Články

 

19.09.2011 - Iva Veselá

Ovoce každý den - ale jaké množství?

2164YjB.jpg

Ovoce patří mezi velmi důležitou součást našeho jídelníčku, jelikož obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Téměř každý druh ovoce je pro náš organismus něčím prospěšný, ale jaké množství má teprve na nás vliv? Kolik musíme sníst konkrétního ovoce, aby se dostavily jeho účinky? U ovoce není denní příjem specifikovaný tak přesně, jako u zeleniny (viz. předchozí článek o zelenině). Doporučuje se, že sezónní ovoce by mělo být na našem talíři zkrátka co nejčastěji.

 

Třešně

Třešně působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Třešní jezte libovolné množství. Víte, že třešně se stopkou vydrží déle?

 

Rybíz

Obsažené flavonoidy v rybízu působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Pozor na džusy z černého rybízu - často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Hrozny

Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny mají močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních šťáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou, proto si dávejte pozor na přehnanou konzumaci.

 

Hrušky

Hrušky mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu. Víte, že plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé?

 

Jablko

Jablko - ovoce které regeneruje, omlazuje, čistí, tlumí bolesti a léčí zažívací potíže. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky. Mnohé výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organismus.

 

 

 

 

 

 

Jahody

Jahody urychlují látkovou výměnu a dodávají tělu vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatismu a dně. Stačí jíst 200 g denně v době sezóny, äle dají se již koupit i mimo ni.

 

Meruňky

Čerstvé nebo sušené meruňky jezte libovolně. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.

Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Jadérka z meruňkových pecek proto raději nejezte. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

 

 

Image: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz: Farmarske trziste.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Javorový sirup 
Kokos 
Kuzu - orientální poklad 
Pošmákněte si na Šmakounovi! 
Uzená rostlinná lahůdka v novém obalu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny