Články

 

12.02.2013 - Iva Veselá

Lahůdkové droždí

 

 

Máte dost běžných chutí salátů, polévek a zeleniny, která chutná jen po zelenině? Zkuste lahůdkové droždí. Neděste se, není to hořké droždí, jako to v kostce, které kupujete na pečení. Toto droždí není určené k pečení, ale k ochucování pokrmů.

 

Co je lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Je proto mírně nasládlé a pokrmům dodá vynikající novou chuť. Sušené lahůdkové droždí nelze používat ke kynutí, protože je tzv. inaktivované, tedy není aktivní. Slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, syrové i tepelně upravované.

 

Do jídel droždí přidávám s velkou oblibou, zejména do zeleninových salátů. Milovníci zeleniny změnu jistě ocení - kdo má také pořád vymýšlet nové chutě salátů? :-) S pomocí lahůdkového droždí dodáte salátům jinou chuť a určitě si jej zamilujete.
Pokud zapomenete přidat droždí do salátu, můžete ho během dne jíst i samotné. Chuť je příjemná a můžete mít ze sebe dobrý pocit, že svému tělo dodáváte důležité živiny.

 

 

V případě dotazů k hubnutí a zdravému stravování kontaktujte odborníka na výživu ve Food-Life.cz.

 

 

Co lahůdkové droždí obsahuje

Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasicí účinek, proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení.

Důležité vitamíny skupiny B se podílí činnosti nervové soustavy a metabolismu sacharidů. Lahůdkové droždí obsahuje například chrom, který pomáhá udržovat stabilní glykémii.

  • thiamin (B1) - podporuje srdeční a nervovou činnost
  • riboflavin (B2) - pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí
  • niacin (B3) - skvělý pro pokožku, trávicí ústrojí i nervovou soustavu
  • vysoký obsah bílkovin - dietáře příjemně překvapí hodnotami 41 g bílkovin/100 g droždí s minimálním procentem tuku

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Přidávejte droždí i do běžných svačinek - na celozrnné pečivo si namažte tenkou vrstvu pomazánky a posypete lahůdkovým droždím.

 

Lahůdkové droždí (Country Life): 1025 kJ, 46 g bílkovin, 36 g sacharidů, 6 g tuků

2270MzJ.jpg

 


Lahůdkové droždí (PROVITA)

(Zdroj)

 

 

 

Soutěžte s Bio-Life.cz o zdravé ceny!


Hodnocení článku

Hodnotilo 23 čtenářů průměrem 4.52 bodů z pěti


Čtěte také:

100 nejzdravějších potravin 
Poněkud zapomínaný špenát 
Rýže Basmati - královna vůní 
Superpotravina GOJI 
Teff neboli milička 


Diskuze

Petra

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké cukry TEBI obsahuje a jaké je jeho GI. Děkuji. Zda je možné ho konzumovat ve větší míře 70g denně.

21.04.2013 21:18
Iva

1025 kJ 46 gB 36 gS 6 gT

09.12.2012 13:42
Aneta

A jaké jsou nutriční a energetické hodnoty?

20.11.2012 18:49
lucie

ani vy ste si neprečítali celý článok.to nie je kysnúce drožie ale obilninové ktoré nekysne.:)

27.04.2012 17:43
Jeník

Droždí...

V lidovém léčitelství se uvádí, že užívání kvasinek napomáhá léčení proti cukrovce.Logicky jsem vydedukoval, že je to možné proto, že při kvašení například těsta na knedlíky, nebo jiné, napomáhá kvašení cukr.Pokud mám jako diabetik 2.typu v krvi cukr, mohl by ve střevech zakvasit, ale vznikne tak ještě škodlilvější produkt a to alkohol.Nebo tomu tak není???? H

25.02.2011 01:05
Jan Hanko

Drozdi...

Nekde jsem se docetl ze je zdrave davat na jare vcelam drozdi s cukrem.Drozdi se v cukru rozpustilo ale cukr zustal v krystalu a vcely jej vynasely z ulu. Napadlo mne mnozit drozdi,treba v tekutem stavu a pak jej nechat zakvasit do cukru, nevim jak se mnozi kvasinky, snad v cukru, nebo cemu se rika melasa? Dekuji H.

28.02.2010 21:45
Iva

droždí

Dobrý den. Ano, vím, že droždí způsobuje ve střevech kvašení, ale toho se článek netýká. Zřejmě jste si ho nepřečetla celý. Nikomu nedoporučuji jíst kostku droždí. Zde se jedná o lahůdkové droždí, které se používá jako ochucovadlo do jídel, nikoliv k pečení nebo kynutí. Toto droždí je tzv. inaktivované, proto nedochází ke kvašení a následným zdravotním potížím.

13.02.2009 16:13
Dei

Ivo a víte, že droždí je univerzální prostředek pro kynutí a kvašení a způsobuje ve střevech kvašení místo trávení. tak pozor na to. to je sice možná bio life ale ne zdravý life. Pokud by chtěl někdo péci chleba je nejlepší přírodní žitný kvásek a na konzumování syrového sušeného droždí nevidím naprosto nic zdravého ani z pohledu obsahu vitamínu B.

10.02.2009 12:40
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

Výživová poradna
      Food Life

2375Yjk.jpg

 2523Y2R.jpg

 

 

Ponořte se do toho

          s námi!

   

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme