Články

 

18.02.2009 - Iva Veselá

Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaci

 

Tykev obecná, běžně známá jako cuketa, se u nás běžně pěstuje oproti jiné zelenině poměrně krátkou dobu, ovšem její popularita stále stoupá. Není divu, cukety totiž mají širokou škálu uplatnění v kuchyni a navíc jsou zeleninou s velmi příznivým účinkem na naše zdraví.

 

Pěstování cuket

Cukety jsou poměrně nenáročné na pěstování a péči. Pokud cuketám zajistíme zeminu bohatou na živiny s dostatkem zálivky, vysadíme je slunné místo, tak výborně prosperují. Z jedné rostliny sklidíme někdy i mnoho kilogramů šťavnatých plodů. Důležité je rostlinám ponechat dostatek místa, rozrůstají se plazivě, stejně jako okurky.

 

Sklízet první plody můžeme koncem června až začátkem července, v závislosti na podmínkách, rostlina pak plodí v průběhu celého léta. Pěstování cuket je navíc i finančně výhodné, 3-4 rostliny stačí pro běžnou spotřebu jedné rodiny.

 


Mladé cukety mají výraznější chuť a často i vyšší obsah prospěšných látek a dají se konzumovat i se slupkou. Starší velké plody najdou také široké uplatnění v kuchyni, jejich slupka však často tvrdne a stává se těžko poživatelnou, je pak třeba ji oloupat.

 

Cukety jsou bohatým zdrojem důležitých látek

Asi 90% obsahu plodů cukety tvoří voda, u starších plodů je to o něco méně, významný podíl tvoří i velice prospěšná vláknina. Za pozornost ovšem také stojí bohatý obsah důležitých vitaminů a stopový prvků.

 

Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova. Cuketa je skvělým zdrojem karotenů, tělem syntetizovaných na vitamin A (ochránce zdraví sliznic a jeden z nejdůležitějších bioaktivních látek pro náš organismus). Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, je tedy potřebný pro vstřebávání a zpracování mnoha dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, je proto nezbytné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového, sezamového, řepkového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla.

 

Ve slupce najdeme i vitamin E, v celých plodech i mnoho hořčíku a vápníku, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.

 

 

Cukety jsou skvělým pomocníkem při hubnutí

Jak je vidět z výše uvedeného výčtu obsažených látek, cukety jsou téměř ideální stravou pro ty z nás, kteří se snaží udržet svou linii, popřípadě zhubnout - a to zdravě. Vysoký obsah vody dělá cuketu nízkokalorickou potravinou (cca 20kcal/100g zeleniny) a vysoký obsah biologicky důležitých látek nám zajistí přísun nepostradatelných minerálů a vitaminů.

 

Cukety můžeme do našeho jídelníčku zařadit téměř denně, jelikož se dají upravovat na nespočet různých způsobů, naše strava se tak nestane nudnou a těžko udržovanou dietou.
Pokud chceme zdravě zhubnout, jsou právě cukety tím nejlepším pomocníkem a navíc velmi zdravým. Cukety lze konzumovat jako součást detoxikace organismu.

 

Cuketa čistí naše tělo hned dvěma způsoby:

Obsažený draslík působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle a pomáhá tak s vyplavováním usazených toxinů a kyselin a stimuluje činnost ledvin. Tato funkce je prospěšná např. pro jedince trpící zdravotními potížemi jako je dna, cukrovka, revma, otoky končetin nebo nadváha.

Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety čistící účinek také na náš zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují průchodnost střev, dalo by se říci, ze cukety působí lehce projímavě, ovšem bez rizika. Obsažený vitamin A zároveň pomáhá udržet střevní sliznice zdravé a odolné vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům.

 

Cuketa v kuchyni


Cuketu lze připravit na mnoho způsobů, můžeme jí smažit, péct a vařit, dusit, grilovat a vetší plody se dají plnit nádivkou a zapékat se sýrem atd.

Mladé a křehké plody jsou za syrova skvělé do salátů, stačí je omýt a nakrájet na velice tenké plátky, výborně chutnají v kombinaci např. s rajčaty, paprikou, okurkou a bylinkovou nebo jogurtovou zálivkou, nebo s přidáním balzamikového octa a olivového oleje. Z cukety se dají také připravovat různé pomazánky, polévky nebo omáčky, můžeme je nakládat jako okurky, nebo s houbami a jinou zeleninou. Receptů jistě najdete na celou řadu.

 

Pro inspiraci vám nabízíme dva z našich osvědčených a jednoduchých receptů:

 

Grilovaná cuketa s Nivou (či jiným sýrem)

 

cuketa

sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti)

sůl, pepř, olej

bylinky

lisovaný česnek

 

Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, z obou stran potřeme olejem (popř. česnekem) a podle chuti okořeníme. Plátky nejprve grilujeme asi 5-10 minut z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme dalších cca 5-10 min. Takto upravená cuketa chutná výborně buď samotná, nebo jako příloha ke grilovaným masům, rybám, nebo jiné zelenině.

 

Cuketové placky alá bramborák


2 mladé cukety

1-2 vajíčka

žitná hladká mouka

vlažné mléko

majoránka

sůl, pepř

sezamová semínka

 

Cuketu nastrouháme, přidáme vajíčko, vlažné mléko, mouku, sezamová semínka a koření. Vše důkladně promícháme a připravíme hustší těsto ke smažení. Smažíme placičky na olivovém nebo řepkovém oleji.


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4.59 bodů z pěti


Čtěte také:

Chia semínka neboli running food 
Kozí výrobky 
Tekuté vaječné bílky - dopřejte si dávku kvalitních bílkovin 
Tofu 
Zázvor - zázračný 'kořen' přírody 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny