Články

 

30.04.2014 - Iva Veselá

Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka

2552Mzg.jpg

 

Pokud rádi experimentujete v kuchyni, tento seriál o netradičních moukách bude pro vás to pravé ořechové. Na našem trhu se začínají objevovat nové druhy mouk, se kterými si rozšíříte spektrum chutí a zároveň zvýšíte nutriční hodnoty celého vašeho jídelníčku.

 

Čiroková mouka

Co je čirok

Čirok je jednou ze známých rostlin zejména ve státech USA, Indii nebo Nigérii. Čiroku se také přezdívá "velbloud rostlinného světa" či sorgo. Výrobky z čiroku neobsahují lepek, proto jsou vhodné pro osoby s celiakií. Je bohatý na aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny a řadu minerálních látek.

 

Výrobky z čiroku

Dnes jsou k zakoupení asi 2 produkty z čiroku:

  • čirokové vločky
  • čiroková mouka

Nejvíce se používá právě čiroková mouka na přípravu bezlepkových těst.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně sestavení vyváženého bezlepkového jídelníčku kontaktujte našeho odborníka na výživu.

 

Čiroková mouka - použití

Čirokovou mouku můžete použít v jakémkoliv receptu (těsto na chléb, buchty,....) a je možné s ní nahradit až 60 % běžné mouky.

 

Indické placky - naan chléb

Ingredience:

200 g hladká čiroková mouka

150 g smetanový jogurt (8 % tuku)

½ čl prášku do pečiva

1 čl římského kmínu

1 čl mák

1 čl koriandr

sůl podle chuti

2 PL olej (olivový, sezamový nebo arašídový)

 

Postup:

1. V misce smícháme všechny suroviny kromě oleje ve vláčné těsto. Jogurt přidáváme po částech a těsto rukou prohněteme, až vyhněteme kouličku hladkého těsta. Necháme ho v misce chvilku odpočinout cca 5 minut.

 

2. Mezitím si nahřejeme teflonovou pánev. Olejem si potřeme dlaně a z těsta odebíráme kousky, které v mastných rukách tvarujeme do placiček o průměru cca 8 cm. Z této dávky jich bude 6 - 8.

 

3. Placky opékáme na suché teflonové pánvi při středním plamenu cca 3 - 5 minut z každé strany, až mají hnědé puchýřky. Podáváme k indickým, arabským i africkým jídlům z jednoho hrnce. Výborné jsou i k hustým polévkám, např. gulášová, čočková, dýňová s kokosovým mlékem.

 

TIP: Na chléb můžete přidat oblíbené bylinky.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.71 bodů z pěti


Čtěte také:

Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaci 
Cuketa a celer pro zimní dny 
Když nevíš coby, dej si ROBI 
Kuzu - orientální poklad 
Zelenina každý den - ale jaké množství? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny