Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Výživa podle jin a jang
Kdo nezná toto spojení, možná mu to připomíná něco jako Bob a Bobek v čínském podání, ale tady jsme úplně jinde. Jin a jang je spojen s makrobiotikou. Makrobiotika dostala do vínku zajímavou pomůcku, která má kořeny v dávné čínské filozofii. Protože svět kolem nás je velmi spletitý a nepřehledný, je třeba najít metodu, jak se dopátrat základů věcí. Číňané viděli podstatu všech změn v tom, jak naproti sobě působí dvě opoziční síly.
Nic v kosmu nemůže mít jen jednu tvář, jednu formu nebo jeden vliv. Dvě strany, dvě síly jin a jang tvoří filozofii makrobiotiky. Makrobiotika je snad jediný komplexní životní styl, který má svou filozofii a určitě to je jediný dietní systém na filozofii založený.
Význam jin a jang
Jin a jang v makrobiotice označují energii, která působí rozpínání, to je síla jin, či kontrakci a působení do středu, což je síla jang. Vliv těchto sil můžeme pozorovat u živočichů i rostlin. Některé rostliny jsou dužnaté, křehké, s minimálním kořenovým systémem (jin), jiné naopak hutné, soustředěné, se silným kořenem (jang). Další rostliny jsou pak vyvážené, obsahující vyváženě prvky jin a jang. Stejně tak jistě známe ze svého okolí lidi křehké a nepevné, nebo naopak nezlomné, odolné a neohebné. Pak jsou tu ovšem i neobyčejně harmoničtí šťastní jedinci, kteří sice nevytvářejí dějiny, ale patří k ozdobám jakékoliv společnosti. Dějiny se podle principu jin a jang posouvají, kdykoliv moc jedna převáží a zatlačí druhou.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Rostliny vytvářejí v živé přírodě prvek jin, živočichové prvek jang. Proto se strava vždy skládala z produktů říše rostlinné a živočišné. Mezi rostlinami (jin) a živočichy (jang) leží semínko, zrno a obilniny. Tento střed se může vázat k oběma stranám. To znamená, že produkty ze zrn mohou ve stravě doplňovat jak zeleninu, tak i maso, vejce či sýry.
Každá rostlina, jiná síla
Některé rostliny, které rostou velmi rychle, obsahují mnoho vody a cukru a mají silně jinový charakter. Jsou to hlavně tropické rostliny jako banány, pomeranče, kiwi, avokádo, mango a další. Podobný původ a charakter mají také některé zeleniny jako rajská jablíčka, špenát, brambory. Naproti tomu třeba sůl, maso, sýry a vejce jsou potraviny se silně jangovým charakterem.
Složení jídla
Mnoho lidí se domnívá, že strava má nepatrný vliv na jejich fyzický stav a vůbec žádný vliv na jejich psychickou kondici. Je to velký omyl. V současné době už medicína připouští, že složení jídla může mít vliv na vznik aterosklerózy. I to je málo. Fyzická a psychická kondice jsou na složení jídla velice závislé a excesy ve smyslu konzumace potravy příliš jin či příliš jang jsou příčinou disbalance, disfunkce orgánů, poruch emocí a dalších funkcí mozku a posléze i příčinou vzniku chorob.
Seřazení potravin
Nyní se podíváme ne zoubek potravinám podle toho, zda je jejich účinek na organismus expanzivní nebo kontrahující. Uprostřed obou pólů se nacházejí potraviny s poměrně vyváženými vlivy.
JIN <- -> JANG
JIN |
cukr | rafinovaný | surový |
ořechy |
velké | malé | |
v teplém klimatu | v chladném klimatu | ||
ořechy | hodně olejnaté | málo olejnaté | |
zelenina vzhůru rostoucí | velká | malá | |
v horkém klimatu | v chladném klimatu | ||
semena | velká | malá | |
kořenová zelenina | velká | malá | |
vepřové maso | tučné | libové | |
luštěniny |
velké |
malé | |
mléko |
tučné | netučné | |
obilniny |
kukuřice, pšenice | rýže, žito, jáhly, pohanka | |
ryby | velké, pomalé | malé, pohyblivé | |
hovězí maso |
řídké, tučné | hutné, netučné | |
sýry |
měkké, tučné, nasládlé | tvrdé, netučné, slané | |
vejce |
velká | malá |
|
ptáci a drůbež | velcí, nelétaví | malí, vysoko létající | |
JANG |
JIN <- -> JANG
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.43 bodů z pětiČtěte také:
Jídlem proti stresuMakrobiotika
Výživa a imunitní systém
Výživa při celiakii
Výživa při nemoci slinivky břišní
Diskuze
byliny jang při plísni střev
Zajímaly by mne jaké existují byliny proti plísni střev a jaké používat potraviny typu jang při títo nebo podobné nemoci, dík Pavlína
14.07.2011 01:17