Články

 

03.12.2009 - Tereza Thielová

Exotické výživné pomelo

 

Pomelo je stále zelený strom s pravděpodobně největším citrusovým plodem na světě. Pochází z Jihovýchodní Asie, ale nejčastěji se pěstuje v Kalifornii (USA), Číně, Mexiku, a v menší míře ve Španělsku.

 

Strom pomela je středně vysoký strom podobný grapefruitu. Plody jsou hruškovitého lehce zploštělého tvaru. Barva slupky je žlutá až žlutooranžová a prodává se v mikrotenové síťce. Bez mikrotenové síťky plod rychle vysychá.

 

 

Dužnina

Jeden plod pomela dosahuje váhy až 5 kg, ale většinou jsou na trhu k dostání plody okolo 1 – 2 kg. Reálný podíl využitelné části plodu je podstatně menší, kilový plod má dužniny zhruba jako velký pomeranč.

 

Dužnina pomela je šťavnatá, osvěžující, sladká či sladkokyselá s vůní po ostružinách. Pomelo se chuťově nejvíce podobá grepu, postrádá ale jeho trpkost.

 

ČTĚTE TAKÉ: Mladý ječmen - horká novinka

 

Výživná hodnota

Pomelo je vydatným zdrojem železa, draslíku, vitamínu C a A. Pravidelná konzumace pomela přispívá v boji proti srdečním nemocem a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Vysoký obsah vlákniny, nízký obsah sodíku a žádný tuk činí z pomela výborného pomocníka v boji s nadváhou.

 

Využití v kuchyni

Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů. Doporučuje se oloupat silnou kůru a jednotlivé dílky navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány. Rozmačkaná dužnina se často přidává pro zpestření chuti marmelád a dokonce i masa. Semena můžeme kandovat. V Číně se slupky suší a používají se k aromatizování čaje.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin 
Hato mugi 
Jáhly - loupané proso 
Noví Šmakounci! Šmakounek makový a čokoládový 
Tofu - sójový tvaroh 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny