Články

 

19.10.2009 - Iva Veselá

Arrowroot a kuzu

 

Také k vaření používáte jíšku nebo jiná zahušťovadla na bázi tuku? Nebo si připravujete jíšku domácí z mouky a tuku? Mnozí z nás sáhnou po obyčejné bílé mouce a po tuku, který máte po ruce. Tím sice omáčku zahustíte, ale vznikne vám tučná hnědá omáčka, která zbytečně zatěžuje trávicí trakt společně s vylučováním velkého množství žluči. Výsledkem je mastné jídlo, ze kterého žaludek moc radost mít nebude. Vyzkoušejte arrowroot nebo kuzu - jejich velkou předností je to, že jsou dietní a lehce stravitelné.

 

Co je to arrowroot?

Aroowroot je škrobová mouka, která se vyrábí z tvz. maranty třtinové, která roste v Indii západní a v Americe. Existuje i nepravý arrowroot, který se získává z oddenků zázvorovitých rostlin rodu „Curcuma“. Také je znám brazilský arrowroot, který u nás asi nezakoupíme. Pochází z hlíz jedovaté rostliny z Jižní Ameriky. Arrowroot nemá žádnou chuť, koupíte ho pouze jako světlý bílý prášek nebo jako bílé hrudky.

 

Použití

Arrowroot může být použit k přípravě želé, protože má skvělé želírovací vlastnosti. Můžeme ho použít do sušenek, pudinků, želé, koláčů a teplých omáček. Můžeme ho použít i k přípravě exotických jídel jako jsou sladkokyselé omáčky. Lze použít i do vývarů.

 

 

Pomáhá při nemocích

Arrowroot je prospěšný pro všechny. Pomáhá hubeným dětem, kteří mají průjem (smíchá se s mlékem, polévkou nebo kaší). Je vhodný pro nemocné dospělé a používá se také jako lék proti otrávení. Odvar se připraví smícháním 3 lžiček arrowrootu s 30 ml vody a dále přidáme 250 ml vařící vody. Necháme povařit a můžeme přidat cukr, skořici, šťávu nebo sirup.

 

Pokud máte dotaz ke zdravému stravování či hubnutí, kontaktujte odborníka na výživu.

 

Příprava

Arrowroot lze jednoduše použít náhradou za škrob. Stačí 2 lžičky arrowrotu, které nám nahradí 1 lžíci škrobu. Před samotným použitím vždy arrowroot rozmícháme v troše vody. Potom směs přidáme například do omáčky, která se postupným vařením bude zahušťovat. Arrowroot dokáže vytvořit čisté lesklé ovocné želé, které nevytváří ledové krystaly. Hodí se třeba k přípravě domácí zmrzliny.


 

Co je kuzu?

Kuzu je škrob, získaný z kořene japonského vinného keře. Slouží také jako zahušťovadlo a připravuje se rozmícháním ve vodě stejně jako arrowroot. Obsahuje velmi málo kalorií, neobsahuje žádné tuky a je snadný na přípravu.

 

Účinky kuzu

  • lehce stravitelný
  • zabraňuje překyselení
  • posiluje a reguluje zažívání
  • zvyšuje vitalitu
  • zmírňuje únavu
  • proti bolestem hlavy a nachlazení

 

Použití

  • nápoje z kuzu
  • zahušťovadlo ovocných kompotů
  • pudinky, dezerty, omáčky
  • polévky

 

Co používáte na zahušťování pokrmů? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 4.11 bodů z pěti


Čtěte také:

Pohanka v kuchyni 
Sója a obsah esenciálních aminokyselin 
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza 
Tofu 
Zdraví za pár korun 1. část 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny