Články

 

21.05.2009 - Iva Veselá

Kokos

1423MDE.gif

 

Kokosy jsou největším darem na této planetě. Nezáleží jak dobře jste na tom zdravotně, ale čerstvé mladé kokosy a kokosový olej pomáhají chránit váš organismus - možná i život?

 

Identická kokosová voda

Voda musí procestovat skrze mnoho vláken ve stromě, aby dosáhla sterility uvnitř ořechu. Tato čistá kokosová voda je jedním z nejlepších zdrojů elektrolytu, které jsme vůbec schopni v divoké přírodě nalézt. Voda mladého kokosu je identická s lidskou krevní plasmou, která je tímto univerzální donor. Tato plasma dělá na 55% lidské krve. Zbytek, 45% naší krve obsahuje hemoglobin, který je transformován z krve rostlin - z chlorophylu.

 

 

Pokud pijeme šťávu, která obsahuje 55% čerstvé kokosové vody a 45% čerstvé bio (divoké) tmavě zelené šťávy, tak sami sobě dáváme okamžitou krevní transfúzi. Štáva je také velmi ceněna pro vysoký obsah organického draslíku a mnoho dalších minerálů. Průměrný mladý kokos obsahuje 150 kalorií a poskytuje zhruba 20% požadované denní dávky vápníku, 2g vlákniny, 2g proteinů, 15g cukru a 3g nasyceného tuku.

 

Obdivohudný kokos

Kokosová voda obsahuje téměř plné spektrum vitamínu B, mimo B6 a B12 a vitamin C. Voda mladých kokosů bývala v kritických případech používaná jako náhrada za glukózu. Mladé kokosy obsahují velice měkkou vnitřní dužninu, které se dá lehce nabrat lžící. Tato dužnina obsahuje čisté, syrové nasycené tuky. Toto masíčko má pozoruhodnou vlastnost obnovovat lidskou tkáň a mužské pohlavní tekutiny. Kdykoliv budete cestovat v tropických zemích, měli byste využít šance pít a jíst mladé kokosy denně. V tomto případě jsou čtyři kokosy málo, když si uvědomíme jejich zázračnou léčící schopnost.

 

1424ODA.jpg

 

Kde se všude kokos používá?

* potravinářství - ze žlutých květů se vyrábí sladká šťáva, která může být dále zpracována na cukr a palmové víno. Z kokosu se získává kokosový olej a kokosová moučka. Ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak. Z mladých listů se připravuje salát.

 

* textilní průmysl - z vláknité vrstvy z oplodí se pletou rohože a pytle, spřádají se z ní motouzy

 

* stavebnictví - listy si domorodé obyvatelstvo tropických oblastí pokrývá střechy

 

Pěstování v domácnosti

Kokosovník ze semena nerozmnožíme, neboť ovoce zakoupené v našich obchodech je již zbavené vláknité vrstvy podporující klíčení. Rostlina vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu, v létě teploty v rozmezí 25-30 °C, v zimě by teploty neměly klesnout pod 18 °C. Pravidelná zálivka je nutností, avšak rostlina nesnáší přemokření. V období vegetačního růstu hnojíme rostlinu 1x týdně normálním hnojivem pro pokojové rostliny.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Cizrna - pochoutka do kapsy 
Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin 
Karob 
Mouky, které ještě neznáte 
Zdraví za pár korun 2. část 


Diskuze

Pája
Web: http://www.coconuts.cz

DOPORUČUJI

Ahoj, souhlasím s tím, že kokosová voda je učiněný zázrak. Používám také panenský kokosový olej (na pokožku a vlasy), kokosový cukr (nejlepší do kafe), který má ze všech cukrů nejvíce minerálů...a samozřejmě kokosový tuk na smažení, který se nepřepaluje! Doporučuju stránky www.coconuts.cz

25.01.2012 09:09
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny