Články

 

04.03.2010 - Iva Veselá

Oves Milk - alternativní náhrada mléka

1619MGQ.jpg

 

OVES MILK je přírodní produkt určený pro použití jako vysoce biologicky hodnotná akternativa živočišných mlék, která jsou pro řadu osob riziková s ohledem na obsah mléčného cukru (laktózy) a alergizujících bílkovin, případně mléčného tuku. OVES MILK neobsahuje cholesterol (pouze stopy) a živočišné tuky, naopak vyniká obsahem pro zdraví příznivých rostlinných tuků (olejů).

 

Složení

Jednou z hlavních výhod OVES MILK je zvýšený obsah balastních látek, čili obou typů vlákniny (rozpustné a nerozpustné), nutných pro správnou činnost zažívacího traktu a jako časná prevence obezity, rakoviny zažívacího traktu, divertikulitidy a zvýšení tukových látek v krvi.

 

Na rozdíl od ostatních cereálních produktů (obilovin) OVES MILK téměř neobsahuje lepek ( jeho skutečný obsah v produktu je přinejmenším pod hranicí možné negativního působení na osoby, trpící celiakií), na který je citlivý rostoucí počet osob.

 

Komu je určen?

Oves Milk je vhodný pro:

  • osoby trpící celiakíí
  • vegetariány a osoby alergické na kteroukoliv složku živočišných mlék
  • osoby se zvýšeným rizikem oběhových nemocnění a trpících poruchou metabolismu tuků nebo sníženou funkcí ledvin (kdy je nutné radikálně omezit příjem bílkovin)
  • trpící chronickou zácpou, průjmy nebo divertikulitidou
  • děti a diabetiky

 

Pro naše děti

Pravidelné použití doporučených množství OVES MILK považuji za prospěšné pro děti, především pro trpící vrozenou poruchou metabolismu tuků - zvýšený obsah vlákniny totiž váže živočišné tuky a cholesterol a žlučové kyseliny. V těchto případech je vhodné podávat OVES MILK v postupně se zvyšujících množstvích. Podobně je tomu v případě dětí trpících chronickou zácpou. V tomto případě doporučuji doplnit použití OVES MILK o doplňky stravy obsahující Laktobacilus, Bifidobakterium a Enterococcus.

 

OVES MILK může být jedním z prvních nemléčných produktů (nápojů, tekuté výživy) pro děti po ukončeném 1. roce věku.

 

Dokonce je to řešení vhodnější než tradiční cereální kaše. Jistě je nutné postupovat opatrně, aby zažívací trakt dítěte měl čas se adaptovat na vlákninu. Pozitivní přínos vlákniny spočívá také ve snížení hodnoty glykemickému indexu zpomalením vstřebání obsažených cukrů (nedojde k nevhodné provokaci inzulínu). Z toho důvodu je OVES MILK mimořádně vhodný pro diabetiky, včetně dětských diabetiků!

 

Poznámka

V případě použití OVES MILK u dětí pro ukončeném 1.roce věku nedoporučuji přidávat syrové ovoce, protože by to významně zvýšilo obsah vlákniny a mohlo by dojít k nadýmání. Doporučený příjem vlákniny pro děti ve věku od prvního do třetího roku je od 4 do 10 g denně. S ohledem na obsah vlákniny v množství 2 g na 100 ml nápoje připraveného podle návodu výrobce lze pro děti po ukončeném 1. roce věku doporučit konzumaci 100-200 ml nápoje denně aniž by se musel zásadním způsobem omezit příjem ovoce nebo cereálií jiného typu.

 

Doporučené dávkování

Věk 1 - 2 roky, 2 - 3 roky, 3 - 7 let

Objem nápoje 1 - 2 dcl, 1 - 3 dcl, 1 - 4 dcl

 

Způsob použití

OVES MILK slouží jak k přípravě nápoje, stejně jako k přípravě pokrmů, v nichž zcela nahradí sušené kravské mléko nebo pšeničnou mouku. Doporučuji OVES MILK použít také k zahušťování polévek a omáček namísto bramborového škrobu nebo pšeničné mouky.

 

Výhody použití Oves Milk

K výrobě nejsou použity geneticky modifikované organismy. Gliadin je přítomen jen stopově. Cholesterol je přítomen jen stopově. Obsahuje příznivé složení mastných kyselin s vysokým podílem mononenasycených a vhodný poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Neobsahuje přidané jednoduché cukry. Má nízký glykemický index. Má nízkou osmolalitu - hodnota je 222 mOsmo1/1 při doporučeném ředění. Omezuje vstřebávání cholesterolu, snižuje riziko negativního působení žlučových kyselin. Je prevencí zánětu tlustého střeva, divertikulitidy a dysmikrobie. Je hypoalergenní. Je možné použít ho jako z prvních cereálních produktů, v každém případě po ukončení 1.roku věku. Při dodržení doporučeného dávkování nehrozí flatulence. Působí preventivně proti zácpě. Neobsahuje chemické konzervační látky a barviva. Nízký obsah proteinů je pro výživu dětí ve věku jednoho rok, zvyklých na významnou konzumaci mateřského mléka zásadní výhodou. Samozřejmě OVES MILK nemůže tvořit zásadní zdroj nezbytných bílkovin. Je vhodný pro juvenilní diabetes a renální poruchy. OVES MILK je možné a vhodné kombinovat se SOJA MILK EXTRA PROTEIN tím způsobem, že se suchý produkt OVES MILK rozmíchá v předem připraveném nápoji ze SOJA MILK EXTRA PROTEIN. Tím vznikne mimořádně biologický hodnotný nápoj, v podstatě tekutá výživa. Snadno se připravuje, minimalizuje se hygienické riziko, je možné používat ho také při cestování.

 

Informace poskytl ASPCzech


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ghí - přepuštěné máslo 
Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády 
Kuzu - orientální poklad 
Mořské řasy nejsou zelená strašidla 
Nutriční hodnoty sójových bobů 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny