Články

 

27.03.2014 - Iva Veselá

Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin

2188ZGN.jpg

 

Červená čočka, hlavně ta loupaná, se může stát velmi jednoduše skvělou a zdravou součástí jídelníčku celé vaší rodiny. Má všechny přednosti – patří k luštěninám, což jsou zdraví prospěšné potraviny, na které často zapomínáme. Oproti jiným luštěninám se velmi snadno vaření, není ji třeba máčet. Je nejlépe stravitelnou luštěninou, a proto ji můžete dát i dětem.

Nejvíce čočky se jí tradičně v Indii, kde se pěstuje více než 50 druhů nejrůznějších barev a velikostí a vaří se z ní nejčastěji tzv. dahl, tedy kořeněná čočková kaše.

U nás můžete koupit běžně známou hnědou čočku, ale dnes už i drobnou zelenou čočku, která si i po uvaření jako jedna z mála zachová svůj tvar, a je proto skvělá do salátů (nabízí ji Country Life). V biokvalitě nejčastěji narazíte na červenou čočku loupanou nebo neloupanou.

V historii se názory na čočku střídaly, ale podle dnešních znalostí je pravidelná konzumace čočky, stejně jako i ostatních luštěnin, jednoznačně doporučována.

 

Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

 

Co obsahuje

  • Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Má mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
  • Z minerálních látek je v čočce zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu.

Co dokáže

  • Pomáhá při odtučňovacích kúrách.
  • Je vhodná při chudokrevnosti a při problémech se zvýšeným cholesterolem.
  • Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
  • Je ideální potravinou pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.

Podle čínské dietetiky

Čočka podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení.

 

Kdo by si na ni měl dát pozor

V omezeném množství by čočku měli jíst lidé nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.

 


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

 Mnoho lidí nechce trávit čas zdlouhavým vařením luštěnin, proto je zbytečně vynechávají z jídelníčku. Červenou čočku stačí přes noc nebo na 24 h namočit do vody a za 12-15 minut je uvařená.

 

Dobrá rada

Vitamín C významně zvyšuje využitelnost železa z potravin přijímaných spolu s ním. Proto když na závěr po dovaření čočky přidáte pár kapek citrónu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.

 

Použití v kuchyni

U nás doma se červená loupaná čočka stala spolu s cizrnou nejpoužívanější luštěninou. Vytváří kašovitou strukturu, takže výborně zahušťuje polévky, skvělá je kořeněná se zeleninou nebo se hodí i na pomazánky. Není nutné ji vůbec předem máčet a je uvařená cca za 15 minut.

Čočku červenou neloupanou je lepší máčet (stačí krátce, cca 2 hodiny), vodu slít a můžete ji použít při vaření obdobně jako hnědou čočku. Hodí se také na nakličování (loupaná by vám nevyklíčila). Je uvařená za cca 15–20 minut.

 

Zajímavost

V Cunninghamově encyklopedii o magické síle potravin se tvrdí, že čočka pomáhá vnést do života štěstí a pokoj a je skvělým prostředkem proti neurózám, depresím a stresům. Určitě znáte pověry, které spojují čočku v jídle na Velký pátek nebo při štědrovečerní či novoroční tabuli s celoročním přílivem peněz! Není důvod to nevyzkoušet!

 

 

Tipy pro nakupování

  • U nás můžete koupit běžně známou hnědou čočku, ale dnes už i drobnou zelenou čočku, která si po uvaření jako jedna z mála zachovává svůj tvar, a je proto skvělá do salátů (www.countrylife.cz). V biokvalitě nejčastěji narazíte na červenou čočku loupanou nebo neloupanou.
  • Červenou čočku koupíte úplně běžně v bioprodejnách, v Bille, v dm drogeriích. Já ji používám nejčastěji.
  • Pokud vyberete čočku v biokvalitě, méně zatížíte tělo cizorodými látkami, protože biočočka nebyla během pěstování ošetřována chemickými postřiky a hnojivy.
  • Zkuste také polotovary z čočky: Bulgur s červenou čočkou společnosti Pro-bio (www.bioweb.cz) nebo přírodní polévku z červené čočky a ječných vloček společnosti Hopi www.hopipolevky.cz.
  • Ve vybraných prodejnách v Praze a v Brně se dají koupit výborné Čerstvé pomazánky z jáhel, červené čočky a zeleniny (www.laksmanna.cz).

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

Image: dan / FreeDigitalPhotos.net

Zdroj: Ukázka knihy Bioabecedář Hanky Zemanové


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Cibule je silnou zbraní medicíny 
Kozí výrobky 
Kuzu - orientální poklad 
Oživte jídelníček obilovinami 
Tempeh - jako maso nebo sýr 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny