Články

 

23.01.2009 - Iva Veselá

Kuchyňské fígle - 2.díl

Je tu druhý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak nepřesolit polévku? Jak dietně zahustit omáčku nebo jak správně uskladnit sýr, aby neosychal? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo z nás si nadělá více nepořádku a starostí?...

 

Smažený sýr už nevyteče

Je to jednoduché. Sýr obalíme v dvojobalu, tzn. že projde procedurou mouka - vajíčko - strouhanka celkem dvakrát. Poté sýr před smažením na půl hodiny uložíme do mrazničky.

 

Jak na čistý vývar

Při cezení vývaru se snažíme o to, aby z něj v konečné fázi zůstala čistá tekutina. Zkuste do cedníku vložit papírovou utěrku, což vám zajistí nejen preciznější cezení, ale i snadnější umývání cedníku.

 

Mražené ovoce už nebude rozbředlé

Pro mražené ovoce platí jednoduchý trik. Po vyndání z mrazničky ho přelijte horkou vodou.

 

Dietní zahuštění omáček

Použitím jíšky výrazně zvýšíte množství tuků ve výsledném pokrmu. Místo toho zkuste zdravou variantu - přírodní zahušťovadla arrowroot a kuzu nebo použijte solamyl. Ani jedním přípravkem neovlivníte chuť pokrmu a dodají omáčkám žádoucí konzistenci.

 

Už se nám nic nepřipeče

Pokud pečete často buchty, nádivky, chleby a jiné dobrůtky v troubě, víte, že se velmi lehce mohou přilepit i když je vymažete olejem. Máte-li proto takové problémy, zkuste pečící formu před naplněním předehřát v horké troubě.

 

Polévku už nepřesolíme

Jestliže vám při ochucování polévky ujede ruka se solí, katastrofu rychle dáme do pořádku přidáním vaječných bílku. Bílky jsou schopny pohltit velké množství soli. Poté bílky odstraníme. Pro lepší odstranění bílků můžeme použít cedník, který vložíme do polévky. Poté do něj vyklepneme bílky, zamícháme je ve vodě uvnitř cedníku a cedník vyndáme i s bílky.

 

Sýry už nevyschnou

Sýry snadno vysychají a okoráním už ztrácí dobrou chuť. Je tedy důležité dobře je skladovat. Pro skladování sýrů je vhodná vlhká místnost nebo sklep. Ovšem doma, kde takovou místnost nemáme, si můžeme pomoci také. Zabalte sýry do vlhké utěrky a uskladněte do ledničky.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bramborové triky 
Co dělat s rebarborou? 
Tipy a rady k domácím pekárnám 
Tipy jak pěstovat zdravé návyky u dětí 
Veganské restaurace 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny