Články

 

19.02.2009 - Iva Veselá

Hato mugi

 

Hato mugi je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem "Jobovy slzy"). Perličkový ječmen neboli Hatomugi jsou semena divoké trávy, která mají silné čisticí účinky na organismus. Hato mugi se nepoužívá jako běžná potravina, má totiž velmi silné léčebné účinky. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný.

 

Léčebné účinky Hato mugi
Hato mugi se používá k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Lidé se zánětem slepého střeva by měli hato mugi konzumovat ve formě kaší. Zánět je většinou způsoben nadměrnou konzumací živočišných potravin.
Výhonky zelené ječmenné trávy jsou zajímavé především pro svůj obsah aminokyselin, kterých obsahuje celkem 18 z 20, včetně všech esenciálních, tedy těch, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné mu je dodávat. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.

 

 

Obzvláště bohatý na minerály
Matička Příroda obdařila ječmennou trávu vysokým obsahem zejména betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.

 

Další využití a jeho účinky

Z hatomugi si můžete připravit čaj s citrónem, je velice chutný!

 

Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje ječmen za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný" cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. Používejte velké kroupy, které obsahují více výživných látek než malé krupky.
Přidávejte ho občas po troškách při vaření naturální rýže. Při vaření krup zjistíte, že pokud koupíte biokroupy, bude se z nich vyplavovat jen minimum špinavé pěny. Navíc máte jistotu, že byly vypěstovány přírodním způsobem v ekologickém zemědělství.

 

Uplatnění v kuchyni

Hato mugi přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže. Při vaření krup zjistíte, že pokud koupíte biokroupy, bude se z nich vyplavovat jen minimum špinavé pěny. Navíc máte jistotu, že byly vypěstovány přírodním způsobem v ekologickém zemědělství.


Když směs (prejt) u hato mugi rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborný je s houbami připravený jako „kuba".

 

 

Recept na víkend

Hatomugi se zeleninou

Hatomugi

mořská řasa

bylinky (petržel, celer)

mrkev

cibule

konopný olej

 

Na pánev dáme na chvíli opražit Hato mugi a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni.
Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleniinou.

 

Čínská polévka z hatomugi


1 čerstvé kuře

2 1/2 l vody

30 g hatomugi namočené přes noc ve vodě

5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru

300 g pokrájených čerstvých hub

3 snítky nasekané cibulky

1 PL soli

2 PL rýžového vína

1/2 ČL čerstvě mletého pepře

 

Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočným Hato mugi, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme ě hodiny, dokud není kuře křehké.

Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

 

Pozn.: Pro silnější ořechovou chuť přidáme sezamový olej, který přimícháme do polévky na talíři. Každou porci můžeme posypat nasekanou petrželkou.


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.07 bodů z pěti


Čtěte také:

Ovoce - vyberte si své favority 
Poněkud zapomínaný špenát 
Sladidlo panela - ochutnali jste už? 
Švestičky umeboshi 
Znáte všechny exotické druhy ovoce? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny