Články

 

12.01.2011 - Iva Veselá

Zdraví za pár korun 1. část

 

2004YjM.jpg


Nejvíce zdraví prospěšných látek nám může přinést nejméně nápadná zelenina, v kuchyni často nespravedlivě přehlížená. Patří mezi ně cibule, česnek, kysané zelí, křen, celer nebo červená řepa. Nenechme se odradit jejich zdánlivou „obyčejností“. Za pár korun i za pár minut s nimi pořídíme výborné jídlo i léčebný prostředek.

 

Cibule2005MTl.jpg

Cibule obsahuje řadu důležitých vitaminů, minerálů a jejich solí, třeba síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, hořčík, vápník, dále vitaminy B1, B2, B3 a vitamin C. Podporuje činnost trávicích enzymů a tvorbu žaludečních šťáv. V kuchyni ji můžeme používat nejen jako základ pro masový pokrm, ale také jako samostatné jídlo. Syrová cibule zase nejlépe poslouží při kašli. Cibulová šťáva totiž rozpouští hleny, pomáhá při chrapotu a nachlazení.

 

Tip: Nakrájenou cibuli nasypeme do sklenice s uzávěrem, zalijeme medem. Šťávička, která se působením medu z cibule vytvoří, se pak popíjí během celého dne.

 

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.

 

 

 

Česnek

2007Mjd.jpgČesnek je účinný proti parazitům, rozšiřuje cévy, a pomáhá tedy snižovat krevní tlak. Nejlepší je česnek syrový. Pokud jej dobře snášíme a nejdeme večer třeba do divadla, můžeme ho využít jako dip k masu nebo k pečené rybě.

 

Tip: Aioli (česneková majonéza, používá se ve středomořské kuchyni). Rozdrtíme několik stroužků česneku, přidáme syrové vejce, lžičku ostré hořčice, citrónovou šťávu a metlou vše pořádně prošleháme. Postupně přiléváme olivový olej a stále šleháme, abychom docílili krémovité konzistence. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.

 

 

 

Kysané zelí2008ZjQ.jpg

Kysané zelí má více vitaminů než zelí čerstvé. O tom, že je zdravé, věděl v 18. století už mořeplavec James Cook. Nejméně jednou týdně je podával svým námořníkům, aby při dlouhých plavbách neonemocněli kurdějemi. Kysané zelí obsahuje hodnotné bioaktivní látky - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Kysané zelí je výborné jako příloha, skvěle se hodí k pečenému kuřeti, nebo i jako samostatný pokrm, třeba polévka, kterou znají všichni čtenáři Karafiátových Broučků.

 

Tip: K pokrájenému zelí přidáme nakrájené jablko. Trochu osladíme medem. Podáváme třeba k pečenému masu.

 

 

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Image: FreeDigitalPhotos.net

Zdroj: Svet-potravin.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin 
Ďobáčky - ďobněte si také! 
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny 
Tekuté vaječné bílky - dopřejte si dávku kvalitních bílkovin 
Tempeh a recepty 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny