Články

 

27.09.2013 - Iva Veselá

Tekuté vaječné bílky - dopřejte si dávku kvalitních bílkovin

2476NTJ.jpg


Znáte to - chcete si připravit dietní jídlo z bílků a zbyde vám tučný žloutek, který vám je líto vyhodit, ale nechcete ho jíst. Pokud máte tento problém anebo jen hledáte kvalitní zdroj bílkovin, tak tady je řešení.

 

Bílek - kvalitní bílkovina

Hledáte kvalitní zdroj bílkovin? Právě takovým je vaječný bílek, který v sobě skrývá všechny základní aminokyseliny, neobsahuje tuk ani cholesterol. Proto je tolik žádanou potravinou zejména ve světě sportu, fitness a kulturistiky. Dnes se na trhu objevuje celá řada příchutí Šmakounů (produktů z vaječeného bílku), které bohužel ne všem chutnají. Poradím vám, kam se vydat pro bílky v "přirozené" formě.

 

Bílky sem, žloutky pryč

Vajíčka, jak bílek, tak i žloutek, tvoří jednu z nejstarších součástí výživy sportovců. Když oddělíme vaječné bílky od žloutků, oddělíme tím vlastně bílkovinu od tuku a cholesterolu, které se soustřeďují ve žloutku. 1 celé vejce totiž obsahuje cca 260-300 mg cholesterolu, což pro nás znamená denní přípustnou doporučenou dávku.

 

Bílky v jídelníčku

"Co mám dělat se žloutky"?

Tuto větu slýchám od klientů často. Radím jim, aby žloutky věnovali buď babičkám na pečení :-) anebo si z nich můžete připravit velmi výživnou pleťovou masku (žloutek, olivový olej a med). Pokud nám ani jedna varianta nevyhovuje a je nám líto žloutky vyhazovat (což je škoda a jídlem plýtvat nebudeme), není nic snadnějšího, než si pořídit tekuté bílky.

 

2477NDd.jpg

Tekuté vaječné bílky jsou v dietním nebo fitness jídelníčku bingo!

 

Tekuté bílky nastupují

Moc lidí je nezná, ale pevně věřím, že se mezi námi více prosadí a oblíbíte si je. Bílkovin máme v jídelníčku často nedostatek a toto je ideální zdroj, jak si kvalitní bílkovinu doplnit.

Je to velmi pohodlný způsob, jak konzumovat všechny dobroty z bílků bez nepříjemností s oddělováním od žloutku. Jsou to prostě 100% čerstvé bílky s ničím navíc, ošetřené pasterizací.

 

Například tekuté bílky MP MAX jsou pasterizované, aby neobsahovaly bakterie Salmonely a Listerii. Výrobce dokonce uvádí, že takto ošetřené bílky můžete úplně bezpečné konzumovat jak syrové, tak i vařené. Jsou dokonce bez přítomnosti avidinu - látky, která v běžných syrových vejcích může negativně ovlivnit užívání vitamínu B biotinu v našem těle, který pomáhá tělu využívat zásoby energie. Avidin je v tekutých bílcích neutralizován a zaručuje vaječným bílkům trvanlivost po dobu 5 měsíců při pokojové teplotě, to znamená, že je nemusíte mít v chladničce. (Obecně platí, že běžná vajíčka musíte skladovat v chladničce a májí trvanlivost jen 30 dnů).

 

Cena: za 1 litr bílků je cca 159 Kč

(níže uvádím levnější variantu)

 

Klíčové výhody

  • čistá kvalitní bílkovina, bez tuku a cholesterolu
  • ihned k použití - žádný binec s rozklepáváním vajíček
  • jsou šetrně pasterizované
  • dlouhá doba expirace
  • 1 litr = cca 32 vaječných bílků
  • bílky lze v neotevřené lahvi dokonce podle výrobce zamrazit až na 12 měsíců (do původní teploty vrátíme výrobek tím, že ji dáme do lednice, aby pomalu rozmrzla)

Jak bílky využít

  • syrový nápoj
  • omelety
  • bramboráky (žloutky nejsou třeba)
  • sladká bílková pěna
  • pečení - obohacení těst a cereálních základů o bílkoviny

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Připravte si výborné bramboráčky - na 1 kg nastrouhaných brambor použijte 100 g celozrnné mouky, přidejte bílky, sůl, pepř, česnek a majoránku. Opečte na nepřilnavé teflonové pánvi nebo v troubě na pečícím papíru.

 

2458M2I.jpg

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota/100 g: 209 kJ

Bílkoviny: 11,2 g

Sacharidy: 0 g

Tuky: 0 g

Cholesterol: 0 g

 

Podělte se s kamarády

Pátrala jsem na internetu a hledala vhodné ceny a například na webových stránkách Polmarkus.cz prodávají větší množství - 10 kg bílků, ale nelekejte se toho. Věřím, že seženete známé, se kterými se o bílky můžete podělit. Cenově vyjdou za skvělou cenu - ve finále vás vyjde 1 kg na 54 Kč, to znamená, že 1 kg těchto bílků je 3x nižší, než běžné litrové balení. Je skvělé, že trvanlivost je poměrně dlouhá.

1 balení: 10 kg

Cena: 540 Kč


Zde je popis výrobce:

Trvanlivost 35 dnů. Neobsahuje konzervanty a regulátory kyselosti - vaječný obsah 100%. Jedno balení odpovídá bílkům z cca 300 vajec. Podmínky skladování a dopravy: při teplotě 0 až +4°C.

 

Chci se objedat do výživové poradny na konzultaci >>

Ponořte se do toho s námi!


 

(foto)


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Chia semínka neboli running food 
Kuzu - orientální poklad 
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka 
Noví Šmakounci! Šmakounek makový a čokoládový 
Pošmákněte si na Šmakounovi! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny