Články

 

13.12.2009 - Iva Veselá

Chřest a kapary bez námahy

 

Vzhledem k tomu, že pěstování běleného i neběleného chřestu (Asparagus) se zdá oproti jiným zeleninám celkem pracné, nabízí se nám v ekozahradě snadněji získatelná pochutina a v podstatě bez práce. Nehledě na to, že některé prameny uvádějí chřest z energetického hlediska jako celkem riskantní záležitost, nevhodný pro těhotné ženy nebo ty, které si přejí otěhotnět...


Bezpracnou pochoutkou na bázi "chřestu" jsou stonky Kostivalu lékařského, můžeme si z nich připravit chutný doplněk k našemu talíři. Mimochodem z Kostivalu je jedlé všechno - po tepelné úpravě i kořen, který je však spíše znám při přípravě mastí.

 

Kostival jako chřest

 

 

Recept:

Kostival jako chřest

Mladé výhonky listů odřízneme těsně nad kořenem, omyjeme, svážeme do svazečků a povaříme 15 minut v mírně osolené vodě. Vyjmeme, necháme odkapat. Můžeme podávat např. s majonézou ze sójového sýra tofu (tzv. tofunézou).

 

Takto upravené stonky jsou skutečně lahodné, velmi jemné chuti. Zkrátka delikatesa.

 

 

Kapary

Mimochodem, pampeliška je celá jedlá i s kořeny. Výborné jsou i její mladá květní poupata, třeba v polévce. Dokonce jdou i naložit například do jablečného octa a používají se jako kaprlata :-). Mohou se přidávat třeba do salátu či být pouze "chuťovkou" na kraji talíře.

 

    

Naložená poupata pampelišek alá kaprlata a salát (fazole navi, kapusta, celer, pampelišková "kaprlata"...)

 


Kapara Trnitá (Capparis spinosa), jejíž poupata ve slaném nálevu se prodávají jako kapary neboli kaprlata, je poléhavý nízký keř původně ze Středozemí, i Chřest je původem exotická zelenina. Pampeliška, Lopuch či Kostival jsou oproti tomu v našich krajích hojně se vyskytujícími leč opomíjenými léčivými rostlinami, úplně obyčejnými...

 

    

Smetanka lékařská a kostival lékařský.

 

 

Pro Bio-Life.cz: Květa Svobodová, Přírodní výživa.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Když nevíš coby, dej si ROBI 
Meruňková jádra proti rakovině 
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce 
Pár zeleninových tipů 
Švestičky umeboshi 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny