědi, selenu a manganu. Z vitaminů jsou v plodech této obiloviny zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu a to i v době těhotenství. Pohanka obsahuje také rutin, který je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Její konzumace je proto vhodná pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek, jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C ). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.


Z pohanky můžeme připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání.


Karbanátky:

150 g BIO pohanky
½ velké cibule
2 stroužky česneku
2 BIO vejce
celozrnná hladká mouka
sůl, pepř
majoránka
BIO olivový olej


Pohanku nasypeme do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvaříme do měkka. Poté necháme pohanku necháme 20 minut dojít. Pohanku scedíme, přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli, kterou pokrájíme nadrobno. Vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme karbanátky. Obalíme je v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme dozlatova na trošce oleje na nepřilnavé pánvi. Karbanátky můžeme jíst s brambory nebo s pečivem jako zdravý hamburger.

 

 

Pohanka se zeleninou a tofíkem

200 g BIO pohanky

100 g marinovaného tofu
1 větší pórek
3 mrkve
¼ oloupaného celeru
1 menší cuketa
sůl, sójová omáčka Shoyu
BIO olivový olej

 

V hrnci vaříme 1,5 l vody, osolíme, do vroucí vody nasypeme pohanku, dovaříme a necháme asi 20 minut nabobtnat. Nakrájíme pórek, nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev, celer, cuketu a na kostičky nakrájené tofu.Poté na pánvi rozpálíme olej a zeleninu na něm asi krátce osmahneme. Nakonec ochutíme sojovou omáčkou. Scedíme pohanku a smícháme ji se zeleninou.

 

 

Štrúdl s pohankovou náplní

1 balíček listového těsta

BIO pohanka lámanka

1 BIO tvaroh

nastrouhaná jablka

třtinový cukr, sůl

skořice

BIO olej

1 vejce na potření.


Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, přidáme cukr a vanilku a natřeme na plát těsta. Posypeme pohankovou lámankou (suchou), rovnoměrně přidáme jablka, můžeme ještě dochutit cukrem a skořicí, pokapeme zlehka olejem a opatrně stočíme. Konce zatlačíme, dáme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně můžeme měnit. Místo tvarohu použijeme směs mletých ořechů s lámankou nebo máku s lámankou aj. U těchto sušších směsí je však potřeba přidat více ovocného podílu a oleje, aby štrúdl byl dostatečně šťavnatý.


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.07 bodů z pěti


Čtěte také:

100 nejzdravějších potravin 
Kokos 
Mořské řasy nejsou zelená strašidla 
Řepkový olej - český král 
Tofu - sójový tvaroh 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny