Články

 

25.04.2011 - Iva Veselá

Tofu - sójový tvaroh

2109NmM.jpg


Kdo by neznal tofu a výrobky z něj - snad každý vegetarián, vegan nebo zastánce zdravé výživy je jeho vyznavačem. Kdo jste ho ještě neměl na talíři nebo jste zatím nenašli odvahu, po dnešním článku ho možná vyzkoušíte. Mnozí se bojí jeho chuti zcela zbytečně.

 

Co je tofu a z čeho se vyrábí

Tofu je jednoduše nazýván sojový tvaroh nebo sýr, který má svůj původ v Číně zhruba ve 2. století před naším letopočtem, dále se rozšířil i do Japonska, kde dodnes patří k tradičním jídlům. Je vyroben z luštěniny sóji, respektive ze sojového mléka (v nepravém slova smyslu, jelikož se nepoužívá celý sojový bob a v konečné fázi se mléko vysráží siřidly jako je např. mořská sůl nigari). Tofu je tedy čistě rostlinného původu, proto je tolik oblíben zastáncem zdravého životního stylu (nízké množství kalorií, tuků, nulový obsah cholesterolu, ale také nízká cena).

 

Jaké tofu vybírat

Kdo ještě tofu neochutnal, chci upozornit všechny, kteří se v rámci skoku do zdravého životního stylu vrhnou ze dne na den do prodejny zdravé výživy a vyberou si nejpřírodnější zdravou variantu tofu natural. Většinu vás bude čekat zklamání, jelikož přírodní tofu je téměř bez chuti a je určeno pro další ochucení, což mnozí neví. Další nápady na koupi tofu a jakéhokoliv výrobku s ním spojeným padnou, což je velká škoda. Tofu natural musíte naložit do různých marinád, sojové omáčky nebo olivového oleje s různými druhy koření a bylinek. Následující úprava pak perfektně zvýrazní chuť jídla.

 

Další variantou jejiž ochucené tofu s různými příchutěmi - česnekové, marinované, bylinkové, s mořskou řasou, kořeněné, uzené nebo uzené light.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

Výrobky z tofu

Výše uvedené tofu jsou klasické kostky (160 - 200 g). Pro rychlou konzumaci můžete využít také výrobky z tofu, kterých je celá řada. Vyzkoušejte tofu salámy (paprikové, s mozaikou, pikant,...), tofu pomazánky, tofu párky (zde doporučuji firmu Sunfood - jejich párky mají opravdovou maso-uzenou chuť, ostatní párky dalších značek mi příliš nechutnaly). Dále jsou velmi dobré tofu karbanátky nebo falafel (podobný karbanátku s podílem cizrnové mouky). U posledních dvou zmiňovaných doporučuji firmu Vitall.

Skvělá bezcholesterolová náhrada majonézy či tatarky je sojová varianta, a to tofunéza, sojanéza nebo tatarka, která je opravdu vynikající a ocení ji i největší milovník majonézy.

 

Výhody tofu z hlediska složení

Tofu je potravina bohatá na bílkoviny a naopak s minimem tuků a žádným cholesterolem. Všechny sojové produkty jsou velmi dobře stravitelné a v dnešní době chuťově opravdu velmi dobré, proto si je s radostí může vychutnat snad kdokoliv. Slabší stránkou sóji je plnohodnotnost bílkovin - obsahuje mnoho esenciálních aminokyselin, ale zato nízký podíl sirných aminokyselin.

 

Tofu neobsahuje cholesterol, nasycené mastné kyseliny a ze zdravotní stránky není vůbec od věci nahradit část živočišné stravy za rostlinnou. Narozdíl od masa tofu obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a také minerály jako je vápník, hořčík a železo.

 

Neopomenutelné jsou látky zvané fytoestrogeny, které tofu obsahuje. Často doporučuji konzumaci ženám v období kolem menopauzy (ideálně začít s konzumací 1-2 roky). Fytoestrogeny se starají o hormonální rovnováhu organismu a podílí se velkou mírou na prevenci rizikových onemocněních spojené s rostoucím věkem, a to rakovina prsu (konzumace sóji snižuje až o 80%) a osteoporóza.

 

Nutriční hodnoty

Jak už jsme si říkali, tofu je dietní, nízkokalorickou potravinou, proto velmi dobře zapadá i do redukčních programů. Porce 100 g tofu natural obsahuje:

  • Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
  • Bílkoviny: 15,5 g
  • Tuky: 2,4 g
  • Sacharidy: 6,9 g


 

Použití tofu

  • na sladko i na slano
  • teplá a studená kuchyně
  • polévky, saláty (zeleninové, těstovinové, s luštěninou)
  • rizota, těstoviny a další druhy obilovin (quinoa, bulgur, kuskus, jáhly, pohanka,...)
  • špízy, karbenátky, steaky
  • prakticky veškerá náhrada za maso nebo sýr

 

(foto)


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Exotické výživné pomelo 
Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Nutriční hodnoty sójových bobů 
Pár zeleninových tipů 
Rýže Basmati - královna vůní 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny