Články

 

15.11.2010 - Iva Veselá

Cuketa a celer pro zimní dny

1978Njd.jpg

 

Celer a cuketa jsou zřídka používané druhy zelenin, což je velká škoda. Obě zeleniny mají mnoho zdraví prospěšných látek, které navíc pomáhají hubnutí a detoxikaci. V zimních dnech jsou velmi vhodné do teplých pokrmů, které mají záhřevné účinky.

 

Cuketa

Cuketa patří mezi zeleniny podporující nejen hubnutí, ale díky vysokému obsahu draslíku také pročištění organismu - detoxikaci, která je v těchto měsících zapotřebí (odplavuje toxiny, pomáhá odkyselit organismus a podporuje činnost ledvin).

Asi 90% obsahu plodů cukety tvoří voda, u starších plodů je to o něco méně, významný podíl tvoří i velice prospěšná vláknina. Za pozornost ovšem také stojí bohatý obsah důležitých vitaminů a stopový prvků.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

  • Prospěšné látky

Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova. Cuketa je skvělým zdrojem karotenů, tělem syntetizovaných na vitamin A (ochránce zdraví sliznic a jeden z nejdůležitějších bioaktivních látek pro náš organismus). Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, je tedy potřebný pro vstřebávání a zpracování mnoha dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, je proto nezbytné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového, sezamového, řepkového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla.

 

Ve slupce najdeme i vitamin E, v celých plodech i mnoho hořčíku a vápníku, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.

 

  • Použití v kuchyni

Cuketu lze připravit na mnoho způsobů, můžeme jí smažit, péct a vařit, dusit, grilovat a vetší plody se dají plnit nádivkou a zapékat se sýrem atd.

 

Celer

Podle webu AZrodina.cz obsahuje mimořádně velké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v rozpustné formě vápník. Sodíku je 2x více než vápníku, což je příznivé pro ty, jež jedí koncentrované škroby - bílou rýži, bílou mouku, bílý cukr. Neorganický vápník z různých přípravků (Dolomit a jiné tablety) velmi zatěžuje ledviny a způsobuje usazeniny, napomáhá vzniku artritidy, cukrovky, ledvinových kamenů apod. Biologicky aktivní sodík může tyto nánosy odplavit. Rovněž celer upravuje hormonální systém, překyselení, pálení žáhy, některé ekzémy apod. Snižuje krevní tlak a obsah cukru v krvi, což je významné u diabetiků, dále čistí játra, uklidňuje neurotiky. Jeho diuretické vlastnosti lze využít při dně, revmatismu a artritidách.

Obsahuje vit.C (daleko víc jej ale je v listech - až 75mg/100g), vit.skup. B, vit. K, E. Z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, více je ho však v listech, proto je nikdy nevyhazujete. V zimě lze úspěšně používat listy sušené (na brambory, na chleba, do polévek,...).

 

 

Řapíkatý celer

Možná někteří z vás neví, že existuje i řapíkatý celer, který netvoří bulvy a konzumují se dužnaté řapíky. Tento celer je v některých zemích znám daleko více než u nás obvyklý bulvový.

 

  • Použití v kuchyni

Bulvy používáme do polévek ať už ze zeleninových směsí nebo samotné (celer uvaříme, rozmixujeme, zahustíme jíškou, dochutíme muškát. oříškem). Syrový je vhodný na pomazánky (jemně jej postrouháme spolu s mrkví, malou cibulí, přimícháme sojovou majonézu, dochutíme kořením). Známé jsou také různé saláty z celeru syrového nebo vařeného (např. bramborový salát nebo salát Waldorf). Výborný, i když méně zdravý je celer obalený v trojobalu a usmažený. Vaří se z něj oblíbená svíčková.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaci 
Je libo švestiček z naší zahrádky? 
Lněná semínka 
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře 
Sušené plody Jejube 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny