Články

 

17.08.2011 - Iva Veselá

Ředkvičky pro imunitu a kondici

2149MjI.jpg

 

Není úplně jasné, odkud ředkvičky původně pocházejí, ale dnes se již pěstují snad v celém mírném pásmu. Pro pěstování ředkviček jsou poměrně nenáročné podmínky a díky jejich rychlému růstu je můžeme vysévat a sklízet i několikrát za jednu sezónu. U nás se ředkvičky těší velké oblibě. I když nemáme možnost si je sami pěstovat, dnes již není těžké je koupit za velmi příznivou cenu během celého roku. Dopřejeme-li si je alespoň 1-2x týdně, našemu zdraví to jen prospěje. Čas ředkviček ještě neskončil, takže hurá na ně!

 

Ředkvičky pro silnou imunitu a dobrou kondici

V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová. Ta je nezbytná pro zdravý vývoj plodu, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici. Ředkvičky jsou také bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Dále obsahují minerály jako např. vápník, hořčík a draslík.

V ředkvičkách jsou ale ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky - hořčičné oleje, které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Ředkvičky nás ochraňují před bakteriemi a plísněmi

Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám typickou štiplavou chuť. Jejich role je pro samotnou rostlinu velmi významná, jsou jejím ochranným štítem proti napadení vetřelci zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle - ničí bakterie a plísně na sliznicích.

 

V trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu potíží, jako například nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček lze tyto přemnožené mikroorganismy účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.

 

Hořčičné oleje působí takto dezinfekčně v celém trávicím traktu, v jícnu, žaludku, tlustém i tenkém střevě.

Stejně tak fungují i v dalších částech našeho těla - v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, kde navíc pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí tedy i rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tedy vhodnou stravou i v době nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.

 

Obsahují i mnoho vlákniny, která stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě. Je tedy zdravé je konzumovat jako předkrm těžších pokrmů nebo přesnídávku mezi hlavními jídly. Působí i mírně močopudně, a navíc jsou nízkokalorické, jsou tedy rozhodně skvělou součástí zdravé diety v každém věku.

 

Jak nakupovat ředkvičky?

Nákupu ředkviček je potřeba věnovat trochu pozornosti. Problémem dnešní doby je bezesporu přehnojování zeleniny dusičnany, které nám při vysokých dávkách mohou ubližovat. Při nákupu ředkviček tedy raději zvolíme bio-produkt, čímž se uchráníme těchto škodlivých látek.

Ředkvičky povadlé a na omak měkké také nejsou nejlepší volbou, vypovídá to buď o jejich nadměrném stáří nebo nevhodném způsobu pěstování - takové ředkvičky jsou gumovité, dřevnaté, „vyšeptalé“ nebo popraskané. Čerstvá ředkvička je křehká a šťavnatá, její listy jsou svěží a nepřerostlé.

 

Ředkvička na chléb s máslem i do salátu

Tato zelenina je určitě vhodnou svačinou pro každého. Ředkvičky pokrájené na chléb s máslem jsou u nás tradičním a výtečným způsobem jejich konzumace. Skvělé jsou i v zeleninových salátech nebo jako zeleninová příloha k jídlům. Dají se také lehce tepelně upravovat nebo nakládat do octového nálevu. Nejchutnější a zcela jistě i nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé.

 

Image: nixxphotography / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz: Bylinky.eu


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Lněná semínka 
Perfect pasta - nízkokalorické těstoviny 
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny 
Tempeh a recepty 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny