Články

 

25.03.2014 - Iva Veselá

Chufa - další oříšek do kuchyně

 

Chufa (čti čufa) - latinsky Cyperus esculentus, je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů, bílkovin a přírodního cukru.

Chufa neobsahuje cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. V současné době se chufa pěstuje především ve Španělsku, a to zejména v okolí Valencie, odkud také naše chufa pochází.

 

Původ chufy

První zmínky o chufě se datují cca před 4 tis. lety, kdy byla pěstována ve starém Egyptě v deltě Nilu. Existují spisy, které ukazují, že v 5. století před naším letopočtem byli obyvatelé Nilu zamilovaní do „bílého nápoje“ vyrobeného z čufy rostoucí na březích řeky.

 

Ve Španělsku bylo pěstování chufy představeno ve středověku s příchodem muslimské kultury. Produkt byl považován za velmi chutný, lahodné a aromatické chuti. Existuje však další teorie, která říká, že chufa na Pyrenejském poloostrově existovala od pradávna, ještě před příchodem muslimů. V roce 1795 se hovoří o pěstování chufy na přibližně 15 hektarech půdy, a to v oblasti Almàssera a Alboraia. Lidé chufu namáčeli do vody a konzumovali ji jako snack v čerstvém stavu. Na začátku 20.století se začaly otevírat první horchaterías (kavárny, které servírovaly především orčatu) a lidé ve svých domech vyráběli vlastní orčatu, kterou poté prodávali na vozících ve městech místním obyvatelům.

 

Využití chufy v kuchyni

  • v čerstvém stavu jako skvělá zdravá svačina sladké chuti (výborná také po namočení do vody)
  • základ pro přípravu müsli (v současné době velmi populární v Něměcku a ve Švédsku)
  • základ pro výrobu nápoje zvaného „horchata“ (orčata)
  • výroba mouky
  • základ pro výrobu panenského oleje (BIO olej z chufy)
  • základ pro výrobu dalších výrobků – kosmetické produkty, paté, atd.
 
Víte, že...?

Nápoj z chufy - horchata (orčata) je považován za velmi chutný, osvěžující a výživný drink , který v posledních letech získal velkou popularitu, a to nejen ve Španělsku, ale také v mezinárodním měřítku.

 

Chcete si zařadit chufu do jídelníčku?

Energetické hodnoty chufy najdete POTRAVINOVÉ KALKULAČCE na www.food-life.cz

 

 

2375Yjk.jpg

Bojujete s nadváhou? Vyřešte to jednou pro vždy a kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life.

 

Pěstování a sklizeň chufy

Chufa se vysévá v průběhu dubna a května do speciálně připravené půdy. Sklizeň pak probíhá od listopadu do ledna. Pro úspěšnou sklizeň je důležité, aby byla půda zcela suchá, až vysušená. Velmi zvláštní je však samotný způsob sklizně: nejprve se zapálí horní část (nať), po shoření natě následuje důkladné vyčištění povrchu plantáže od popela a neshořelých zbytků. Pomocí mechanizace jsou pak hlízy vyorány i se zeminou, která je pomocí speciálních třídících strojů oddělena od hlíz.

 

Jakmile je tento proces u konce, surovina se vyčistí a usuší. Během tohoto procesu chufa ztratí jemné, jakoby chlupaté kořínky, které jsou na jejím povrchu. Následně pak probíhá další dosušení tak, aby vlhkost poklesla z původních cca 50% až na 8-9%. Tento proces je zdlouhavý a trvá až 4 měsíce. Teprve tak jsou zachovány všechny nutriční hodnoty. Před konečnou fází (naplění do obalů, výroba orčaty…) je chufa pečlivě ručně přetříděna, aby se ke konečnému zákazníkovi dostal prvotřídní produkt maximální kvality.

 

2546MGN.jpg

Chutná to jako oříšek, ale není to oříšek. (zdroj)


Chufa a zdraví

Chufa pochází z léčivé rostliny, které je připisováno mnoho kladných vlastností. Nedávné vědecké studie pod záštitou španělského Ministerstva zemědělství a rybolovu uvedly, že chufa opravdu vykazuje příznivé účinky na zdraví. Obsahuje spoustu cenných látek a slouží jako prevence mnoha onemocnění

  • mononenasycené mastné kyseliny (76% kyselina olejová) a kyselina listová - zabraňují vzniku rakoviny tlustého střeva, posilují srdce (zabraňuje infarktu), snižují cholesterol
  • antioxidační účinky, snižuje krevní tlak
  • probiotický produkt (regulátor střevních funkcí)
  • minerální látky, vláknina, bílkoviny a vitamíny (především fosfor, vápník a hořčík)
  • vhodné pro těhotné ženy a ke zmírnění menstruačních bolestí a křečí
  • prevence trombózy, podporuje krevní oběh, léčivé účinky při zánětu dýchacích cest a žaludečních potížích
  • neobsahuje laktózu, fruktózu ani lepek
  • do jisté míry prevence proti rakovině

 

Cenné látky v chufě
  • bílkoviny: aminokyseliny, zejména esenciální aminokyselinu Arginin (arginin je tvůrce prolaktinu, který je velmi důležitý během růstu, pro těhotné, kojence, dále na močovinu, ischias, prostatu a podporu imunitního systému. Kromě toho je Arginin přirozeným generátorem inzulínu, což je důvod, proč je nápoj Horchata (orčata) BEZ PŘIDANÉHO CUKRU velmi doporučována diabetikům)
  • minerální soli: vyvážený poměr vápníku a draslíku (zabraňuje vzniku osteoporózy), fosfor, hořčík, železo, zinek, měď, mangan, nízký obsah sodíku
  • vitamíny: B1, niacin, kyselina listová, tokoferoly, vitamín E (antioxidant) a C
  • vlákninu: upravuje absorpci glukózy, snižuje vstřebávání cholesterolu, snižuje adenomy tlustého střeva, probiotické a symbiotické
  • mastné kyseliny: snižují hladiny cholesterolu, triglyceridů, arteriosklerózy, usnadňují střevní průchod

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Díky tomu, že neobsahuje cholesterol a má velmi nízkou hladinu sodíku, je vhodná i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, těhotné a kojící ženy, atd.

 

Nutriční hodnoty

  • Energie: 1635 kJ (386 kcal) na 100 g
  • Bílkoviny: 6,9 g
  • Sacharidy: 33 g (z toho cukry 14,3 g)
  • Tuky: 31,3 g
  • Vláknina: 6,8 g
  • Vitamíny, minerály: hořčík 1070 mg/kg, sodík 206 mg/kg, draslík 7870 mg/kg, fosfor 2557 mg/kg, vápník 179 mg/kg, kyselina listová 509 mg/kg, niacin 20,4 mg/kg

(Image)

Pro Bio-Life.cz: www.chufa.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Čechy nejvíce zajímá původ chipsů a gumových medvídků 
Kompletní návod na vytvoření ekozahrady 
Muž, který se živí sluncem 
Pozor na vyhazování zářivek! Pokuta až 20 000 Kč 
Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny