Články

 

29.10.2012 - Iva Veselá

Lněné semínko pod lupou


Lněné semínko je ceněno pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin typu n-3 (omega-3), které jsou prevencí chorob srdce a cév (podobné mastné kyseliny se nacházejí i v rybách). Lněné semínko obsahuje převážně kyselinu linolenovou, které přijímáme stravou nedostatečné množství. Lněné semínko však poskytuje i vysoké množství kvalitních bílkovin (téměř dvojnásobné množství než maso). Veškeré sacharidy jsou energeticky nevyužitelné, vyskytují se totiž ve formě vlákniny.

 

Favorit v obsahu vlákniny

Lněné semínko obsahuje tak vysoké množství vlákniny, že spolu s dalšími složkami dokáže spolehlivě odstranit akutní i chronickou zácpu bez použití projímadel. Za pozornost stojí fakt, že 100 g semínek převyšuje obsahem vlákniny denní doporučenou dávku (DDD je 30 g). Samozřejmě, není možné ani vhodné jej konzumovat v tak vysokém množství kvůli denní dávce tuků. Denně stačí 2 polévkové lžíce.

 

Ve lněném semínku byly zjištěny látky ze skupiny polyfenolů (lignany) a to ve značném množství. Tyto látky pomáhají v prevenci nádorových chorob zejména prsu, prostaty, tlustého střeva a dokonce i proti osteoporóze.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Příprava semínka

Lněné semínko můžete opražit na pánvi nebo rozdrtit v mixéru. Takto upravené semínko však neskladujte dlouho. Zatímco celé, nedrcené můžete mít doma třeba rok, drcené podlehne snadno žluknutí. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli: do polévek, do salátů, do masových karbanátků, pečených moučníků, palačinek a dalších pokrmů.

 

Tip výživového poradce

Kupujte si semínka vcelku, nikoliv předem nadrcená. Mastné kyseliny rychle oxidují a semínka žluknou. Nejlepší variantou je semínka buď dostatečně rozkousat anebo jej rozdrtit před samotnou konzumací. Jen tak si semínka zachovají nutričního hodnoty.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 3.81 bodů z pěti


Čtěte také:

Cuketa a celer pro zimní dny 
Když si dám ovsa, budu skákat hopsa 
Mladá pšenice 
Mladá pšenice pro detoxikaci 
Švestičky umeboshi 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny