Články

 

11.04.2016 - Iva Veselá

Schizandra (klanopraška) - nejcennější bylina!

2669ZTU.jpg

(Foto)

 

Schizandra neboli Magnolka čínská a nebo také klanopraška. Pod všemi těmito názvy se skrývá jedna z nejcennějších bylin používaných v tradiční čínské medicíně, která je už po dlouhá staletí ceněna pro své povzbuzující účinky.

 

Původ

Schizandra pochází z Asie. Je to opadavá liána, která v listnatých lesích šplhá do koruny stromů. Je známa po mnoho staletí hlavně v Číně pro své vlastnosti podobné ženšenu. Schizandra roste především v oblastech severní Číny, Koreji a Japonska. Je to keřovitá pravotočivá liána, dorůstající až 15 metrů. Květy voní po citronu a vyvíjí se v souplodí, které připomíná hrozen červeného rybízu. Z celé rostliny jsou nejcennější právě plody a jejich semena s mnoha významnými látkami, například tzv. lignany. Působí proti stresově, jako antioxidanty, chrání cévní systém, snižují bolest a normalizují hladinu krevních tuků, cukru a cholesterolu.

 

2454NDE.jpg

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Využití

Podobně jako ženšen není ani schizandra léčivá rostlina. Zařazujeme ji mezi rostliny s povzbuzujícími účinky. Látky obsažené v rostlině působí proti únavě, stresu, zlepšuje dýchání, zlepšuje ostrost zraku a celkově povzbuzuje organizmus. Užívají se plody a listy (popřípadě mladé výhonky). Plody, které se podobají červenému rybízu, dozrávají v polovině srpna. Užívají se buď přímo čerstvé, nebo se suší a přidávají do čajových směsí.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Ing. Iva Veselá z Food Life říká:

2565NTB.jpg

Ve slupce plodů najdeme prospěšné organické kyseliny, v semenech zejména vysoký obsah beta-karotenu (což je provitamín vitamínu A), vitamín E, vitamín C. Obsahuje řadu vitamínů, antioxidantů a je to klasická adaptogení rostlina. Udává se, že adaptogení rostlinné drogy jsou jedinečné oproti jiným látkám ve své schopnosti udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému. Pomáhají organismu udržovat optimální homeostázuětšina lidí snáší sušené plody schizandry i její výtažky dobře, přesto se ale u citlivějších jedinců můžou vyskytnout kožní alergické reakce nebo pálení žáhy. Vyhýbat by se jí měli lidé trpící epilepsií, vysokým krevním tlakem a žaludečními vředy. Vhodná není ani pro těhotné ženy, může totiž vyvolat děložní stahy.

 

 

Účinky

Účinky oblíbené schizandry se často přirovnávají k ženšenu. V Číně ji nazývají „tonikem mládí“, zejména pro její příznivý vliv na centrální nervovou soustavu a sexuální apetit. Nejčastěji se používá při chronické únavě, oslabené imunitě, zapomnětlivosti a bolestech hlavy. Dodá vám pocit vitální energie, rozproudí krev v žilách. Pánové možná ocení její nezanedbatelný léčivý efekt při impotenci i předčasném výronu semene. Schizandra sloužila tradičně také k léčbě suchého dráždivého kašle, astmatu nebo chronického průjmu. Moderní výsledky vědeckých výzkumů ovšem odhalily ještě jednu oblast, ve které tato zázračná rostlina vyniká – má velice pozitivní vliv na obnovení poškozené jaterní tkáně. Stala se tak široce používaným podpůrným lékem při infekčním zánětu jater. Byly objeveny účinky podobné kortikoidům fungujících pro ochranu a regeneraci jater. Upravuje proces trávení a působí proti astmatu. V tradiční čínské medicíně je doporučována jako podpůrný prostředek při vyčerpání organismu a to jak fyzickém, tak psychickém. Má povzbuzující schopnosti, takže je doporučována při náročných povoláních, posiluje řidiče při delší jízdě, zvyšuje krevní tlak Dále se užívá na podporu činnosti plic, jater, střev. Z celé rostliny jsou nejcennější právě plody a jejich semena s mnoha významnými látkami, například tzv. lignany. Působí proti stresově, obsahuje antioxidanty (váží na sebe volné radikály v těle), chrání cévní systém, snižují bolest a normalizují hladinu krevních tuků, cukru a cholesterolu. V moderní medicíně je doporučována také na zlepšení zraku při krátkozrakosti.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

 

Pro Bio-Life.cz: Wolfberry.eu


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Cizrna - pochoutka do kapsy 
Mladá pšenice pro detoxikaci 
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce 
Nové šmakulády ze šmakouna 
Oříšky a semínka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny