Články

 

25.01.2010 - Iva Veselá

Granátové jablko

 

Z lístků se připravuje čaj, ze slupek plodů, kořenů a z kůry se získává barvivo. V lékařství se používá kůra stromů bohatá na taniny a také jeho dřevo je velmi kvalitní, proto se upltňuje hlavně v řezbářství. Řeč je o granátovém jablku - aromatickém ovoci se sladkokyselou chutí. Plod Granátovníku obecného (jiný název marhaník granátový) vyrůstá na menších stromech rostoucí hlavně ve Středozemí.

 

Granátová jablka mají velikost až 12 cm, mají hladkou a tlustou slupku, červené až hnědé plody. Po rozkrojení můžeme vidět velké množství peciček, které jsou obaleny šťavnatou, sladkou dužinou. Toto ovoce obsahuje přes 70% vody, velké množství sodíku, cukrů, vitamíny skupiny B, C, a A.

 

 

Konzumace

Granátová jablka se po rozpůlení konzumují lžičkou nebo jsou oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů a přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu.


Z granátového jablka se využívá především štáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Arrowroot a kuzu 
Exotické výživné pomelo 
Hato mugi 
Mladá pšenice pro detoxikaci 
Sezamový olej 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny