Články

 

22.10.2013 - Iva Veselá

Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře

2490NmU.jpg

 

Ve včerejším článku padla zmínka o lupinové mouce. Co je to lupina? Lupina bílá neboli Tremoso (vlčí boby) je jednoletá chlupatá bylina, dorůstající výšky asi 30 až 120 cm. Lupina bílá se vyskytuje hlavně ve východním Středomoří. Je přirozeně rozšířena v Albánii, Bulharsku, v Řecku a na Krétě, v bývalé Jugoslávii a v Turecku. Kulturní formy byly rozšířeny po celém Středomoří.

 

Význam

Lupina bílá je stará kulturní plodina, využívaná již ve starém Egyptě a v dobách Antiky. V ČR se dříve zřídka pěstovala jako krmivo a zelené hnojení. V současnosti je opět zaváděna do kultury jako zdroj cenného krmiva. Používají se zejména kultivary bez obsahu alkaloidů. Jsou vhodné pro oblasti s neutrální půdou.

 

Využití lupiny

Plody lupiny nemají zemědělské využití avšak jsou využívány po celém světě jako příloha k jídlům, lehký předkrm nebo jen jako chuťovka. Velmi rozšířená je jejich konzumace v Portugalsku a Brazílii, kde se také v největší míře pěstují. Nejčastěji se využívají jako chutný doplněk k pivu – náhrada oříšků nebo tyčinek.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho výživového poradce!

 

 

Úprava

Neupravená semena lupiny obsahují neurotoxické aminokyseliny, které mohou na lidský organismus působit, pokud jsou dlouhodobě a ve velkém množství konzumovány v suché podobě.

 

Chcete-li konzumovat lupiny bez rizika, musí být vařené a na několik dní naloženy ve vodě, která se pravidelně vyměňuje. Poté plody ztrácejí svou původní hořkou chuť a dochází k eliminaci alkaloidů. Takto upravený plod se nazývá Tremoso a nepředstavuje žádné zdravotní riziko, naopak je zdraví prospěšný.

 

Pozitivní vliv na organismus

Tremoso má obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako v sója, tedy průměrně 35 % bílkovin. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám, zejména lysinu. Další esenciální aminokysely nacházející se v lupině jsou leucin a methionin, dále také semiesenciální aminokyselina arginin.

 

V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin. Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % v tuku. Lecitin je důležitý přírodní emulgátor.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Lupina neobsahuje lepek, tudíž je vhodná i pro celiaky.

 

Produkty

Tremoso - nakládané plody vlčího bobu ve sladkém nebo slaném nálevu. Vhodné jako příloha k jídlům, chuťovka nebo doplněk salátů. Dá se konzumovat v syrovém stavu, ale v případě, že slouží jako příloha, je vhodné ji povařit. Vaření aktivuje enzymy, odstraňuje proces klíčení a hořkou chuť bobů. Tato úprava se většinou provádí průmyslově, takže výrobek se prodává již vařený a konzervovaný slanou vodou.

 

Tremoso se většinou jí bez slupky. V puse ho rozkousnete a jednoduše slupku odstraníte. Slupku můžete sníst také, ale je tvrdá a trochu hůře stravitelná, získáte tak o něco více vlákniny. Na talířku můžete přidat sůl dle chuti, většinou jsou ale Tremoso dost slané již z výroby.

 

Lupinová mouka

Obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem. Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském řemesle velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.


2458M2I.jpg


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jerky - maso přímo po ruce 
Kuzu - orientální poklad 
Pohanka zahřeje i vyléčí 
Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi 
Znáte všechny exotické druhy ovoce? 


Diskuze

Hlava
Web: http://www.portugalshop.cz

Kde můžu koupit Lupinu neboli Tremoso v ČR?

Znám snad jediný obchod, který Tremocos nabízí a má ho stále skladem. Je to Portugalshop.cz a sídlí v Brně, takže doporučuji. Obzvláště vhodné je Tremoso k pivu nebo vínu, místo nezdravých chipsů a tyčinek. http://www.portugalshop.cz/obchod/tremocos

05.06.2015 16:25
filip mikyska

LUPINA

Dobrý den. Píšete o lupině bílé. Kde se dají tyto boby zakoupit? Za odpověď děkuji. Filip M.

31.01.2014 11:09
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny