Články

 

27.06.2011 - Iva Veselá

Oříšky a semínka

2132ODd.jpg

 

Člověk je podle některých antropologů, anatomů a fyziologů speciální druh býložravce - tzv. plodožravec. Podle této představy jsou pro něj plody ovocných stromů, semena a ořechy ideální potravou. Ořechy a semena se staly přirozenou součástí jídelníčku ještě dříve, než záměrně pěstované luštěniny a obiloviny.

Význam ořechů je stále ještě nedoceněný, i když v poslední době je jim věnováno více pozornosti. Ořechy jistě známe všichni - mnozí z nás však pouze jako součást vánočního pečiva či v podobě balíčku solených arašídů.

 

Proč jsou pro lidský organismus důležité?

Ořechy a semena - tvoří důležitou složku zdravé stravy. Jsou vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, kterým ořechy a semena převyšují všechny rostlinné produkty (kromě sóji) se ořechům někdy říká vegetariánské maso. Dále je třeba zdůraznit, že bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny - a to v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru. Nelekejte se vysokého obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen velice prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Hlavně kyselinou linolovou a linolenovou. Tyto kyseliny si organismus neumí vyrobit, a proto musí být dodávány stravou. Jejich nedostatek se projevuje opožděným růstem, suchou pokožkou, dermatitidou, nervovými nemocemi atd. Pro denní potřebu stačí sníst hrst ořechů. Tuky obsažené v oříšcích a semenech jsou tedy většinou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami, což příznivě prospívá pokožce, játrům, sliznicím i nervové stravě.

 

Zdroj vysoce kvalitních bílkovin

Na rozdíl od masa však neobsahují toxické metabolity (kyselinu močovou a jiné toxiny), nepodléhají rozkladným procesům, neobsahují škodlivé, hnilobné a jiné baktérie (hnilobné baktérie z masa nebo vajec velmi negativně ovlivňují střevní mikroflóru, jejich toxiny se dostávají do organismu a za léta kumulace mohou vyvolat rakovinu či jiné nemoci), neobsahují parazity (jako např. tasemnici) a lze je používat v syrovém stavu (tepelná úprava masa s sebou nese vznik pyrolyzátů některých aminokyselin, což jsou silně rakovinotvorné látky).

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Potrava pro mozek

Je to dáno jak vysokým obsahem vitaminů skupiny B, tak i vysokým obsahem minerálních látek - zvláště hořčíku, vápníku a fosforu. Obsah minerálních látek a stopových prvků je asi 2,5krát vyšší než u ostatních plodů. Ořechy jsou tedy vynikající potravou pro děti, studenty a duševně pracující. Pro diabetiky jsou ořechy velmi vhodnou a výživnou náhradou nadměrně konzumovaného masa, které nejen jim (ale i zdravým lidem) poškozuje zvláště střeva, klouby, srdce a slinivku břišní.

 

Ořechy velmi výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Vysoký obsah síry zase podporuje látkovou proměnu a vylučování toxinů játry. Díky svým výživným vlastnostem jsou doporučovány lidem s podváhou a rekonvalescentům.

 

Vápník v oříškách a semínkách

Využitelnost vápníku z ořechů a semen, které jsou jeho výborným zdrojem, je mnohem vyšší než z mléka a mléčných výrobků (lidé, kteří se živí pouze potravinami rostlinného původu - vegani, jej proto nepotřebují, a přitom nemají nedostatek vápníku a netrpí osteoporózou).

 

Ořechy a semena (zvláště dýňová) jsou i dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro imunitu organismu, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, pro prevenci problémů s prostatou, pro dobrou sexuální potenci a pro mnoho dalších biochemických pochodů.

 

Na co si dávat pozor při koupi ořechů a semen

Při nákupu ořechů a semen bychom si je měli dobře prohlédnout (nejen kvůli přítomnosti škůdců) a vybírat pouze od kvalitních dodavatelů v originálním balení (vždy kontrolujeme datum spotřeby). Na levných oříšcích sice ušetříme svou kapsu, nikoliv však zdraví. Nejkvalitnější jsou ořechy a semena v biokvalitě, které jsou pěstovány bez chemických hnojiv a postřiků. Jsou také přísně kontrolována na obsah plísní a přítomnost žluklých kusů. Dají se koupit v obchodech se zdravou výživou. Nejlepší jsou samozřejmě ořechy čerstvě vyloupnuté ze slupky.

 

 

Skladování ořechů

ořechy a semena bychom měli skladovat v temnu a suchu. Vlhko a teplo totiž vytváří ideální podmínky pro rozvoj plísní a dochází také ke žluknutí. Konzumací takovýchto ořechů či semen bychom své zdraví neposílili, ale poškodili. Kvůli vysokému obsahu tuků dochází při delším skladování ke žluknutí, proto je neskladujeme příliš dlouho, ale raději je kupujeme častěji a čerstvé. Nejlepší je, skladovat je v lednici ve skleněné uzavřené nádobě.

 

Jak často ořechy a semena konzumovat?

Přestože ořechy patří mezi velmi zdravé potraviny, neměli bychom zapomínat, že jsou koncentrovaným zdrojem tuků - a s jejich konzumací to příliš nepřehánět. Ostatně pro mnohé z nás jsou ve větším množství trochu těžké na žaludek. Denní dávka by měla činit maximálně asi dvacet kusů malých nebo deset kusů velkých ořechů nebo hrst semínek. Zvlášť lidé s nadváhou by je měli používat střídmě - jen jako lék, ne na nasycení. Svoji dávku ořechů a semen si můžete určit sami podle stavu kůže. Nesmí být seschlá ani mastná, a také podle postavy. Kdo je příliš hubený nebo kdo má rychlý metabolismus, může ve svém jídelníčku ořechů a semen přidat a obráceně. Kdo má pomalý metabolismus nebo je obézní, měl by konzumovat jen menší množství.

 

 

Svůj příjem tuků můžete také konzultovat s výživovým poradcem, který určí vaši individuální dávku.

 

 

Použití v kuchyni

Ořechy a semena bychom měli konzumovat pravidelně a v menším množství než občas velké množství. Ořechy můžeme jíst syrové, nejlépe čerstvě loupané. Loupané ořechy na vzduchu žluknou a tím ztrácejí na kvalitě. Vždy bychom měli mít nachystanou misku ořechů se sušeným ovocem pro mlsné děti či návštěvu. Namleté ořechy můžeme těsně před konzumací krátce opražit na suché pánvi. Zvýrazní se tím jejich chuť. Hodí se na posypání kaší, pudinků nebo do salátů.

 

Ořechy bychom měli jíst nejlépe ráno na snídani. Dodají tělu energii tolik potřebnou pro náročný pracovní den. Na večer jsou příliš těžké. Je důležité je dobře rozkousat, jsou tak lépe stravitelné a tělo využije všechny látky, které ořechy obsahují.

 

Výborné je použít ořechy čí semínka vařené s obilím např. kešu s rýží, nebo len s pohankou. Vznikne velmi syté jídlo vhodné pro těžce pracující, rekonvalescenty a děti.

 

Navíc nám tyto kombinace utvoří nádhernou mozaiku, přidáme-li při vaření například len či černý sezam do rýže, pohanky nebo jakékoliv obiloviny.

 

Ořechy a semena můžeme používat nejen do pečiva a kaší, ale i do jakéhokoliv pokrmu dle fantazie. Jídlo nám vždy výživově velmi zhodnotí – např. opražené do polévky, do nádivky, do masových specialit apod.

 

Pražení ořechů a semen

troubu vyhřejeme na 180°C. Ořechy dáme na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 5 minut. Občas plechem potřeseme, aby se ořechy opražily rovnoměrně. Po opražení ořechy necháme vychladnout. Nebo je můžeme krátce nasucho opražit na pánvi. Pražené a solené ořechy a semena jsou sice jako chuťovka k pivu či vínu dobré, ale nejsou moc zdravé, proto bychom je neměli konzumovat často. Podle některých odborníků při pražení dochází k nežádoucím změnám, protože teplem dochází v ořechách a semenech k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku a mohou dříve nebo později ovlivnit jejich funkci.

 

Pozor na solení a pražení

Kupované již opražené a osolené ořechy obsahují také příliš velké množství soli. V žádném případě by je tedy neměly konzumovat malé děti!

Výborné je také oříškové máslo, které se dá koupit již hotové, nebo si jej můžeme připravit z horkých opražených oloupaných oříšků či mandlí, které rozmixujeme v mixéru. Děti jej mají velmi rádi v ranních ovesných kaších.

 

V poslední době prudce roste počet alergií na ořechy a semena:

Bohužel tito lidé se jim musejí oklikou vyhýbat a je to pro ně velká škoda, protože tím přichází o zdroj velmi cenných látek.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz: Slunecnice-cb.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Artyčoky 
Když si dám ovsa, budu skákat hopsa 
Obilí k pití 
Sezamová pasta Tahini - doplňte tělu vápník 
Zdraví za pár korun 2. část 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny