Články

 

10.01.2009 - Iva Veselá

Přejedli jste se o svátcích?

Přejedli jste se o svátcích?
Neházejte flintu do žita a honem běžte nakoupit nějaká jablka, ta vám pomohou s váhou dolů. Jablka jsou zdravá, výživna, šťavnatá a jsou rychlým pomocníkem při zahnání hladu. Jsou výtečným léčivým prostředkem při trávicích obtížích. Pektin v nich obsažený na sebe váže jedy z potravy a čistí střevní stěny, působí proti zácpě.

 

Co se skrývá v jablku?

Jablíčka obsahují spousty vitamínů skupiny B a minerálů jako jsou například hořčík, fosfor, sodík a železo. Pomáhají léčit nejen trávicí potíže, ale díky pektinu (vlákniny) si můžete snížit cholesterol. Také slouží jako prevence proti zánětu ledvin, nemocem srdce a cév, arteroskleróze nebo diabetu.

 

Jak na očistu

Očistný den je jednoduchý. Budete jíst jenom jablka. Perfektně si pročístíte organismus (sice den je málo, aby se organismus zcela vyčistil, ale i den je dobrý).

 

Chlácholení žaludku

Jestliže jste po svátcích stále přecpaní, tak jablko nastrouhejte o se slupkou, přidejte mletou skořici (má dezinfekční účinky) a pomalu snězte. Jestliže máte problémové trávení, zkuste jablka nakrájet a povařit nebo péct.

 

Jistě jste se dočetli i o účincích jablečného octa. Sice jsme se o něm zmiňovali v souvislosti použití na vlasy (zde). Jablečný ocet má nespočetnou řadu léčivých účinků. Velice doporučujeme! Preventivně ho můžeme používat každé ráno nalačno v poměru 1:1 s medem.

 

Recept na jablečný ocet

Do čtyřlitrové láhve od okurek dáme 1/3 jablečných slupek, 1,5l vody a 150g cukru. Cukr rozpustíme v teplé vodě, zbytek dáme do vody studené. Do týdne se můžeme přidávat slupky, aby hladina vystoupila až k hrdlu. Láhev postavíme na teplé místo, hrdlo lehce ovážeme plátnem. Asi po šesti týdnech tekutina zoctovatí, pak ji přes cedník přelijeme do jiné láhve a necháme dokvasit. Hrdlo opět převážeme plátnem. Na povrchu vznikne škraloup, který zatím neodstraňujeme, ,jen ho občas odhrneme a ocet ochutnáme. Po dalších asi čtyřech týdnech je ocet hotov, škraloup odstraníme, ocet přecedíme do láhví, které zazátkujeme a uchováváme v chladnu.

 

Pro Bio-Life.cz: Recept od Jitky Studénkové

Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dávejte pozor, v čem vaříte 
Hody hody doprovody, dejte vejce... 
Kuchyňské fígle - 4.díl 
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu) 
Ratatouille - recept 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny