Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Česnek

 

Jste jedni z těch, kteří nemají rádi česnekový dech? Pravda, není to vždy příjemná situace mluvit na někoho s česnekovým odérem a ani samotný pocit v ústech není zvlášť příjemný. Ale chemikálie, která způsobí, že po česneku máte nepříjemný dech, ochraňuje vaše srdce. Tzv. allicin se vytváří, když je česnek nakrájen, rozdrcen nebo žvýkán. Látka hydrogen sulfid má také uvolňující efekt na cévní systém, snižuje krevní tlak a riziko infarktu. Nižší krevní tlak také dovoluje krvi přenášet více kyslíku do lidských orgánů, což celkově zvyšuje naše zdraví.

 

Vědci testovali cévy z krys a ponořili je do roztoku vymačkané česnekové šťávy. Zpozorovali 72% snížení pnutí v cévách. Navíc červené krvinky, které byly vystaveny malému množství česnekové šťávy, začaly okamžitě vylučovat hydrogen sulfid. Výzkumníci přišli na to, že chemická reakce zapříčiňující vylučování hydrogenu sulfidu, probíhá na většině místech povrchu buněk.

 

Výsledek je tedy takový, že doporučení zařazení česneku do vašeho jídelníčku, je pro všechny velmi dobrá věc. V oblastech, kde je konzumace česneku vysoká, jako ve Středomoří a na Dalekém Východě, je nízký výskyt kardiovaskulárních nemocí.

 

Česnek používá při infekčních onemocněních, poruchách trávení a plísňových onemocněních. Je to výborný prostředek snižující hladinu cholesterolu v krvi, riziko aterosklerózy a trombózy. Reguluje hladinu cukru v krvi, zevně působí na kožní infekce a akné. Není vhodný při použití k terapiím v těhotenství a při kojení. Ve vyšších dávkách může dráždit žaludek.

 

Česnek je také zmám díky svých proti rakovinným schopnostem. Při vnějším užití se používá rozdrcený česneku, který přímo užírá karcinom z pokožky. Při vnitřním užití česnek zastavuje růst rakovinových nádorů v těle. Funguje jako přírodní „chemoterapie“ bez žádných negativných vedlejších efektů, kterou nemusíte mít předepsanou lékařem.  
Česnek je nejsilnější v syrovém stavu. Jestliže ho vaříme delší dobu, je většina nápomocných látek zničena. Pokud nemáte rádi česnek v jídlech, užívejte alespoň česnek v kapslích jako doplněk stravy.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.57 bodů z pěti


Čtěte také:

Dej si více brokolice 
Když párky, tak s masem! 
Kvásek a kváskový chléb 
Sušená syrovátka - vynikající! 
Zelenina každý den - ale jaké množství? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny