Články

 

15.09.2011 - Iva Veselá

Zelenina každý den - ale jaké množství?

2162MTk.jpg

 

Zelenina patří mezi velmi důležitou součást našeho jídelníčku, jelikož obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Téměř každý druh zeleniny je pro náš organismus něčím prospěšný, ale jaké množství má teprve na nás vliv? Kolik musíme sníst konkrétní zeleniny, aby se dostavily její účinky? Pojďme se podívat na jednotlivé druhy.

 

Česnek

Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 stroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá se v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

 

Brokolice

Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé, kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.

 

Cibule

čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Červená řepa

Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

 

Fenykl

Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.

 

Kukuřice

1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

 

Mrkev

Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A – karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při konzumaci v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při konzumaci celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.

 

 

 




Paprika

Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvojnásobek až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.

 

Pór

Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3 litrech vody asi 1-2 hodiny. Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.

 

Rajčata

Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů.

 

Ředkvičky

Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.

 

Salát

Denně snězte 150 g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou.

 

Chřest

Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100 g jen 18 kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250 g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200 g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.

Jak správně vařit chřest: nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí, když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme 10 – 15 minut.

 

 

Špenát

200 g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.

 

Řeřicha

Skvělá bylinka, která je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy.

Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

 

 

Image: Piyachok Thawornmat / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz: Farmarske trziste.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pěti


Čtěte také:

Ghí - přepuštěné máslo 
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka 
Nové šmakulády ze šmakouna 
Ovoce - vyberte si své favority 
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny