Články

 

14.12.2014 - Iva Veselá

Zdravé vánoční pečení

2603YzU.jpg

 

Spousta mouky, másla, cukru, ořechů, kokosových olejů a čokolády. Ať už je hořká, bílá nebo mléčná, kalorií přijmeme požehnaně. Mám pro vás tipy na náhrady cukru a tuku za zdravější varianty. Zkuste letos změnu!

 

1. Celozrnná mouka na místo bílé

Bílá mouka neobsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a organismus mírně překyselí. Můžete cítit pálení žáhy a zhoršení trávení. Proto je lepší bílou mouku nahradit celozrnnou (špaldová, pohanková, grahamová nebo pšeničná celozrnná).

 

2. Náhrada bílého cukru

Často se bílý cukr nahrazuje třtinovým cukrem nebo přírodními sladidly, ale jejich množství v receptech bývá úplně stejné. Kalorie jsou stejné, glykemický index vysoký a přitom je recept vydávaný jako zdravý. Prvním krokem je tedy výběr vhodnějšího sladidla. Mohou to být přírodní sirupy (javorový, agávový, datlový, sladěnka) a ovoce – rozmixované čerstvé nebo namočené sušené ovoce. Vše ale stále obsahuje kalorie, jednoduché „cukry“ a mají vysoký glykemický index. Šetrnější variantou je doslazení stévií - přírodní a zároveň nekalorické sladidlo.

 

3. Zdravá náhrada másla

Kolikrát vidím nadpis „zdravé cukroví“ a je v něm pořád spoustu másla. Tím i nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Náhrada másla například za rostlinné oleje, ghí nebo ořechové pasty jsou sice zdravější variantou, ale ať už máslo nebo olej – kalorie jako kalorie. Zkuste tedy množství tuků celkově snížit. Uvidíte, že výsledek bude téměř k nerozeznání. Aby těsto nebylo tolik suché, přidávám trochu tekutého sirupu nebo pár lžic vody.

 

4. Náhrada tučných krémů

Místo těžce stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste krémy z tofu, ořechů (arašídové nebo mandlové máslo), sušeného ovoce nebo džemů s nižším obsahem cukru. Krémy můžete dosladit jen stévií nebo pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Nic více opravdu není třeba.

 

Stáhněte si zdarma Zdravé vánoční recepty!

 

5. Náhrada kypřidel s fosfáty

Běžný kypřící prášek obsahuje fosfáty, které podporují vylučování vápníku z organismu. Vhodnou náhradou jsou kypřidla bez fosfátů (vinný kámen, jedlá soda).

 

6. Neobalujte cukroví v dalším cukru

Namísto obalování cukroví v moučkovém cukru používejte sušené mléko nebo sušené rostlinné nápoje. Cukroví dodají jemně sladkou chuť a přitom nebude tak kalorické. Můžete jimi posypávat také vánočky, štoly nebo linecké.

 

7. Zdravá náhrada vajec

Někdy vejce nahradit nejde, pokud chcete dosáhnout určité struktury cukroví. Pokud je ale v receptu několik vajec, tak už vždycky začínám nahrazovat mými tajnými fígly. Vejce jde nahradit Vajahitem (rostlinná náhrada vajec) – koupíte ve zdravé výživě, anebo sójovou mouku (používám odtučněnou). Mouku pak můžete používat i do dalších druhů cukroví. Další variantou jsou lněná a chia semínka anebo vláknina psyllium. Mají schopnost vázat vodu a vytvořit celistvou pevnou strukturu těsta. Díky těmto náhradám ušetříte cholesterol i přebytečné kalorie.

 

8. Sušené a kandované ovoce

Sušené ovoce kupujte takové, aby neobsahovalo oxid siřičitý (E220) a přidaný cukr. Oxid siřičitý sice dokáže zachovat původní barvu ovoce tím, že zabrání přirozenému hnědnutí, ale u citlivějších jedinců může vyvolat bolesti hlavy, nevolnost, průjmy nebo v extrémních případech i žlučníkové záchvaty.


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Bojujeme proti nachlazení 
Dávejte pozor, v čem vaříte 
Kalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň 
Silvestrovské občerstvení - zdravě a rychle 
Vánoční cukroví zdravě a chutně 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny