Články

 

31.01.2012 - Iva Veselá

Nákupní průvodce - mléčné čokolády

 

Když výrobce uvede na obalu slova mléčná čokoláda, zavazuje se tím ke splnění určitých povinností, které mu ukládá potravinářská vyhláška. Především musí dodržet stanovený podíl kakaové suroviny, mléka a mléčného tuku. Měli bychom ale vědět, že pro mléčnou čokoládu je předepsáno méně kakaové suroviny (kakaového másla a kakaové sušiny) než pro čokoládu hořkou.

 

Převažující složkou v mléčné čokoládě je vždy cukr, u kvalitní čokolády hořké může být na prvním místě kakaová sušina. Při nákupu proto vždy věnujme pozornost informacím na obalu čokolád.

 

ČTĚTE TAKÉ: Nahraďte cukr javorovým sirupem

 

Obsah celkové kakaové sušiny. To je základní údaj, který v informaci o složení výrobku nikdy nesmí chybět. Pro standardní mléčnou čokoládu je předepsáno minimálně 25 %, pro jakostní, označenou slovy „extra“, případně „vysoká jakost“ pak 30 %.

 

Tukuprosté kakaové sušiny, což jsou kakaové části bez veškerého tuku a vlhkosti, musí být v mléčné čokoládě nejméně 2,5 %. Její obsah je stejně jako celková kakaová sušina klíčovým legislativním požadavkem na kvalitu čokolády.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Rostlinné tuky v čokoládě

Rostlinné tuky nekakaového původu se do mléčné čokolády přidávat smí, ale jen některé a spotřebitel o tom musí být informován samostatně stojící větou „Vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky.“ Nestačí tedy uvést rostlinný tuk pouze v informaci o složení výrobku. Použití nekakaových rostlinných tuků má svá pravidla. Jejich podíl ve výrobku nesmí překročit pět procent a nesmí to být na úkor závazného obsahu celkové kakaové sušiny ani kakaového másla. Testy 13 mléčných čokolád ukázaly, že s rostlinným tukem nikdo z výrobců nepodváděl a uvedené zásady všichni dodrželi. Přidaný rostlinný tuk byl deklarován na obalu tří výrobků a v žádném z nich nebyl překročen maximální pětiprocentní podíl.

 

Kakaové máslo je tuk získaný z kakaových bobů. Má jasně žlutou barvu, při pokojové teplotě je tvrdé a křehké. Bod tání v rozmezí 32 až 38 °C je blízký tělesné teplotě, proto čokoláda snadno taje v ústech. Má charakteristické složení mastných kyselin, což při analýzách usnadňuje odhalit případné falšování čokolády.

 

Celkový tuk, kterého mléčná čokoláda musí obsahovat nejméně 25 %, je součtem obsahu kakaového másla a mléčného tuku. Mléčného tuku musí být nejméně 3,5 %, v mléčné čokoládě „extra“ nebo vysoká jakost“ nejméně 4,5 %.

 

Mléčné sušiny musí být nejméně 14 %, pro vyšší jakost je pak předepsáno 18 %.

 

Pro výběr: Na pultech se můžeme setkat s výrobky, které se jako čokoláda tváří, s tou však nemají nic společného. Obsahují tak málo kakaa, že nesplňují v předpisech definované požadavky na čokoládu, ale nikdo na ně nemůže, protože sportovní terminologií řečeno šikovně klamou tělem. Na lícní straně obalu mívají lákavý obrázek rozbalené čokolády vedle džbánku mléka a lučního kvítí, avšak samotné slovo čokoláda tam není. Někdy je tam samostatně stojící slovo „mléčná“. Na rubové straně obalu pak podstatně drobnějším písmem stojí, že je to „kakaová pochoutka mléčná“, nebo jde o „kakaovo mléčnou pochoutku“. Ze složení výrobku zpravidla vyplývá, že ony pochoutky obsahují ztužený rostlinný tuk, například řepkový, který do pravé mléčné čokolády rozhodně přijít nesmí.

 

 

(Image)

Pro Bio-Life.cz: Dtest.cz


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Broskev + kozí sýr = skvělá kombinace 
Co možná nevíte o kuskusu - žádné vaření! 
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu) 
Sladké Vánoce a výběr vhodných umělých sladidel 
Tipy na recepty z červené řepy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny