Články

 

18.12.2012 - Iva Veselá

Vánoční recepty od naší čtenářky

 

Pečení je v plném proudu, ale i tak vás rádi budeme inspirovat dalšími zdravými vánočními recepty. Tyto recepty pro vás připravila čtenářka a zároveň klienka naší výživové poradny Martina Průšová, která se je naučila v kurzu zdravého pečení.

 

Vánočka (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)

  • 500 g hrubé špaldové mouky
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • špetička mořské soli (jen pár zrnek, které se dávají do sladkého pro vytažení sladké chuti)
  • 1 lžička citronové kůry
  • žitný kvásek cca 6 lžic (sami si kváskovou kulturu pěstujeme a několikrát v týdnu z ní pečeme chléb, dá se koupit i sušený, ale s ním nemám moc dobré zkušenosti)
  • rozinky
  • mandle
  • koření:drcený hřebíček, badyán, vanilka
  • 250 ml vody
  • 10 polévkových lžic pšeničného sirupu bio

Postup: Z 250 ml vody a 10 lžic pšeničného sirupu uděláme sladký rozvar (zahříváme v kastrůlku nad plamenem, až se sirup spojí s vodou), necháme vychladnout, než ho budeme přidávat do těsta. Smícháme mouku se špetičkou mořské soli, citronovou kůrou a kořením, pak přidáme žitný kvásek a přilijeme sladký rozvar (musí být vlažný, ne horký,abychom nezničili kváskovou kulturu). Pak zapracujeme olej a na konec rozinky a mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané vánočkové formy a necháme přes noc kynout. Jak moc vykyne, záleží na kvalitě kvásku, teplotě v místnosti i na počasí.

Ráno vložíme do rozpálené trouby (cca 180 C) a necháme zapéct 20 min, pak podložíme pod vánočku ještě jeden plech a shora ji přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a při teplotě

150  °C dopékáme ještě cca 1 hod. Před podáváním ji můžeme posypat sušeným sójovým nebo ovesným mlékem.

 

 

Recepty na vánoční cukroví, kde je třeba dodržet následující postup:

1) smícháme zvlášť tekuté (sipup a tuk) a zvlášť suché přísady

2) tekuté přísady - necháme změknout tuk i pšeničný sirup při pokojové teplotě, pak vložíme do mixéru a společně rozmixujeme, teprve potom, začneme přidávat suché přísady a těsto vypracujeme, zabalíme do igelitu a necháme přes noc v lednici

3) těsto je třeba vyválet mezi 2 fóliemi (silikonový vál nebo vál z umělé hmoty tupperware nebo něco podobného a jako vrchní fólii si ustřihnu kousek potravinové fólie nebo igelitový sáček)

 

Některý rok se mi stalo, že jsem nemohla sehnat palmový tuk BLESK - MALINDA BAKER´S FAT a zkoušela improvizovat s jinými tuky,které se prodávají ve zdravých výživách,ale těsto nedrželo pohromadě, byla to ztráta času, energie i surovin.

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Při pečení se můžete držet těchto tipů pro zdravé pečení >>

 

 

Medové perníčky (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)

  • 425 g žitné celozrnné hladké mouky
  • 170 g palmového tuku BLESK - MALINDA BAKER´S FAT (rostlinný tuk z palmového a kokosového oleje)
  • 360 g medu (lze i méně)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • vinný kámen (kypřící prášek bez fosfátů)

 

Linecké (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)

  • 500g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 200-250g palmového tuku BLESK
  • 4 polévkové lžíce pšeničné siruru bio
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • špetička soli
  • citronová kůra
  • vanilka

 

V případě dotazů ohledně zdravé výživy nebo správného stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Išelské dortíčky

  • 500g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 250g mletých ořechů
  • 140 g palmového tuku BLESK
  • 200g pšeničného sirupu bio
  • špetička soli

Postup: Vykrájená kolečka slepuji krémem z uvařeného a rozmixovaného kus-kusu, palmového tuku a pšeničného sirupu, chci-li krém čokoládový, přidám karob nebo kakao, chci-li krém kávový přidám instantní obilnou kávu (Yanoh nebo Caro).

Poleva:šálek vody, půl šálku pšeničného sirupu, 1 lžíce karobu, půl lžíce oleje, půl lžíce maizeny a 1 lžička práškového agaru (nemám-li agar, dám více maizeny). Vodu s pšeničným sirupem uvedeme do varu, přidáme ostatní přísady rozpuštěné v trošce vody, krátce povaříme, pak už jen lehce zahříváme ve vodní lázni a namáčíme slepovaná kolečka, navrch ozdobíme vlašským ořechem nebo mandlí.

 

Zdroj: čtenářka Martina Průšová

Image


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak vyzrát na chutě na sladké 
Letní okurková limonáda 
Nákupní průvodce - mléčné čokolády 
Odlehčení po vánocích: Zapečené těstoviny s meruňkami a tvarohem 
Veganské restaurace 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny