Články

 

21.10.2013 - Iva Veselá

Mouky, které ještě neznáte

2489NzE.jpg

Různé druhy mouky. Foto: Thinkstock


Každý odborník na zdravou výživu často vytýká konzumace pečiva z bílé mouky - obsahuje vysoký obsah lepku, deficit, vlákniny a minerálů. Proto je vhodné bílou mouka nahradit za celozrnné nebo ji minimálně s nimi zkombinovat. Jenomže kdo doma zkoušel do těsta přidat zdravou mouku, sám ví, že to s ní není jen tak. Důležité je množství, poměr a chuť mouky.

 

Dnes se na trhu objevují mouky z takových základů, že to člověka může dosti překvapit. Doufám, že vás tento článek inspiruje a nějakou tu zdravou mouku určitě vyzkoušíte a ještě lépe oblíbíte.

 

Chuť je na prvním místě

Pokud nejste zvyklí na chuť celozrnné mouky, začněte do těst přidávat menší množství. Budete si na chuť i konzistenci zvykat poměrně rychle a za chvíli se u vás v kuchyni bílá mouka objevovat nebude vůbec.

Některé celozrnné mouky obsahují minimum lepku (žitná, rýžová, kukuřičná), proto tomu musíme přizpůsobit poměr ostatních mouk, abychom nebyli překvapeni z nevzhledné nenakynuté placky nebo briketového chleba.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Většina těst unese jen 30-50% váhy jiné než pšeničné mouky. Proto maximální poměr celozrnné:pšeničné je 1:1.


Chufová mouka

Chufa je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Chufa neobsahuje cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku.

ČTĚTE TAKÉ: Chufa - další oříšek do kuchyně


Kaštanová mouka

Plody jedlého kaštanu jsou známou pochoutkou ve střední Evropy. Kaštanová mouka je vynikající základní surovinou pro vytvoření fantastických pokrmů. Ideální přídavek do chleba, koláčů a sušenek. Kaštanovou mouku můžete použít jako náhradu pšeničné mouky - kaštanovou moukou můžete nahradit až 25% mouky pšeničné.

 

Kokosová mouka

Obsahuje 40 % vlákniny, což je největší podíl vlákniny ve srovnání s ostatními moučkami. Proto zasytí rychleji a na delší dobu. Je vynikající do jakýkoliv moučníků a dezertů.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!


2458M2I.jpg

 

Lupinová mouka

Vyrábí se z bobů lupiny úzkolisté. Mouka má díky vysokému obsahu karotenoidů žlutou barvu, má jemnou ořechovou chuť a je přirozený antioxidant, tudíž zpomaluje hořknutí a žluknutí tuků. Lupinová mouka prodlužuje trvanlivost pečiva. Používá se také ke zlepšení těsta a jako náhrada vajec. Není enzymaticky aktivní proto je vhodná do těst, kde nepožadujeme nakynutí a do těstovin.

 

Čtěte také zítřejší článek o lupině!: Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře

 

Mandlová mouka

Mouka je velmi lahodná a vhodná pro cukrářskou výrobu. Používá se na zjemnění korpusů (bisquitů), lineckých těst atd.

 

Quinoová mouka

Jedna z nejstarších obilovin z Jižní Ameriky se nazývá merlík chilský. Obsahuje hodně minerálů, aminokyselin i řadu vitaminů, zato vůbec žádný lepek.

 

Nopálová mouka

Mouka z opuncie rostoucí na lávových polích obsahuje spoustu vlákniny, minerálů, vitaminů a antioxidantů.

 

ČTĚTE TAKÉ: Nopál napomáhá látkové přeměně

 

Ovesná mouka

Ovesná mouka obsahu lepku, zato velkého množství vlákniny. Často ji používám všude tam, kde jsou v receptu ovesné vločky (ovesné koláčky nebo sušenky, knedlík z ovesných vloček atd).

 

Pohanková mouka

Je svým mírně trpkým tónem ideální do slaného pečiva. S moukou lze ovšem upéct naslano i nasladko, s 30% obsahem pohankové mouky má výsledný kousek lehce oříškovou chuť.

 

Rýžová mouka

Bezlepková, lehce stravitelná se zajímavou chutí.


Ječná mouka

Má lehce nahořklou chuť. Výborné jsou muffiny z řeckého jogurtu a olivového oleje s kořením podobným perníkovému. Výsledek je chuťově mnohovrstevný a má příjemnou barvu.

 

Sójová mouka

Mleté sójové boby mají vysoký obsah bílkovin a přidávají se do pečiva v menším množství než jiné mouky. Doporučuji používat odtučněnou sójovou mouku - má velmi vysoký obsah bílkovin a minimum tuků jako ostatní mouky. Plnotučná sójová mouka obsahuje přes 20 % tuků.


Špaldová mouka

Nekultivovaná původní forma pšenice roste i v neúrodných oblastech a z půdy nepřijímá chemické látky, má vyšší obsah minerálů, vitaminů i vlákniny než pšenice kulturní. Její konzumace má údajně pozitivní vliv na imunitu. Pečivo z ní je hutnější.

 

Žaludová mouka

Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky, koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích i sladkém pečivu.

 

Žitná mouka

Těsto se 100% obsahem našedlé mouky s chlebovou vůní je hodně lepivé a hutné, přídavek pšeničné mouky mu dodá objem.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Chřest a kapary bez námahy 
Med a jeho vliv na zdraví 
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev 
Sója a obsah esenciálních aminokyselin 
Superpotravina GOJI 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny