Články

 

02.05.2012 - Iva Veselá

Léčivé obklady a náplasti...skoro k snědku

1769MTU.jpg

 

Obklad je ošetření na povrchu těla. Používá se kus přírodní tkaniny, které se máčí do speciální tekutiny, vyždímá se a přiloží. Může být horká nebo studená, horký má blízko k zábalu. Náplast neboli „placka“ je ošetření na povrchu těla měkkou, vlhkou kašovitou směsí. Buď se aplikuje přímo na pokožku nebo se dává do gázy (tkaniny).

 

  • Zázvorový obklad – utěrku namáčíme v snesitelně horkém zázvorovém výluhu (výluh: povařit vodu, vypnout hořák, vylouhovat nastrouhaný čerstvý zázvor, scedit), vyždímejte a přiložte na určené místo a přikryjte ručníkem (ne igelitem!). nechte působit 3-10minut, pak vyměnit. Obklady se dávají tak dlouho až pokožka zrudne (obyčejně to trvá 20-30minut). Účinek obkladu: povzbuzení krevního oběhu, tekutin a energie ve stagnujících oblastech. Rozpouští hlen, tuk a usazeniny (nebo je alespoň změkčí), rozpouští krystaly usazených minerálů. Současně tkáň prokrví a ta je regenerována.

Použití: na odstranění mnoho druhů chronických a akutních bolestí – revmatické, artritické, bolesti zad, zubů, křeče střev, menstruační křeče, ledvinové koliky, strnulý krk, kameny, cysty, nezhoubné tumory, uvolnění natažených svalů, při astmatickém záchvatu, zlepšení některých zánětlivých stavů (nikdy slepé střevo!).

Kontraindikace: (horký zázvorový obklad je velmi jang, proto jej nepoužíváme na jangové oblasti těla nebo problémy způsobené jangem): nikdy ne na partie mozku, nikdy kojencům ani velmi starým lidem, nikdy břicho těhotné ženy, nikdy na zánět slepého střeva a zápal plic, nikdy při vysoké horečce, při rakovinném nádoru nikdy déle než 5 minut (při rakovině nutná spolupráce s odborníkem).

Náhrada zázvorového obkladu: Hořčičná náplast

 

 

  • Náplast taro nebo náplast z brambor - Taro (Colocasia esculenta) je kořen podobný bramboru. Dá se sehnat sušený prášek Albi. Nastrouhejte najemno brambory taro (nebo obyčejné brambory nebo obyčejné brambory a rozmělněné zelené listy v poměru 1:1 nebo o trošku víc brambor) a přidejte na zhuštění bílou mouku – musíte dosáhnout konzistence vlhkého bahna. Potřete ošetřované místo (cca 1,5-2 cm studenou vrstvou) a přikryjte obvazem/šátkem. Nechte působit 2-3 hodiny.

Účinek náplasti: Náplast vytahuje z těla mrtvé složky – hnis, toxické odpadní produkty, stagnující krev v abscesech, tumorech, zhmožděninách apod. To může být pomocí náplasti z těla vyloučeno (někdy je dobré před mí použít zázvorový obklad, je to pak efektivnější). Pomáhá odstranit otoky nebo předejde jejich vytvoření.

Použití: Na záněty způsobené poraněním – zhmožděniny, podvrtnutí, popálení, frakturami, na abscesy, furunkly, zanícené hemeroidy, zánět slepého střeva, artritida, revmatismus, zánět čelních dutin, zánět pohrudnice, zánět nervů, neuralgie, ekzémy dále při infekčních nemocí jako jsou příušnice, tuberkulóza, lepra a zánět plic. Dále na nádorová onemocnění – jak nezhoubných: bradavice, fibroidní nádory, cysty ve vaječnících, prsou, štítné žláze apod. tak zhoubných (při rakovině nutná spolupráce s odborníkem).

 

  • Náplast tofu – rozmělněte bílé tofu, přidejte asi 5% nastrouhaného zázvoru a trochu bílé mouky (10-15%) a vytvořte lepkavou pastu, tu přiložte ve vrstvě 1,5-2 cm přímo na kůži, přikryjte gázou (ne igelitem!), nechte působit 1-2 hodiny (náplast velmi rychle vysychá).

Účinek náplasi: absorbuje horečku (lépe než led či studené ručníky), zmírňuje zánětlivé procesy, předchází vzniku otoků nebo zmírňuje otoky stávající (v tomto je podobné jako taro).

Použití: vysoká horečka (možnost použití i na hlavě), zánětlivé procesy k nimž se přidružuje horečka – např. akutní zápal plic či bronchitida, každý zánět doprovázený horečkou, popáleniny (zvláště II. a III. stupně) – zmírní bolesti a zabrání vytváření hrubých jizev, náplast aplikovaná ihned po pohmoždění nebo vymknutí zabrání vnitřnímu krvácení i otokům, při vnitřním krvácení (vč. krvácení do mozku)- náplast tofu zabrání koagulaci krve a urychlí její vstřebání.

Náhrada náplasti z tofu: 1/2 náplast taro (nesnižuje tak rychle horečky), chlorofylová náplast, náplast ze syrových sójových bobů (12 hodin namočit sójové boby, rozemlít a přidat mouku).

 

  • Chlorofylová náplast – zelené listy (daikon (= bílá ředkev), zelí, čínské zelí, nať řepy, ředkve, špenátu, pampelišky apod.) nasekáme na jemno a v třecí misce je rozmělníme na pastu, můžeme zahustit bílou moukou (10-20%). Nanesemr na ošetřovanou oblast ve vrstvě 1,5 cm a necháme 2-3 hodiny působit.

Použití: absorbuje horečku (je možné jí použít na čelo, nad ušima a na zátylek) a uklidňuje zánětlivé procesy.

 

  • Obklad ze soli – na pánvi prohřejeme 1/2 - 3/4kg soli (bílé nebo šedé, hrubé nebo jemné) a velmi teplou jí dáme do sáčku, který přiložíme na ošetřované místo.

Použití: zmírnění bolesti v dolní části břicha – křeče střev, křeče žaludku, menstruační křeče, zmírnění průjmu, při bolestech obecné povahy (hemeroidy, neuralgie, strnutí svalů apod.)

 

  • Náplast z pohanky – smíchejte pohankovou mouku s teplou vodou tak, abyste získali tužší těsto. To aplikujte na ošetřovanou oblast ve vrstvě silné asi 2cm. Připevněte pomocí bavlněného šátku. Nechte působit 1-2hodiny nebo dokud těsto nezměkne a nezvodnatí. Efektivnější je udržovat náplast z pohanky teplou (je možné na ní proto dát sáček s zahřátou solí).

Účinky: náplast absorbuje vodu kůží přímo z tělesných tkání

Použití: hromadění tekutin v dolní části břicha či hrudním koši, extrémní otoky kloubů způsobené podvrtnutím, při zánětu močového měchýře nebo při retenci moči – aplikovat na oblast moč. Měchýře (nutno opakovaně).

 

  • Náplast z lotosového kořene – nastrouhejte čerstvý lotosový kořen, smíchejte ho s 5% nastrouhaného zázvoru a s 10-15% bílé mouky. Aplikujte přímo na kůži ve vrstvě cca 1,5cm a přikryjte gázou nebo ručníkem.

Použití: rozptýlení stagnujícího hlenu – např. v krku a průduškách (před tím aplikujte zázvorový obklad), dále na odstranění hlenových usazenin v čelních dutinách, při jejich ucpání nebo zhnisání. (7-10.denní kůra každý večer. Nejdřív zázvorový obklad na čelní dutiny, pak náplast přes noc (omotat gázou). Z očí nebo z nosu se začne vylučovat vodnatý neb hustý hlen.


  • Vrbové listy – náplast (jako chlorofylová) na zlomeniny, podvrtnuté klouby a namožené svaly. Zábal: vývar z listů použít na studené zábaly ran a zhmožděnin.

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si připravit kokosové mléko 
Jak skladovat kokosový olej 
Jak vyrobit ovčí sýr? 
Tipy na křen jako léčivý prostředek 
Vánoční recepty od naší čtenářky 


Diskuze

Iva Veselá

Můžete připravit středně silný výluh, tzn. když se vody trošku napijete, abyste zázvor cítila, ale naopak aby to nebylo příliš ostré.

11.02.2011 09:58
Lída

Prosím kolik je třeba dát zázvoru na 2 litry vody při výrobě zázvorového výluhu ? Děkuji Lída

10.02.2011 13:56
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny