Články

 

31.12.2013 - Iva Veselá

Silvestrovské občerstvení - zdravě a rychle

2520YTY.jpg

 

Dnes máme Silvestra a určitě se chystáte na přípravu večerního občerstvení. Pokud se chcete vyhnout nechtěnému přejídání, nadbytku alkoholu, mám pro vás pár tipů, jak se tomu vyhnout. Připravila jsem pro vás také zdravé mňamky, které určitě nezklamou. Mohu vám garantovat, že občerstvení jde udělat snadno, rychle, zdravě a chutně.

 

1. Budete jíst to, co koupíte

Proto si naplánujte nákup a kupujte spíše zdravé a dietnější ingredience (nízkotučný nebo polotučný tvaroh na pomazánky namísto zakysané smetany apod.). To samé platí i o alkoholu.

  • zakysaná smetana - nízkotučný nebo polotučný tvaroh
  • máslo, pomazánky, roztíratelné tuky - lučina linie, ricotta, cizrnová pomazánka (hummus)
  • bílé pečivo - celozrnné pečivo a bagety
  • brambůrky - grahamové tyčinky, zeleninové chipsy (s nízkým obsahem tuku) - pozor, některé chipsy obsahují více tuku, než klasické
  • slané pochutiny - pražená slunečnicová a dýňová semínka na pánvi zastříknutá Tamari omáčkou
  • dipy - použijte jogurt nebo 8% zakysanou smetanu
  • tučné pochutiny - snězte jich velmi malé množství
  • sladkosti - nezapomeňte na misku s nakrájeným ovocem

 

Předem si naplánujte, co a kolik vypijete.

 

2. Budete jíst to, co dáte na stůl

Pokud budete pravidelně doplňovat stůl, aby byl stále plný, asi se nevyhnete uzobávání. Stůl plný dobrot je lákavý a podporuje apetit. Proto se nesnažte neustále nosit více a více jídla, méně je někdy více.

 

3. Naplánujte si, co vypijete

Kdo není úplný odpůrce alkoholu, tak se mu asi těžko vyhněte. Naplánujte si proto, kolik alkoholu a jakého chcete vypít, abyste byli na konci večera spokojeni.

 

4. Co sousto, to zelenina

Ke každému soustu (čehokoliv) si zobněte i kousek zeleniny. Vykrájejte ze zeleniny zajímavé tvary, budou daleko lákavější.

 

5. Kvalita ingrediencí

Vybírejte pouze kvalitní ingredience. Většinou jsou dražší a neutratíte tolik peněz za velké množství jídla.

 

6. Nejezte očima

Jezte podle pocitu, jak máte naplněný žaludek. Nebojte se nechat vytrávit a jezte vždy do polosyta.

 

Pokuste se, aby silvestrovské občerstvení působilo lehce, hrálo barvami a měli jste dobrý pocit z toho, že je zdravé a přitom moc dobré. Naaranžujte jídlo na malé lžičky nebo talířky, doplňte ovocem a zeleninou, aby působilo vzdušně. Vím, že spousta z vás je zvyklá na "staré dobré klasiky", ale přesvědčte se, že spoustu nezdravých pochoutek se dá docela snadno oželet.

 

Předsevzetí - budu hubnout

Určitě bych se vyhnula tomu, že se budu přecpávat do půlnoci s tím, že od Nového roku budu hubnout. Dejte si spíše předsevzetí, že už ten večer se budete držet na uzdě a začnete měnit svůj životní styl krok po kroku. Začnete se více hýbat a zamyslíte se nad svým jídelníčkem. Změňte ho tak, abyste ho podobně dodržovali celý život.

 

2375Yjk.jpg

A samozřejmě vám rádi poradíme, jak začít se změnou životního stylu. Od toho nás tu máte a Food Life vám pomůže. Kontaktujte našeho výživového poradce!

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Zdravé silvestrovské občerstvení

Sushi

Sushi je velmi dietní jídlo a zvládne ho připravit každý. Inspirujte se tímto článkem, kde jsem popisovala výrobu sushi krok po kroku - Jak na domácí přípravu sushi. Sushi můžete naplnit čímkoliv - od masa, ryb, tofu, tempehu nebo zeleniny.

 

Pečené brambory s uzeným lososem

Brambory nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte střed (podobně jako u jablka) a naplňte směsí z tvarohu, zakysané smetany 8%, uzeným lososem a přidejte koření. Pečte do měkka 20-25 minut.

 

Celozrnné palačinky s hummusem

Připravte klasické palačinky z celozrnné mouky na sušší pánvi. Plňte cizrnovou pomazánkou (hummus) - rozmixovaná slitá cizrna, tahini - sezamová pasta, sůl, citrónová šťáva, lisovaný česnek.

 

Chlebíčky s bramborovým salátem

Šikmo skrojené plátky celozrnné bagety s odlehčeným bramborovým salátem - brambory, zelenina (hrášek, mrkvička, cibule, sterilované okurky), kvalitní šunka od kosti, jogurt, lžička majonézy, hořčice, sůl, pepř, trocha nálevu z okurek.

 

Olivové jednohubky

Jednohubky z celozrnného rohlíku potřené polotučným tvarohem a zdobené zelenou olivou. Na tuto kombinaci jsem přišla předevčírem, kdy mě napadlo zkombinovat tvaroh a olivu. Nevěřila jsem, že to může být tak dobré.

 

Výborné rychlé jednohubky

Jednohubky z celozrnného rohlíku potřené lučinou linií. Přiložte čtvereček kvalitní šunky, čtvereček 30% sýra, kolečko sterilované okurky a měsíček cibule. Tyto jednohubky jsou od dětství mé oblíbené.

 

Česnekové jednohubky

Jednohubky nebo chlebíčky z celozrnné bagety potřené česnekovou pomazánkou (polotučný tvaroh, lisovaný česnek, sůl) a zdobené buď ovocem (půlka hroznového vína, konzervovaná mandarinka) nebo kouskem vlašského ořechu.

 

Pečená dýně a křupavá brokolice

Dýni nakrájejte na menší kostičky a brokolici oddělte na růžičky. V míse promíchejte se sójovou omáčkou Shoyu, lisovaným česnekem, lžičkou oleje a bylinkami. Pečte do měkka, až dýně změkne a brokolice se vypeče na výborné slané, mírně křupavé chipsy.

 

Plněné žampiony

Žampiony plněné nakrájenou cuketou, špenátem a lískovými oříšky. Zasypeme trochou strouhaného parmazánu a pečeme dozlatova.

 

Zeleninové tyčinky s česnekovým dipem

Mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na tyčinky, které namáčíme v mističce s česnekový dipem (polotučný tvaroh, lisovaný česnek, mletá červená paprika, sůl).

 

Kokosové kuličky

Smíchejte strouhaný kokos, rozmačkané ovoce nebo džem a vytvarujte kuličky, které dávejte do barevných košíčků. Nechte v lednici vychladnout.

Nebo varianta zde - Rybízovo-kokosové kuličky.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bojujeme proti nachlazení 
Bramborové triky 
Jak naklíčit mungo fazole? 
Jak obelstít hlad a chuť v kanceláři 
Ratatouille - recept 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny