Články

 

08.07.2013 - Iva Veselá

Artyčoky v kuchyni

 

Artyčok (Cynara scolymus) je trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Plodem je nažka.

 

Účinky na organismus

Patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.

 

Pěstování artyčoků

Artyčoky se začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii. Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.

 

Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Jsou oblasti, kde se je daří sklízet i dvakrát za sezonu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Pupence dozrávají postupně.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

 

Jak artyčoky konzumovat

Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

 

RECEPTY

Těstoviny s artyčoky a citronem

400 g špaget

šťáva a kůra z 1 citronu (bio či chemicky neošetřeného)

3 lžíce olivového oleje

50 g strouhaného parmazánu

nejlépe čerstvě

100 g okapaných nakládaných artyčokových srdíček, pokrájených

hrst černých oliv

100 g rukoly

sůl a pepř

Postup: Dejte vařit těstoviny v osolené vodě. Mezitím smíchejte citronovou šťávu a kůru, olivový olej a parmazán. Až budete

slévat špagety, nechte si stranou tři lžíce vody z vaření. Slité špagety vraťte do hrnce, promíchejte s citronovou směsí, vodou z vaření, artyčoky a olivami. Krátce prohřejte, podle chuti opepřete, vmíchejte rukolu a podávejte.

 

Vegetariánské lečo s artyčoky

350 g oblíbená zelenina (rajčata, papriky,..)

1 vejce

zeleninové koření/bujón

artyčok

sůl, pepř, chilli, oblíbené bylinky

rostlinná klobása (Salve Natura)

Postup: Artyčoky důkladně očistíme. Velkou cibuli nakrájíme na větší kousky. Osmažíme ji na oleji. Přidáme nakrájené kousky papriky, rajčat a artyčoky. Vše osolíme, opepříme, přidáme chilli koření, vegetu a zalijeme trochou vody. Necháme dusit. Přidáme kousky rostlinné klobásy, zalijeme rozšlehaným vejcem a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Lečo s artyčoky podáváme s brambory nebo žitným chlebem.

 


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak připravit pomazánku z dýňových semínek 
Jak se zbavit molů 
Jitrocelovým nálevem proti vředům 
Recepty z mořských řas 
Tipy a rady k domácím pekárnám 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny