Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Chřest - dejte mu šanci

 

Většina lidem připadá chřest jako jakési uvařené slizké tyčky bez chuti, ale divili byste se, co všechno se z chřestu dá udělat. Chřest je v českých kuchyních trochu pozadu, ale zaslouží si zmínku alespoň v jednom článku. Tyhle báječné a nevídaně zdravé výhonky jsou totiž skutečným "králem zeleniny", jehož nejmocnější období začíná každým rokem právě v květnu. Zlatým vrcholem je už příprava, a to v nějakém výborném receptu.

 

Co je chřest?

Chřest je oblíbená delikatesa zejména v Italské kuchyni, jenž potěší nejen opravdové labužníky. Možností přípravy je mnoho, chřest může posloužit jako hlavní surovina pro polévku, jako předkrm i hlavní jídlo nebo jeho příloha, jako součást salátů i ke konzervování.

 

Bílý a zelený chřest

Máme 2 druhy chřestu - bílý a zelený. Rozdíly jsou především v pěstování a sklizni. Zelený chřest si můžete vypěstovat sami. Není příliš náročný a nemusí se loupat. Zelený chřest obsahuje vitamin A - beta karoten. 500 g chřestu obsahuje 20 % doporučené denní dávky. V obou druzích chřestu taktéž naleznete, draslík, magnesium, zinek, sodík, vápník, fosfor, železo, bílkoviny a tzv. antioxidanty - vitamíny E, C a Karotenoidy. Tyto vitamíny chrání naše tělo před účinkem volných radikálů a celkově ochraňují naše cévy a buňky.

 

Proč chřest?

Nejenže má spousty vitamínů (viz. výše) a dalších vlastností prospívající zdraví, ale má například i močopudné účinky (doporučováno při zánětech močového ústrojí). Je doporučován při redukční dietě, protože není nijak energeticky bohatý. Je lehce stravitelný,

 

Použití

      

Jak už bylo řečeno, chřest můžeme přidávat do polévek, salátů, jako přílohu nebo součást jídel. Z chřestu můžete připravit i slaný koláč se sýrem apod. Chřest nemá zvláštní chuť, spíše je bez chuti, tak se toho nezalekněte. Nejlépe se k němu hodí například trocha másla nebo oleje z vlašských ořechu. Tento olej je výborný, zdravý a navíc obsahuje nenasycené mastné kyseliny.

Můžete ho podávat s různými dipy, omáčkami, osmaženou šunkou, omeletou, sojanézou atd. Vše můžete završit bílým vínem, které se chřestu báječně hodí – burgundské nebo ryzlink.

 

POZOR!

Trpíte dnou? Lidé se touto nemocí by se měli chřestu vyhnout. Chřest rovněž obsahuje látky, které způsobují zvýšení močové hladiny v kloubech.

 

Jak vybrat ty nejlepší kousky?

Čerstvost – zatlačíte-li nehtem do chřestu, měla by vytékat z řezu tekutina. To je znamení, že byl trhán právě ten den.

Kvalita – špičky chřestu musí být uzavřeny.

Chuť – vybírejte spíše nepravidelně vzrostlé kousky.

Barva – jestliže je chřest zfialovělý, je to znamení toho, že byl sklízen pozdě.

 

Úschova

Pokud si chřest koupíte v den, kdy ho nespotřebujete do jídla, je dobré ho zabalit například do mokrého hadříku a vložit do ledničky. Jestliže si ho kupujete do zásob na delší dobu, tak ho můžete oloupat, krátce povařit a dát do mrazáku. Do 6 měsíců by měl vydržet.

 

Příprava

Jemně chřest očistěte a vařte v mírně slané vodě. Můžete přidat máslo. Chřest by měl být v hrnci špičkami nahoru a přikrytý utěrkou, protože se nevaří stejně dlouho jako stonky. Vařte cca 10 – 12 minut a ještě ho chvíli ponechte v páře.

 

Rada na závěr: Nesnažte se jíst chřest celý jako já. Vše zelené není jedlé:-) Z chřestu odlomte špičku a vysajte vnitřek. Zdřevěnělou vláknu nejíme!


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Med a jeho vliv na zdraví 
Mladá pšenice pro detoxikaci 
Ředkvičky pro imunitu a kondici 
Švestičky umeboshi 
Tempeh - jako maso nebo sýr 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny