Články

 

20.01.2011 - Iva Veselá

Zdraví za pár korun 2. část

2004YjM.jpg

 

Přinášíme vám druhé pokračování seriálu Zdraví za pár korun. Tantokrát se zaměříme na křen, červenou řepu a celer a k tomu vám poradíme několik užitečných tipů. Za pár korun i za pár minut s nimi pořídíme výborné jídlo i léčebný prostředek.

 

Křen

O léčivých účincích silně aromatického křenu byli přesvědčeni již ve Starověku. Lékaři vypozorovali, že zmírňuje různé neduhy – od žaludečních po pohybové. Dnes víme, že kořen této rostliny, kterou najdeme především na březích potoků, je velmi bohatý na vitamin C a minerály železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Má antiseptický účinek, pomáhá usnadňovat odkašlávání a působí močopudně. Z nastrouhaného křenu si můžeme vyrobit placku a přikládat na bolavé klouby.

 

ČTĚTE TAKÉ: Zdraví za pár korun 1. část

 

Tip: Několik kořenů křenu oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme do misky zakapeme citrónem a posolíme. Přidáme půlku kelímku sladké smetany a dobře promícháme.Tato křenová omáčka – teplá i studená se výborně hodí k pečeným masům.

Jako lék proti kašli se křen dá použít s medem nebo cukrem podobně jako cibule.



V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.


 

Červená řepa

Komu vadí výrazné aroma a štiplavá chuť cibule, česneku nebo křenu, pak červená řepa je v tomto ohledu ideální potravinou. Pochází se Středomoří, ale u nás zdomácněla. Správně pěstovaná řepa vyniká vysokým obsahem kyseliny listové, vitaminu C a draslíku, který je důležitý pro správnou srdeční činnost. Má také antimykotické účinky. Šťáva vylisovaná ze syrové červené řepy je skutečným detoxikačním „lomcovákem“.

 

Tip: Zapomeňme na školní jídelny a inspirujme se Středomořím, kde s řepou dokáží připravit v kuchyni divy. Důležité je uvařit (nebo upéct) řepu vcelku (30-40 minut) a pak teprve oloupat. Jen tak si zachová všechny důležité látky.

 

Uvařenou řepu nakrájíme na plátky. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli. Přendáme do misky, přidáme k ní okapané a pokrájené ančovičky, olivový olej, vinný ocet, pepř a půl lžičky ostré hořčice. Pořádně promícháme a nalijeme na plátky červené řepy. Ideální zimní předkrm. Pečená nebo vařená řepa se hodí jako energeticky vydatná potravina do různých zelených salátů.

 

 

 

Celer

Jako lék ho uznávali již starověcí léčitelé, vypozorovali i jeho afrodiziakální účinky. Konzumuje se jak nať, tak bulva. Některé země si s bulvou celeru vůbec nevědí rady. V Čechách s jeho použitím v kuchyni máme bohaté zkušenosti hlavně v polévkách a salátech. Je hodnotným zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a celé řady minerálních látek. Působí močopudně a antibakteriálně. Může být však také silným alergenem.

 

Tip: Oloupaný celer nakrájíme na plátky a uvaříme v páře do poloměkka. Uvaříme si i 2-3 brambory. Na dno zapékací misky položíme kousky másla. Poklademe celer, osolíme, opepříme. Přidáme i na plátky nakrájené brambory. Posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. V dobře rozehřáté troubě pečeme 10-15 minut. Z celeru se dají vyrobit i poměrně nízkokalorické hranolky. Nakrájené proužky syrového celeru osmažíme na trošce oleje nebo můžeme upéct v troubě. Podáváme například k hovězímu steaku.

 

 

Pro Bio-Life.cz: Svět-potravin.cz

(Foto)

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Obilí k pití 
Oříšky a semínka 
Ovoce každý den - ale jaké množství? 
Pohanka v kuchyni 
Teff neboli milička 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny