Články

 

16.02.2011 - Iva Veselá

Černá rýže boduje v antioxidantech

(Zdroj)

 

Když se řekne antioxidanty, vybaví se nám nejspíše bobulovité ovoce, které je v tomto směru nejsilnější ve schopnosti detoxikace. Nedávno ale bylo objeveno, že černá rýže obsahuje antioxidantů ještě více.

 

Co je černá rýže
Tato rýže je sladké chuti, má lepkavý povrch a vařením získá fialovou barvu. Pro Evropany je to neznámá potraviny, pro většinu světa součástí jídelníčku. Je považována ze elixír zdraví a každou chvíli se objevují nové studie, které tento fakt potvrzují.

 

V září roku 2010 vyšla zpráva vědců z Univerzity v Lousianě, že černá rýže obsahuje tzv. antokyaninové antioxidanty, které jsou velmi podobné zjištěným v bobulovitém ovoci.

Nevýhodou tohoto typu ovoce je právě jeho cena a sezónnost. Černá rýže je levnější alternativou, jak antioxidanty přijmout.


V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.

 

 

Co jsou antioxidanty

Antioxidanty jsou látky omezující aktivitu volných radikálů - snižují pravděpodobnost jejich vzniku a zabraňují tak oxidačním procesům v organismu.

Příjem antioxidantů máme v jídelníčku bohužel nestabilní a velmi nízký, kdežto nárůst volných radikálů je exponenciální! Mezi silné antioxidanty patří vitamín C, E, A, beta-karoten (rostlinné barvivo v ovoci a zelenině) a flavonoidy (rostlinná barviva včetně karotenoidů, některých tříslovin a polyfenolů). Mezi další antioxidanty patří glutathion peroxidáza, superoxid dismutáza, kataláza, koenzym Q10 a melatonin.


Víte, že...?

Nádechem z cigarety se v těle vytvoří 1017 volných radikálů!

 

Rýžové otruby

Velmi ceněné jsou především otruby z černé rýže, které obsahují velké množství antioxidantů - konkrétně 1 lžíce otrub se vyrovná 1 lžíci borůvek s tím, že otrubami můžeme redukovat množství cukru a naopak navýšit množství vlákniny, kterou obecně otruby obsahují.

Toto uvedl ve svém prohlášení Zhimin Xu, pomocný profesor na Katedře potravinářských věd, Lousianské státní university zemědělství v Baton Rouge v Lousianě.

Ovesné otruby mají údajně také schopnost redukovat tvorbu zánětů v organismu a kožních potíží.

 

 

Antokyaniny v dalších potravinách

Antioxidanty antokyaninu jsou obsaženy také v jahodách, červených grepech, červené cibuli, červeném zelí, šťávě z červeného pomeranče, bobulí acai, lilku, třešních a v černém rybízu.

Otázkou však zůstává, jestli nás mohou antioxidanty antokyaninu zbavit tak velké masy volných radikálů, které naše tělo produkuje.

 

Použití černé rýže

Černá rýže se používá hlavně v Asii pro dekoraci potravin, na nudle, suši a puding. Xu dodal, že farmáři z Lousiany se o pěstování černé rýže zajímají a že obyvatelé Spojených států by měli její využití uvítat.


Král antioxidantů

Uvádí se, že nejvyšší antioxidační schopnost má podle metody ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) plody zvané Acai (čti asají). Například v sušeném stavu obsahuje mrkev 50 jednotek ORAC, červená paprika 90, brokolice 130, špenát 150, maliny 210, borůvky 260, ostružiny 340 a plody acai (acai berry) 610. Acaí nyní konzumuji, takže pokud se budete chtít podělit o zkušenosti, napište mi. Kdo bude chtít, může si je také objednat v poradně skrze tento formulář.

 

Nepodařilo se mi bohužel dopátrat, jak je na tom černá rýže, takže pokud se vám to podaří zjistit, budu moc ráda, když mne budete informovat! Každopádně na výzkumech z černé rýže určitě něco bude, jelikož má stejnou černofialovou barvu přesně jako acaí :)

 

 

Pomocné zdroje: Velkaepocha.sk, Theepochtimes.com


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Čechy nejvíce zajímá původ chipsů a gumových medvídků 
Fytoestrogeny - založeno na důkazech 
Nevěřte mýtům o jogurtech 
Pozor na čaj s obsahem pesticidů 
Triglyceridy a jejich nebezpečí 


Diskuze

Bětka Koumalová

Znám...

Tuhle rýži už jsem ochutnala a musím říct že chutná o dost líp než ta normální bílá rýže,takže určitě zas někdy koupím:)ale to stou cigaretou mě dostalo:O ještě že nekouřím...

21.08.2012 18:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny