Články

 

05.03.2009 - Tereza Thielová

Sója - zdravá výživa nebo hrozba zdraví?

 

Sója je velmi žádaná luštěnina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin a nízkým obsahem cholesterolu. Používá se jako potravina, ale také jako krmivo.

Ze sóji se připravuje mnoho zdravých pokrmů a výrobků. Výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke krátké kuchyňské úpravě jsou dodávány do obchodů se zdravou výživou. Jejich spotřeba je veliká, ale ne každý si sojový výrobek umí doma správně připravit a tak se může stát, že nevhodnou úpravou při vaření a smažení, zvláště na vysokém množství tuku se značně změní energetický obsah a stravitelnost sóji. A to má pak škodlivý vliv na naše zdraví.

 

Sója nabízí mnoho kladů:
• vysoký obsah bílkovin
• vhodné složení aminokyselin
• lehká stravitelnost
• nízký obsah cholesterolu (téměř žádný)
• neobsahuje laktózu a lepek

 

 

 

Protože je sója zásadotvorná (vysoký obsah Ca, K, Mg, Fe), je velmi vhodné ji užívat v různých formách při revmatických onemocněních, dně, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ekzémech, vyrážkách apod. Obsah minerálií činí 4,5-5 % a je 7x vyšší než u mléka, 5x vyšší než u masa a vajec, 3x vyšší než u obilné mouky a 2x vyšší než u běžných luštěnin.

 

Ale také i záporů:
• Přítomnost tzv. anti-nutrientů, které mají nežádoucí vliv na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek
• Sója si vytáhne ze země až 20% těžkých kovů (arsen, kadmium, olovo, rtuť)
• Ze sóji se uvolňuje genistein, látka podobná ženskému pohlavnímu hormonu, která má sice protirakovinné účinky, ale zároveň snižuje kvalitu spermatu. Stačí jen malé množství genisteinu a oplodnění může být velmi problematické. Tato látka se nachází i v margarínech, čokoládě, pivu i některých druzích chleba.
• Nevhodné pro děti do 6 let (nadměrná konzumace sóji způsobuje poruchy nervového systému, růstu a plodnosti)
• Obsah purinu (kyseliny močové) v sóje může zhoršovat potíže při onemocnění dnou. Nepříjemné, nikoli nebezpečné může být nadýmání u některých lidí při trávení sójových výrobků.

Sója nebyla v Evropě historicky zastoupena, takže obyvatelé starého kontinentu trpí dost často i alergií na její proteiny. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky.

 

 

Neznáte sojové výrobky?

Tempeh

Nejkvalitnější ze všech sojových produktů je tempeh. Jde o fermentovaný výrobek, jenž se používá jako plnohodnotná náhrada masa. Připravuje se z vařených, rozmačkaných a slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury. Výsledkem fermentace je pak sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Cení se pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, který vzniká zásluhou vložených bakterií.

Nízký energetický obsah (157 kcal ve 100 g) dovoluje tempeh zařadit i do redukčních jídelníčků. Na trhu se nabízí v přírodní podobě, jež se musí tepelně upravit, či marinovaný, smažený a uzený. Tempeh se hodí na guláš, ke smažení, pečení, do asijských specialit se zeleninou i pomazánek - prostě tam, kde se používá maso.

 

 

Postup přípravy samotného tempehu ZDE

 

 

Tofu
Tofu je dalším důležitým výrobkem ze sóji. Vyrábí se vysrážením sójového mléka. Zatímco v Asii patří k tradičním jídlům, v západních zemích se rozšířila spotřeba až s rostoucím zájmem o zdravou výživu. Využívá se hlavně ve slaných a sladkých jídlech, ale může posloužit také jako náhrada masa. Chuť tofu je jemná a dá se říct až bezvýrazná. Barva je téměř bílá. Tofu můžeme krájet, strouhat, šlehat, péct, vařit , smažit. Dobrou vlastností tofu je také její schopnost do sebe přijímat různé chutě. Proto jí můžeme připravit přidáním vhodného koření a ingrediencí ,jak v slané, sladké tak i kyselé úpravě. Můžeme jej , ale také používat přímo bez jakékoliv tepelné nebo chuťové úpravy.


Při dietě pozor na přípravu

Lehce stravitelnou sóju a sójové produkty mohou do jídelníčku zařadit i lidé s dietou včetně těch, kteří chtějí snížit tělesnou hmotnost. Jídla však musí být správně upravena. Asijská kuchyně je sice plná zeleniny, zrada se ale skrývá v její přípravě. Osmažení na tuku totiž značně změní energetický obsah a stravitelnost, a tedy i využitelnost pro dietní stravování.


Negativní vliv mohou mít i typická ochucovadla, hlavně kvůli obsahu výrazných kořenicích látek.

U šetřící diety se proto lépe daří zvládnout úpravu sóji a sójových produktů, tvoří-li součást pokrmu sladkého nebo slaného v podobě rizota nebo těstovinového salátu.

 

 

Japonská Miso polévka

 

 

Méně známé produkty
Okara - drť z výroby sójového mléka
Miso - fermentovaná sójová pasta
Natto - fermentované vařené sójové boby
Koisin - tekuté sladkoslané koření
Sweetened - sladká pasta z červených sójových bobů
Red Bean - sójové oříšky
Edamame - ještě zelené sladké sójové boby

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 4.64 bodů z pěti


Čtěte také:

Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaci 
Fazole adzuki 
Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády 
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře 
Pohanka zahřeje i vyléčí 


Diskuze

Myš

Sója je jednoznačne hrozba pro zdraví. Nejlépe by se neměla konzumovat vůbec. http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja/#&panel1-6

24.03.2017 22:01
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny