Články

 

23.05.2011 - Iva Veselá

Olej z pšeničných klíčků

2126MTl.jpg

 

Pšeničné klíčky mají výjimečnou výživnou hodnotu, která se přenáší na olej získávaný při prvním lisování. Olej z pšeničných klíčků - obsahuje 50-55 % kyseliny linolové a 35-38 % kyseliny olejové, lecitin, vitamíny sk. B, K a F, provitamín D. Má vysoký obsah vitamínu E: minimálně 200 mg/100 g přírodního alfa tokoferolu a 40 mg/100 g přírodního beta tokoferolu (karoteny).

 

Klíček pod lupou

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, zejména na:

- Proteiny 23,2 %

- Esenciální mastné kyseliny 9,72 %

- vitamíny B1, B2, B6, niacin (B3 ) a kyselinu listovou

- vitamin E

- minerály – zejména fosfor, hořčík, železo a stopové prvky (celkem se jejich počet se blíží k 90!)

- enzymy

 

100 g pšeničných klíčků (přibližně 10 polévkových lžic) pokrývá doporučenou denní dávku vitamínu B1, kyseliny listové, vitaminu E a manganu. Preventivně se doporučuje sníst 2 – 4 lžíce klíčků ke každé snídani (v závislosti na příjmu dalších olejovin během dne). Přestože se jedná o zdravé oleje z klíčků, mějte na paměti, že nadbytek jakéhokoliv může způsobit tvorbu tukové tkáně.

 

V případě dotazů ohledně vašeho jídelníčku nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.


 

 

Léčebné účinky

Pšeničné klíčky obsahují řadu bioaktivních látek, jež podporují srdeční činnost, posilují imunitní systém a funkce dýchacího a trávicího ústrojí. Pšeničné klíčky a jejich olej zvyšují fyzickou kondici a odolnost proti únavě. Jeho užívání tlumí příznaky premenstruačního syndromu a klimakteria. Podporuje rychlejší spalování kalorií a aktivuje nevyužitý tělesný tuk. Hyperaktivním dětem pomáhá k celkovému zklidnění. Pomáhá při suché kůži, při padání vlasů, akné a lupénce.

 

Konzumace pšeničných klíčků se doporučuje zejména při těchto problémech:

  •  Poruchy nervové soustavy – v těchto případech tělo potřebuje více vitamínů skupiny B. Jde např. o astenii (únavu), deprese, stres, nervozitu apod.
  •  Neplodnost mužů a žen – způsobená poruchou tvorby zárodečných buněk. Vitamin E obsažený ve vysokém množství v pšeničných klíčcích podporuje tvorbu spermií a ovulaci.
  •  Hyperlipidemie – nadbytek tuků v krvi
  •  Rakovina a srdeční onemocnění – (infarkt myokardu a angina pektoris) – svým antioxidačním působením pšeničné klíčky zastavují degenerativní buněčné procesy, stárnutí a ateriosklerózu.
  •  Cukrovka – atidiabetický účinek se připisuje vlivu vitamínu B1 a E, které jsou v pšeničných klíčcích přítomny ve velkém množství.
  •  Při zvýšené potřebě živin – doporučují se sportovcům, studentům, při psychickém vypětí, během těhotenství a kojení
  •  premenstruační syndrom a klimakterium

Pravidelná konzumace klíčkového oleje je také vhodná při arterioskleróze, svalových dystrofiích, potížích oběhového systému, potížích žaludku a trávicího traktu, jaterních a žlučníkových problémech, při zvýšené srážlivosti krve se sklonem ke tvorbě trombů. Zpomaluje proces stárnutí organizmu, působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz, posiluje spermatogenezi, zvyšuje potenci, skvěle působí při poruchách plodnosti, zvyšuje možnost početí a zamezuje vzniku samovolného potratu.


 

Výroba oleje z pšeničných klíčků

Olej je vyroben metodou lisování za studena. Díky tomu obsahuje úplný komplex vitamínů a stopových prvků (K, Na, P, Cr, Ca, Mg, ...) Olej vyniká vysokým obsahem triglyceridů - nenasycených mastných kyselin a vitamínů F a E. Obsahuje tokoferoly alfa až gama ve vysoce aktivní a vyvážené podobě. Díky tomu vitamín E lehce proniká do všech důležitých systémů organizmu. Je jedním z nejlepších adaptogenů a antioxidantů, rozpouští tělěsný tuk. Jeho aroma připomíná vůni obilí.

 

Použití

Léčebně - dospělí 1 čajová lžička 2-3x denně 30 minut před jídlem, nezapíjet.

V kuchyni - přidává se do salátů, na obilné kaše nebo na omaštění jakéhokoliv pokrmu. Neměl by se tepelně upravovat.

 

Skladování

Klíčky i klíčkový olej uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě.

 

Použití klíčkového oleje v kosmetice

Významný regenerační a vitalizační prostředek pro zralou, suchou a zdrsnělou pokožku. Bývá často součástí krémů, olejů do koupele a tělových mlék. Přikládání obkladů zvláčňuje a změkčuje ztvrdlou kůži na loktech nebo na chodidlech. Je ideální pro vnější i vnitřní užití proti předčasnému stárnutí kůže. Ojediněle se může objevit alergie při používání, tehdy je možné nahradit jej avokádovým olejem.

 

(foto)

Pro Bio-Life.cz: Slunecnice-cb.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Exotické výživné pomelo 
Ghí - přepuštěné máslo 
Kvásek a kváskový chléb 
Sezamový olej 
Špalda - chutná a výživná obilnina 


Diskuze

Mirka

Dobrý deň,prosím Váskoľko stojí tak l balenie klíčkového oleja.Veľmi pekne ďakujem

22.05.2013 17:41
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny