Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Superpotravina GOJI

 

Goji (godži) jsou sušené plody kustovnice čínské (lycium chinensis). Je to nejplnohodnotnější ovoce na celém světě! Goji mají světle červenou barvu a jsou velké asi jako sušené hrozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.

 

 

Příznivé účinky - působí proti rakovinným buňkám

-   protizánětlivé účinky

-   odstraňuje volné radikály

-   zpomaluje proces stárnutí

-   posiluje imunitní systém

-  stimuluje hypofýzu

-  posiluje játra a ledviny

-  vyživuje krev

-  snižuje krevní tlak

-  lepší paměť a zrak

-  podporuje dlouhověkost a sexuální potenci

-  vitalita

 

Obsahuje -  18 druhů aminokyselin

 -   21 stopových prvků (zinek, měď, vápník, selen, železo,…)

-    vysoký obsah vlákniny a fosforu

-    bohatý zdroj karotenu (bohatší než mrkev)

-    vitamíny C, B1, B2, B6, E

 

Obsahuje také tzv. beta-sitosterol - tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.

 

Goji je unikátní!

Goji totiž obsahuje výjimečně silné antioxidanty, které neutralizují volné radikály (vedlejší produkty při dýchání, která se považují za příčinu stárnutí a degenerace organismu).

 

Vhodné pro   - sportovce a těžce pracující

-  oslabené, nemocné a starší lidi

-  ženy (působí na menstruační cyklus)

-   podrážděnost a nervozitu

-   zlepšení pevnosti nehtů

-   omezení bolesti hlavy

 

Pokrmy  - goji se mohou jíst samostatně (nejsou sířené ani chemicky upravované)

-          příprava sladkých jídel

-          do cereálních směsí a jogurtů

-          koktejly, čaje (náhrada šípku)

 

 

Šetrné zpracování

Goji musí být zpracovávány opatrně, protože při kontaktu s pokožkou oxidují, takže jsou při sklizni lehce sklepány na plachty a poté usušeny. Celý proces je velmi šetrný, striktně se vyhýbá umělému dosoušení nebo použití chemikálií. Díky tomu je dosaženo maximální živosti sušených plodů a zachová se tak jejich nejvyšší možná nutriční hodnota.

 

Pro dosažení blahodárných účinků stačí denně konzumovat asi 30 gramů (malá hrstka).

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

10 nejzdravějšíh potravin 
Artyčoky 
Ovoce - vyberte si své favority 
Sušené plody Jejube 
Švestičky umeboshi 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny