Články

 

05.02.2009 - Tereza Thielová

Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády

 

Karob neboli "svatojánský chléb" je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa a čokolády. Karobovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco více o karobu.

 

Historie karobu

Karob je stálezelený keř nebo strom, původem ze Středomoří. Tento strom se pěstuje především pro své jedlé plody. Plody karobu jsou známé též pod názvem svatojánský chléb a rohovník. Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan.

Historické záznamy se poprvé o karobu začínají zmiňovat v době starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé hojně využívali plodů karobu jako zdroje jídla. Plody karobu jsou velmi konzistentní ve velikosti a váze. Dokonce se věří, že byli dříve používány jako míra karátů. Semena karobu přečkala dobu ledovou.

 

Pěstování karobu

Sama rostlina se dobře přizpůsobuje krutým podmínkám a nevyžaduje půdu bohatou na živiny. I přesto je k pěstování karobu nutné teplé a vlhké podnebí. Semenům vyhovuje písčitá půda, středním a vzrostlejším rostlinám udělá dobře jílovitá půda, ale porostou i v kamenitém až skalnatém terénu. Kvalitní odvodnění půdy a poloslunné podnebí jsou také zárukou dobré úrody plodů.

 

Karob v potravinách

Plody karobu se dají jíst zelené - tedy čerstvé, ale i zpracované - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.

 

  Carobella - náhrada Nutelly

 

Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek. Přitom karobový prášek má řadu výhod oproti kakaovému. Karobový prášek neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 procent tuku a až 48 procent cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 procent tuku a obsahuje pouhých 5 procent cukru. Proto se musí dochutit cukrem.

 

 

Karobový prášek se tedy hojně využívá jako náhrada kakaového prášku. Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také jiné produkty, např. mouka, sirupy, alkohol a také produkty, které nahrazují kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.


Karob versus zdraví

Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu. Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D. Zajímavé je také použití v lékařství. Karob má příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

 

Foto: Abcgastro.cz

Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 4.69 bodů z pěti


Čtěte také:

Česnek 
Ďobáčky - ďobněte si také! 
Hato mugi 
Když nevíš coby, dej si ROBI 
Noni – morinda citrifolia 


Diskuze

dani

karobová čokoláda

Dobrý den, čistou karobovou čokoládu jsem kupovala v Táboře, ale už ji tam neprodávají. Dcera nemůže ani sojové mléko ani jiné ořechy, tak korobella nepřipadá v úvahu. Kde se dá tedy koupit nějaká neochucená? Prosím ještě o radu kde koupit napřl karobový adventní kalendář. Děkuji Dani

06.11.2015 12:22
Vladimír Prejzek

Dobrý den. potřeboval bych zjistit, kde se dá koupit karobový sirup. Několik let jsem ho přes internet kupoval v nějaké prodejně u náraží Praha.střed. Nyní prodejnu zrušili a tak nevím, kde by se jinde dal koupit. Je vynikající. Děkuji za odpověď.

18.01.2014 18:28
Radka

mam karobove lusky,mel by nekdo zajem?

12.09.2013 13:20
suzanietta

Dobrý den, také bych měla zájem,jako malá mi je kupovala máma a hrozně mi chutnaly :-) prosím odpověď na email suzanietta@seznam.cz

03.04.2012 14:53
Irena

Karob

Dobrý den,jako malá jsem karob(svatojánský chléb)ráda jedla a proto bych ho ráda zkusila.Je možné ho u vás koupit v té zobrazené(hnědé)podobě.Když ne u vás,kde tedy.A kolik stojí dnes?Irena

09.10.2011 08:58
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny