Články

 

10.02.2009 - Iva Veselá

Zázvor - zázračný 'kořen' přírody

 

Trápí vás ranní nevolnosti? Máte pocity na zvracení nebo máte problémy s trávením přijaté potravy a se zažíváním? Pokud máte tyto příznaky, ihned utíkejte si koupit čerstvý zázvor.


Zázvor je zázračný kořen z naší přírody. Podporuje trávení a je populárním prostředkem proti nucení do zvracení, zvláště při cestování a ranních nevolnostech. Léčitelé jej užívají k ochraně před respiračními onemocněními i střevními chorobami a k ulehčení potíží při nadýmaní a střevních křečích. Zázvor také stimuluje játra a je proto vhodným detoxikačním prostředkem.


Charakteristika zázvoru

Koření je získáváno z tropické vytrvalé rostliny Zázvoru lékařského (někdy se můžeme setkat s označením Zázvor pravý či obecný). Část rostliny, která je využívána právě jako koření, je její dužnatý oddenek, který bývá nesprávně označován jako kořen. Tyto oddenky se mohou sušit, mlít a nebo se používají přímo v čerstvé podobě.

 


V čerstvém stavu zázvor opravdu připomíná nějaký světle hnědý kořen s rohy, který když rozkrojíme, tak najdeme světle či zářivě žlutavou dužinu. Pozor u starších oddenků, které jsou většinou více vláknité - dřevnatí a také jsou ostřejší narozdíl od mladých, které jemněji voní i chutnají.


Chuť zázvoru

Čerstvý „kořen" má charakteristickou ostrou, kořeněnou chuť, která může připomínat citrón. V zázvoru je obsaženo mnoho aromatických látek, které zodpovídají za jeho typickou vůni. Zejména to jsou zázvorové silice a éterické oleje (např. zingeberene). Pálivou a výraznou chuť má na svědomí gingerol.

 

Kromě čerstvého zázvoru, který se oloupe a nastrouhá na jemném struhadle, lze sehnat ještě v práškové podobě či v podobě sušený. Práškový zázvor se ale od čerstvého liší nejen vůní, ale i chutí. Sušený zázvor je zase štiplavější než čerstvý a před použitím se doporučuje ho namočit. (1 čajová lžička odpovídá 1 polévkové lžíci čerstvého zázvoru.)


Tisíciletá historie

O zázvoru se říká, že se jedná o jedno z nejstarších koření pocházející z Asie. V Indii a Číně je znám už již více než tři tisíciletí, kdy se používal v tradičním i lidovém léčitelství, avšak byl také ceněn pro své kulinářské využití, což pro něj platí dodnes v celé řadě světových kuchyní. Zázvor se dostal díky arabským obchodníkům také do antického Řecka a Říma, později do Egypta a v 16 st. jej Španělé přivezli i do Jižní Ameriky.

V současnosti pochází více než 50 % jeho světové produkce pochází z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.



Léčivé účinky

Účinky zázvoru se oceňují zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku, jako je nadýmání a plynatost. Omezuje příznaky nevolnosti a závratí. Vykazuje protizánětlivé účinky, a doporučuje se např. při revmatoidní artritidě. A v neposlední řadě pomáhá při prvních známkách nachlazení a uvolňuje ucpaný nos.


• podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva
• pomáhá proti plynatosti a jiným trávicím potížím
• potlačuje příznaky spojené s kinetózou (tj. nevolnost při jízdě automobilem, autobusem apod.), jako je nauzea, studené pocení a závratě
• při nachlazení pomáhá především díky hřejivému pocitu, který podporuje pocení
• protizánětlivé účinky mohou pomoci utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů
• v neposlední řadě zázvor působí jako afrodiziakum

 

 

Naše zkušenosti
U všech těchto účinků, které se zázvoru v literatuře připisují, mohu ze své vlastní zkušenosti můžu potvrdit jejich pravdivost. Zázvor se mi okázal jako skvělý lék na moje problémy se zažíváním spojené se špatným trávením potravy.

 

 

Upozornění

Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve, a proto každý, kdo užívá léky na ředění krve, by se měl nejprve poradit s lékařem. Těhotné ženy by se měly velkým pravidelným dávkám vyvarovat.

 

Kuchyňské využití

Zázvor je jedno z nenahraditelných koření zejména v asijských kuchyních. Sušený zázvor je také nedílnou součástí různých orientálních směsí koření, z nejznámějších i u nás stojí za zmínku např. „kari". Jeho ostrá citrónová příchuť ochucuje skvěle pokrmy, především z masa a ryb.

 


U nás se často setkáváme s použitím sušeného zázvoru v pekařských či cukrářských výrobcích (perník). Se zázvorem se také můžeme setkat v marmeládách, džemech a čatní. Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou jablka, ananas či hrušky.

 

Z oddenků je také připravován zázvorový olej a esence, které se mimo jiné uplatňují i v parfumerii.

 

Zázvorové speciality
- zázvorový perník (zázvorky)
- zázvorový čaj
- zázvorová limonáda
- zázvorové pivo
- zázvorové víno
- kandovaný zázvor

 

Recept na domácí Zázvorový čaj s medem a citroném
1 l vody
2 lžičky nastrouhaného zázvoru (můžete i více, podle toho, jak ho chcete mít silný)
2 lžíce medu
šťáva z 1 citronu
3 hřebíčky
svitek skořice na ozdobení
třtinový cukr (kdo chce na dochucení)

Vodu přivedeme k varu, poté přidáme zázvor, hřebíčky a kdo chce, může i kousek skořice. Vaříme ještě asi 5 minut. Po uvaření vyndáme tyto kousky koření a přelijeme do konvice. Necháme vychladit a přidáme med a vymačkanou citrónovou šťávu. Podle chuti můžete přisladit nejlépe třtinovým cukrem a ozdobit svitkem skořice.

 

Náš tip: pokud čaj necháte vychladnout a potom přidáte do nápoje pár kostek ledu dostanete skvělou zázvorovou limonádu.

 

Zdroj receptu : 500 nejlepších receptů lidové medicíny

Hodnocení článku

Hodnotilo 38 čtenářů průměrem 4.34 bodů z pěti


Čtěte také:

Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin 
Mladá pšenice 
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev 
Oříšky a semínka 
Oživte jídelníček obilovinami 


Diskuze

Zázvor
Web: http://www.zazvor.org

Zázvor je podobně \\\"zázračný\\\" jako třeba česnek. Nejradši ho mám v indických jídlech nebo v domácí zázvorové limonádě.

01.04.2014 17:14
ElegantniBydleni.cz
Web: http://www.elegantnibydleni.cz/zazvor-a-jeho-lecive-ucinky/

Info o zázvore

Díky za dobrý článok, o zázvore sme sa rozpísali aj na ElegantniBydleni.cz :)

31.07.2013 16:07
Mirka

Zázvor \"kořen\" přírody

Léčivé využití - proti kašlu, příprava čaje,zázvorové speciality

18.01.2013 09:54
Zázvor
Web: http://zazvor.com/

Zázvor.com

Užitočné informácie o zázvore nájdete aj na http://zazvor.com/

28.11.2012 13:42
sharka

Zázvorový čaj...

je skvělý, vařím ho trochu jinak, ale pozor,jednou jsem ho pila denně skoro měsíc, v množství tak 2 litry na den. Moc mi chutnal, ale pak jsem vyděšená šla za gynekologem,jestli je možné,že moje obvyklé potíže trvají ne 5 dní,ale už 14 ....vyšetření nic neprokázalo,jen když už mě přesvědčoval,jestli jsem nic těžkého netahal anebo neupadla..jsem hlesla,že jediná změna je ten zázvor. Musel ajsem přestat, zázvor mi rozhodil srážlivost krve. Srovnalo se to, ale od té doby ho piju jen když jsem nachlazená.

11.11.2010 14:41
Zázvor
Web: http://www.zazvor.info

zázvor.info

http://www.zazvor.info - informace o zázvoru

04.07.2009 17:27
Tereza

Můj tip: Ráno když se cítím ospalá a bez energie, připravím si osvěžující nápoj. 250ml vlažné vody, dotoho štáva s půlky citronu, 3kolečka zázvoru a trochu medu. Piju před snídaní. Povzbudí vás to a navíc zrychlí metabolismus, takže vám tělo behěm dne lépe spaluje:)

10.02.2009 08:52
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny