Články

 

21.07.2011 - Iva Veselá

Kuzu - orientální poklad

2143YWZ.jpg

 

Rostlina kuzu je vinný keř. Má svůj původ v japonských horách. Dnes roste také v USA, zvláště na jihu, kde je známa jako „kudzu“. Přesněji řečeno je kuzu škrob z kořene rostlinného keře. Tento velmi tvrdý, divoký kořen je nositelem velkého množství energie. Může v pravém slova smyslu „prorůstat skálou“. To je důvodem, proč měly vždycky svoje místo v jídelníčku silných mužů právě tak jako v medicíně. Průměrně dosahuje kořen kuzu 90-ti kg. Proto je nazýván Orientální obr. Tradiční východní medicína si vybírá kuzu pro léčení zejména zažívacího traktu, ve světě vaření je také považován za nejlepší škrob.

 

Tradičně se kořen kuzu sbíral v období pozdního podzimu a za rané zimy. Byla to velice nákladná a obtížná práce. Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. (V zimě!) Přitom se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Celý proces je mnohem náročnější, než jsme vám zde popsali. Zdůrazňujeme to jen proto, abychom naznačili, jak bylo kuzu ceněno a žádáno. I za cenu obrovské námahy.

 

Síla KUZU

V Japonsku a Číně je kuzu znám svými medicínskými účinky více než 1000 let. Molekuly kuzu vstupují do vnitřních orgánů a zbavují je nepříznivého překyselení a bakteriálních infekcí. V mnoha případech žaludečních potíží, vnitřního podráždění (zánětů )- miska kaše, nebo pudinku z kuzu přinese okamžitou úlevu.

 

Víte, že...?

Škrob kuzu je tradičně doporučovaný na zažívací problémy.

 

Vědci objevili, že kuzu má také vysoký obsah flavonoidů, které jsou příčinou výrazného léčivého působení na oběhový systém. Flavonoidy a příbuzná skupina známá jako bioflavonoidy jsou přírodního původu a pomáhají regulovat metabolismus. Mají také příznivý vliv na lidskou fyziologii tím, že uvolňují cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt těchto flavonoidů byl prokázán již ve staré Číně. Když byl pravidelně dodáván do lidského těla prášek kuzu nebo extrahované flavonoidy snížil se vysoký krevní tlak a zlepšil se stav chronické migrény, ulevilo se bolestem v ramenou, krku a hlavě. Kromě uvolnění cév flavonoidy přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a snižují riziko utváření krevních sraženin.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

 

Účinky prášku kuzu

Prášek kuzu je velmi koncentrovaný škrob. Obsahuje na jednotku váhy více kalorií než med. Je však mnohem pomaleji se spalující a tudíž příznivěji působící zdroj energie než med. Kuzu posiluje a reguluje zažívání. Je velice lehce stravitelný, střeva ho lehce vstřebají.

 

Kdy kuzu lze použít

Jako domácí léčebný prostředek je kuzu velmi vhodný za těchto okolností:

  • celkové vyčerpání (kuzu zahání únavu a zvyšuje vitalitu)
  • akutní střevní problémy (zvláště průjem, včetně průjmu při choleře a úplavici)
  • chronické střevní choroby
  • nachlazení (velmi často se připojuje ke střevní slabosti nebo k vyčerpání)
  • horečka – kuzu ji pomáhá snižovat
  • při pravidelné konzumaci se sníží se vysoký krevní tlak a zlepší se chronické migrény
  • zužování cév – kuzu uvolňuje (dilatuje) cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů
  • kuzu snižuje riziko utváření krevních sraženin
  • pomáhá na uvolnění napnutých svalů.
  • kuzu je velmi vhodný pro pacienty, kteří nemohou konzumovat pevnou stravu a je vhodný i pro zvířata
  • celková slabost, snížení vitality
  • nachlazení
  • problémy žaludku nebo střev (vhodné zvláště při průjmu; užívat 1 šálek 2-3 krát za den, až průjem přestane).

 

 

 

Vaření s KUZU

Kuzu je nepřekonatelný prostředek pro zahušťování. Po jeho použití jsou např. omáčky jiskřivé, průhledné, polévkám přidá lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky.

 

Používá se k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod.

 

Chceme-li uvařit kuzu nápoj, použijeme asi 1,5 čajové lžičky na 1 šálek vody. Chceme-li zahustit, použijeme 2 lžičky na 1 šálek vody. Ve většině případů použití rozpustíme prášek v malém objemu studené vody a potom nalijeme před koncem varu do vody s ostatními ingrediencemi. Necháme lehce bublat přibližně 5-7 minut za občasného míchání.

 

Kuzu by neměl být zaměňován za arrowroot, bramborový nebo kukuřičný škrob. Zejména kukuřičný a bramborový škrob nedoporučujeme, protože často bývá při výrobě chemicky bělen. Bramborový škrob je také z velké části vylučován pomocí chemického procesu a vyrábí se často ze zelených brambor a tudíž obsahuje jed solanin. Jediný arrowroot je vyráběn čistě přírodním způsobem jako kuzu, ale nemá tak silné léčivé účinky.

 

Arowroot

Arowroot je bílý prášek, získáváný z kořene divoce rostoucí americké rostliny, který se v potravinářství používá jako škrob. Arowroot je sám bez chuti a zápachu, a proto jej můžeme používat k přípravě sladkých i slaných druhů pokrmů. Je to lehce stravitelný škrob, jež je vhodný zejména pro děti, lidi s poruchami trávení a při rekonvalescenci. Jeho výhodou je poněkud nižší cena než u kuzu, ale nevýhodou jsou menší léčebné účinky.

 

Nejdůležitější rada na závěr

Nečekete, až přijde nemoc a kuzu bude muset užívat jako lék. Používejte Kuzu například ve formě pudinku ochuceného např. rýžovým sirupem jako výbornou snídani nebo jako nápoj a zároveň preventivní medicínu.

Škrob kuzu i arrowrot je možné koupit v prodejnách zdravé výživy.

 

ZÁKLADNÍ RECEPTY s kuzu

KUZU KRÉM

Ingredience: 1 šálek studené vody, 1,5 lžičky kuzu, 1 umeboshi – rozmačkaná (možno nahradit 1 lžičkou umepasty nebo na špičku nože umekoncentrátu), ? – ? lžičky čerstvé zázvorové šťávy, 1 lžička přírodní sojové omáčky

 

Tento omlazovací prostředek je dobré brát 1 hodinu před jídlem, nejlépe ráno, kdy je žaludek prázdný. Podle receptu vyrobíme hustý krém, chceme-li nápoj kuzu, dáme pouze 1 lžičku prášku.

 

Nejprve v malém hrnku rozpustíme kuzu ve vodě. Přidáme sojovou omáčku pro ochucení a přivedeme do mírného varu. Když začne krém houstnout, dobře mícháme, až je sklovitě bílý. Asi za 5 minuty odstavíme. Přidáme zázvorovou šťávu a umeboshi.

 

VANILKOVÝ PUDINK

Ingredience: 2 šálky mandlového mléka, 0,5 šálku rýžového sladu (z nouze sladěnky), 0,125 čajové lžičky mořské soli, 2 lžíce agaru – vloček, 1,5 lžíce rozmačkaného kuzu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu

 

Vanilkovou chuť můžeme zaměnit za různé ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.), nebo ovocné šťávy. Tyto pudingy jsou vhodné např. na ovocné koláče, piškotové moučníky apod. Mandlové mléko můžeme nahradit sojovým nebo lépe rýžovým.

 

Smícháme v hrnci 1,75 šálku mléka, rýžového sladu a soli. Potom přidáme agar a přivedeme do mírného varu – 2 minuty za stálého míchání. Rozmočíme kuzu ve 0,25 šálku mléka a přidáme do hrnce. Povaříme 5 minut. Odstavíme. Zamícháme vanilku. Zchladíme do ztuhnutí – asi 2 hodiny.

 

JABLEČNÁ ŠŤÁVA S KUZU

Smíchejte 0,5 šálku vody s 0,5 šálku jablečné šťávy (dejte přednost čerstvě vymačkanému nastrouhanému jablku). Vařte pomalu s 1 čajovou lžičkou rozpuštěného kuzu a stále stejnoměrně míchejte, až směs vytvoří želé. Pak přidejte špetičku soli.

 

Použítí

  • na podporu chuti k jídlu
  • na snížení horečky
  • na změkčení hektických pohybů (neposednost, cukání)
  • vhodné zejména pro malé děti

Image: Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz: Slunecnice-cb.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

10 nejzdravějšíh potravin 
Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Kokos 
Pohanka zahřeje i vyléčí 
Zdraví za pár korun 1. část 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny